Medya-Basın Dünyası

Kayseri Basını’nın en önemli ismi Suat Yalaz’ı kaybettik..

Kayseri Basını’nın en önemli isimlerinden birisi olan Karaoğlan çizgi romanının yaratıcısı ve çizeri Suat Yalaz, önceki gün vefat etti.

Suat Yalaz’ın en önemli özelliklerinden biriside, ilk karikatürünü, 1950’li yılların başlarında Kayseri’nin en önemli gazetesi Erciyes Postası Gazetesi’nde yayınlamış olmasıdır.

Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Üstün Tuncer, Suat Yalaz’ın vefatı nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayınladı. Yalaz’a,  Allah’tan rahmet, ailesi ve severlerine sabırlar dileyen Tuncer, Yalaz’ın Kayseri Basınında ilk kez karikatür yayınlayan ve karikatürü Anadolu basınında yaygınlaştıran  isimlerin başında geldiğini hatırlattı.

KBGC Başkanı Üstün Tuncer, “Kayseri Basını’na bir dönem önemli hizmetler veren Anadolu Gazetesi sahibi Mehmet Yeğenağa’dan Suat Yalaz’a ilişkin çok sayıda hikaye dinlemiştim. Kendisi ile tanışmış olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.   Kayseri’nin en köklü ve ilk gazetelerinden birisi olan Erciyes Postası Gazetesi, o yıllarda Kayseri Basını’nın lokomotifi olmuş, haberleri, röportaj, köşe yazıları, fotoğrafları yanında, sanata ve kültüre verdiği değerle Kayseri’ye öncülük yapmış, önemli hizmetlerde bulunmuş bir yayın organı idi.

Suat Yalaz’ı Türkiye’ye kazandıran ve O’nu teşvik ederek  destekleyen, dünyanın en önemli karikatürüstü olmasına imkan sağlayan Mehmet Yeğenağa’yı da bugün rahmetle anıyorum” dedi.

Suat Yalaz, bir süredir kalp rahatsızlığı yaşıyordu. Suat Yalaz 88 yaşında vefat etti.

Ünlü çizer Suat Yalaz, 1932 yılında, Kırşehir’in Çiçekdağ ilçesinde doğdu.  Yalaz 16 yaşındayken Kayseri Erciyes Postası gazetesinde ilk karikatürü yayınlandı.

Suat Yalaz, Türk karikatür dünyasına unutulmaz karakter ‘Karaoğlan’ı kazandırdı. “Son Osmanlı: Yandım Ali” adlı çizgi romanı da sinemaya aktarıldı.

Suat Yalaz, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü mezunudur. Bedri Koraman ve Çetin Özkırım gibi usta çizerlerle tanıştı. Yeteneğiyle dönemin önemli ustalarını etkiledi.

Karoğlan adına PTT Genel Müdürlüğü 2006 yılında 4 dizilik pul koleksiyonu çıkardı. Cumhuriyet tarihinde ‘Amcabey’ ve ‘Abdülcanbaz’dan sonra pulu basılarak onurlandırılan üçüncü çizgi roman kahramanı Karaoğlan oldu.

Suat Yalaz’ın sadece çizgileri ile değil yönetmen veya yapımcılığı ile de adını sinema tarihimize yazdırdı. Aşağıdaki listede onun yaptığı filmlerden bazılarının isimlerini okuyacaksınız:

“Son Osmanlı Yandım Ali”, “Altay’dan Gelen Yiğit / Karaoğlan”, “Camoka’nın İntikamı”, “Baybora’nın Oğlu”, “Bizanslı Zorba”, “Karaoğlan Yeşil Ejder”, “Şeytan Kafesi”, “Camoka’nın Dönüşü”, “Karaoğlan Şeyh’ın Kızı”, “Cengiz Han’in Hazineleri”, “Altay’dan Gelen Yiğit / Karaoğlan”, “Şeytan Kafesi”, “Karaoğlan’ın Kardeşi Sargan”

Dergi haline gelmeden önce de ilk kez 3 Ocak 1962’de Akşam Gazetesi’nde tefrika edilen Karaoğlan, Suat Yalaz’ın yazıp çizdiği haftalık tarihi çizgi roman dergisi olarak 1963’te yayımlandı. Farklı dönemlerde değişik yayınevleri tarafından yeniden yayımlanan dergi, en son 2000’li yıllarda bir kez daha okuyucuyla buluşmuştu.

Suat Yalaz’ın cenazesi

Suat Yalaz, bir süredir kalp rahatsızlığı yaşıyordu. Suat Yalaz’ın cenazesi 4 Mart Çarşamba günü  Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak. Suat Yalaz’ın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası