Köşe YazılarıMedya-Basın Dünyası

Kayseri atağı ve talebi..(Köşe yazısı 02.05.2018 Kayseri Star HaberGazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerini Kayseri’de açıkladı.

Bu rakamlardan önce işadamları ve Oda yönetimleri Ankara’ya ‘savunma sanayi ve yerli otomotiv yatırımları için doğru adres Kayseri. Bu yatırımlarda Kayseri’ye ağırlık verin’ çağrısı yaptı.

TİM’in ihracat rakamlarına ev sahipliği yapan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri koordinatör başkanı ve Serbest bölgede kurulu SİMFER fabrikası yönetim kurulu başkanı Mustafa Ustaoğlu, AK Parti milletvekili, Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulu başkanı Tahir Nursaçan, Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, TİM Başkanvekilleri Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Tahsin Öztiryaki, TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Konseyi Başkanı İsmail Gülle, AKAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Refik Onur Kılıçer yaptıkları toplantılarda ve girişimlerde bu ısrarı sürdürdü. Konuşmalarda, Kayseri tarihinden, yatırımlarından, öneminden örnekler verildi.

Nisan ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 13 milyar 549 milyon dolara yükseldi. Nisan’da yine ihracat rekoru kırıldı. Yılın ilk 4 ayında ihracat yüzde 10,4 artışla 54,7 milyar dolar, 12 aylık ihracat da yüzde 10,7 artarak 161,1 milyar dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kayserili sanayici ve işadamlarına, üretim ve ihracat benzerliği nedeniyle Kazakistan, Romanya ve Tunus’a ağırlık vermelerini önerdi. İhracatta otomotiv sanayi yine rekoru elinden bırakmadı. İthalattaki artışın ihracattaki başarıyı gölgelememesi, 2023 hedefinin 500 milyar dolar olduğu açıklandı. TİM Başkanı Büyükekşi’nin önemli sözlerinden bazıları şöyle idi.

“Evet, ihracat/ithalat dengesini daha yüksek seviyelere çıkarmalıyız. İhracatın ithalatı karşılama oranı bizim de takip ettiğimiz, önem verdiğimiz bir veri. Ancak ithalattaki artış ihracattaki başarımızı gölgede bırakmamalı. TİM olarak bu konuda çalışma yürütüyoruz. Özellikle ara malı ithalatı konusunda yerli alternatifler geliştirmek için mesai harcıyoruz.

Seçimlerin erken bir tarihe alınmasını çok olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. İş dünyası olarak en önemli önceliğimiz, her alanda belirsizliğin ortadan kalması. Çünkü, belirsizlik ortamı, hem iç hem de dış yatırımcılarda bir tereddüte sebep oluyor. Seçim sürecinin geride kalması ile birlikte, yeniden yapısal reformlara hız vereceğiz. Ekonomiyi, ihracatı, yine en önemli gündem maddemiz haline getireceğiz. Yıl sonuna kadar her ay çıtayı daha da yükselteceğiz ve ihracat rakamında 170 milyar doların üzerine çıkacağız. TİM olarak 2016 Kasım ayından bu yana, yani 1,5 yıldır ihracatta artış açıklıyoruz. Son 7 aydır ise ihracatımızdaki artış çift haneli. Parite değişimlerinin ihracatımızı nasıl etkilediğine bakacak olursak: Nisan ayında parite etkisi pozitif yönlü olarak 876 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunda özellikle Euro Dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili.

Sektörel bazda ise: Nisan ayında en fazla ihracatı, 2,9 milyar dolarla yine otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,6 arttı. Otomotiv sektörünü, 1,5 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 1,3 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Nisan ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler ise, yüzde 38,3 ile Savunma ve Havacılık Sanayii, yüzde 31,2 ile Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, yüzde 27,7 ile Demir ve Demir Dışı Metaller oldu. Genele bakıldığında ise, tarım ihracatı yüzde 11, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 17,2 artarken madencilik ürünleri ihracatı yüzde 17,5 azaldı.

İhracat pazarlarına bakıldığında; Nisan ayında 161 ülke ve bölgeye ihracatın arttığı görülüyor. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden; Almanya’ya ihracat yüzde 23,3, İngiltere’ye yüzde 16,1, İtalya’ya yüzde 15,7, Fransa’ya yüzde 41,5 ve İspanya’ya ise yüzde 34,4 arttı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında ise en yüksek artış yüzde 62,2 ile Rusya’ya yakalandı.

