İşini bilmez oldu..(Köşe yazısı 08.05.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ
davutgulec@hotmail.com
Gazeteciliğe başladığım günden bu güne en sık duyduğum sözlerden biri.
‘Kayserili işini bilir’ ya da ‘Biz devletten bir şey istemiyoruz, önümüzdeki engelleri kaldırın yeter.’
Şimdi bu iki söz Kayseri’nin ve Kayseri’de yaşayanların başına iyiden iyiye bela oldu.
Birilerinin ‘Övünmek gibi olmasın ama Kayseriliyim’ sözü Çorum’un leblebisi Kayseri’nin pastırma fiyatları gibi ‘Artık övünemiyorum, borcum çok’ ya da ‘Pastırma yerine kedi bacağı getirdim’ e dönüştü.
Dün Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan, yönetim kurulu üyeleri ile yeni hizmet binasında bir basın toplantısı yaparak, 3 yıllık görev süresini değerlendirdi, ‘çamur at izi kalsın’ misali konuşanlara sitemlerini 5-6 kez tekrarlayarak göstermek istedi. Sinirliydi, gergindi, ama kimlere mesaj gönderdiğini net açıklamadı.
Ama toplantının en can alıcı tarafı ‘Kayserili işini bilir sözü ve biz bir şey istemiyoruz’ sözleri yanlıştı, Kayseri’ye, yaşayanlara, sanayicilere, destek ve teşvik bekleyenlere çok büyük zararlar verdi’ oldu.
Zaten ben bunu yıllardır, kendini devletten güçlü gösterip, ‘Biz işimizi biliyoruz, bir şey istemiyoruz’ diyerek, destek ve teşvikleri geri tepmek nerede var?’ diye yazıyor ve söylüyordum.
Devleti, milleti, şehri, meslektaşlarını temsil eden kişiler kendi adına bir şey istemeyebilir. ‘Şov’ yapmak isterken kimsenin kaderi ile de böyle popülist bir iki sözle oynayamaz.
Şimdi gelelim OSB Başkanı Tahir Nursaçan’ın anlattıklarından bazı sözlere.
‘Kayserili işini bilir diye bir yanlış ve köşeye çekilme var. Devletimizin emrinde, milletimizin hizmetinde oluruz. OSB’nin sahibi olmaya değil, OSB’de olanlara ve Kayseri’ye etmeye talip olduk. Sözde birlik beraberlik olmuyor. Uygulama gerekir. Çamur at izi kalsın ile, lafla peynir ekmek yenmiyor. Türkiye’de tasarım en ihmal edilen konu. Geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez ve göremez. OSB para biriktirme yeri değil, hizmet yeridir. Kayseri kısır çekişmeler yaparsa yerinde sayar. Ayrışmaları bitirmeliyiz. Bu şehrin sanayicisine saygı duymak gerekir. Birlik ve beraberlik klişeleşmiş sözler. Uygulama gerekir. Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle, 4 tarafı düşmanlarla çevrili bir coğrafya. Üretim kolay değil. Sanayici kolay yetişmiyor. Taşın altına herkes elini koymalı. Biz şeffaflığı getirdik.
Üç yılda yaptıklarımızdan bazılarına bakacak olursak; toplam kapasitesi 51 mwp enerji santrali kurduk. Fuar ve kongre merkezi bizim şeref ve namus meselemiz. 11,5 milyon hibe aldık. Bu alan 30 bin m2’nin üzerine çıkacak. OSB teknik kolejinde öğrenci sayısını 1300’e çıkardık, ikincisini yapıyoruz. Burada OSB’nin istediği nitelikli elemanları yetiştiriyoruz. Üstelik gerçek anlamda staj yapıyorlar. OSB hizmet binasını 22 ayda tamamladık. Selimiye benzeri camiyi hizmete açtık. Hayır işleri bekletilmez.
Dış ticaret istihbarat merkezinde 180 milyon bilgiyi paylaşıyoruz. Türkiye’de bizimle sadece iki tane. Endüstri tasarım merkezinde 500’ün üzerinde projeyi hayata geçirdik. Kayseri’de 400 cefakar-vefakar sanayici var. Yapılan işlere ne gereği var demek olmaz. Tarihte Yabanlı pazarı Kayseri’de kurulmuş, kimse unutmasın.
Eskiden Kayseri’de üretilen mobilya doğuya satılırdı. Şimdi tüm Dünyaya satılır oldu. Kayseri elektrikli ev aletlerinde üçüncü. Gümbür gümbür geliyor. Kayseri’de yapılanları görmek istemeyenler Kayseri’ye ihanet ve bize saygısızlık ediyorlar. Kendilerine faydası olmayan bu kişiler önce kendilerini sorgulasın. 7. Caddede tır otoparkını hayata geçirdik. 192 km yolda 55 km asfalt 17 km kilitli parke yaptık. Türkiye’deki 316 OSB içinde itfaiyemiz birçok il, belediye ve OSB’de örnek. İstihdam seferberliğine en fazla biz destek verdik. 1 milyon dolara araç ve plaka tanıma sistemi kurduk. 3 yılda 400 milyon dolarlık yatırım yaptık. Yağmur suyu terfi merkezi, ses sistemi, gezici güvenlik, uzaktan sayaç okuma, içmesuyu hattını yenileme, OSB mobil uygulama, firma rehberi, beyaz masa, 400 sporcuya destek işlerini gerçekleştirdik. 2. Teknik koleji, 112 acil hizmet, ciddi bir sosyal tesis çalışmaları devam ediyor.
Türk Ticaret Merkezini önemsiyoruz. Devletimiz KDV ve ÖTV indirimi yaparsa Kayseri ihracatı 5 milyar dolardan aşağı düşmez. Devlet Destekli tasarım merkezinin binasını biz yapacağız. Bu merkez Kayseri’yi uçuracak. Tasarım atölyesi yapacağız. Daha bilimsel tasarımlar ile ezberleri bozacağız. Mesleki yeterlilik merkezini hayata geçireceğiz.
Savunma sanayi çalışmalarımız var. OSB Tv ile sanayicilerimizin sorunlarını, önerilerini her şeyi konuşmak istiyor ve ufkularını açmak istiyoruz. Sanayiciyi ileri hedefe taşımak şart. Kayseri’yi ve sanayiciyi seviyoruz. Kayseri OSB, işin, liyakatın, kardeşliğin, bilgi ve paylaşımın merkezi. Biz burada tek kişi ile değil, oybirliği ile kararlar alıyoruz.
24 Haziran seçim kararı doğru bir karar. Her şeyde istikrar önemli. Dünya Türkiye’nin gelişmesinden rahatsız. Türkiye yüksek gelire sahip olacaksa, bu üretim, yatırım ve gelirle olur. KDV yüksek ürünlerle olur. Eskiden 2 bin parça üretim yapıyorduk şimdi 10 bin parça. Hepsinin KDV’si aynı olamaz. Milli iradeye herkes saygı duymalı.
Savunma sanayi ile ilgili 1-2 projemiz var. Ama yerli otomotivle ilgili yok. Olmalı. Yatak ve yan sanayiyi artık iç içe olmaktan kurtarmalıyız. Buradaki hiçbir arsa fiyatını biz belirlemedik, sanayici belirledi. Kasamızda şu an 20milyon lira var. Üstelik 9,5 milyon dolar kira gelirimiz var.’
Bu yazının başında dediğim gibi OSB Başkanı Tahir Nursaçan, burada geçen 3 yılda daha da gergin, stresli, sinirli, sözlerini sık tekrarlayan, tansiyonu yükselmiş gördüm. Ama sözlerinin içinde alınacak çok önemli dersler var.
Kayseri’nin ‘şov’lar ve ‘İşini bilir’ gibi sözlerle kaybettiğini o da sanayicide, bu şehirde yaşayanlarda artık gizlemiyor, görüyor.