Ülke grubu bazında ihracat ise şöyle şekillendi: Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; AB’ye ihracat yüzde 24 artış gösterdi. Afrika’ya ihracat yüzde 24,7 Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 13,6 arttı. Orta Doğu’ya ihracat yüzde 11,5 Kuzey Amerika ülkelerine ihracat ise yüzde 6,2 azaldı. Nisan ayında AB’nin ihracattaki payı yüzde 51,6 oldu.
İllerin ihracat performansına bakıldığında; Nisan ayında 51 il ihracatını artırırken, 30 ilin ihracatı geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 5 il şu şekilde oldu: İstanbul 6 milyar dolar, Bursa 1,2 milyar dolar, Kocaeli 1,1 milyar dolar, İzmir 781 milyon dolar ve Ankara 667 milyon dolar. İlk 10’da en yüksek ihracat artışını ise yüzde 39,1 ile Manisa gerçekleştirmiş oldu.

Geçtiğimiz ay 19 firmamıza, 23 proje için belge verildi. Böylece, hem ihracatımız artacak, hem de ilgili ürünlerdeki ithalat azalacak. Bu sayede, cari açığımıza 19 milyar dolarlık bir katkı oluşacak. Bu gibi yatırımlar hız kazandıkça, dış ticaret dengemizde de hedeflediğimiz yere geleceğiz. İş dünyası olarak en önemli önceliğimiz, her alanda belirsizliğin ortadan kalması. Çünkü, belirsizlik ortamı, hem iç hem de dış yatırımcılarda bir tereddütte sebep oluyor. Seçim sürecinin geride kalması ile birlikte, yeniden yapısal reformlara hız vereceğiz. Ekonomiyi, ihracatı, yine en önemli gündem maddemiz haline getireceğiz. Nice yatırımların temellerini atarak, nice pazarlara ihracat yaparak, yeni istihdam olanaklarıyla 2023 hedeflerimize emin adımlarla yürüyeceğiz. İhracata daha fazla kadın eli değecek.
İç Anadolu Bölgesinin 3. büyük kenti olan Kayseri’nin 3 organize sanayi bölgesi ve Türkiye’nin en geniş serbest bölgesi ile adeta bir üretim üssü. Kayseri 2017 yılında 1,6 milyar dolarlık ihracat ile en fazla ihracat yapan 12. il oldu. Geçen yıl ihracatını yüzde 41 artırdı. Kayseri, geçtiğimiz yıl 184 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi. En çok ihracat yaptığı ülke Irak. Ancak listenin devamında Almanya, Belçika, İtalya gibi AB ülkeleri yer alıyor. TİM olarak, illerimizin hangi ülkelere yönelebileceklerine dair bir araştırma yaptık. Kayseri ilimizin ihraç ettiği temel ürünleri göz önüne alırsak, ürün gamının en çok benzeştiği ülkeler Kazakistan, Tunus ve Romanya. Dolayısıyla, Kayserili firmalarımızı bu ülkelere özel önem vermeye çağırıyoruz. Özellikle Kazakistan’da elektrik ve elektronik ürünler, Romanya’da çelik, Tunus’ta ise mobilya sektörlerimiz önemli başarılara imza atabilir.
Bu arada Kayseri Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ile Develi, Bünyan ve Yahyalı Ticaret Odalarının yeni oluşan meclis başkanlık divanı, yönetim kurulu üyeleri ve TOBB delegeleri Ankara’ya adeta çıkarma yaptı. Dünyanın ilk Ticaret, Tayyare fabrikası, savunma sanayi merkezi, medeniyetler şehri ünvanı olan Kayseri, yerli savunma Sanayi ve otomotiv yatırımlarına talip olduğunu yine gösterdi. Kayseri  iş Dünyası, savunma sanayi, yerli otomotiv yatırım ve tecrübeleri için Ankara’ya çıkarma yaparken ‘Doğru adres Kayseri’ dedi.

Ankara’da bakanlar Mehmet Özhaseki, Bülent Tüfenkçi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK parti grup başkan vekili Mustafa Elitaş’tan sonra ilgili kişi ve kuruluş temsilcilerinden de destek istendi. Kayseri’nin kavga değil, yatırım yapan,  üreten, kazanan, kazandıran, örnek ve model medeniyetler şehri olduğu, savunma sanayi ve yerli otomotiv için en iyi şehir olduğu vurgulandı.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası