İş alanı ve beklenti (Köşe yazısı 29.09.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ
davutgulec@hotmail.com
Tüm hesaplar gelecek için yapılıyor.
En büyük endişe, üretimden tüketime geçmek, robotların, teknolojinin ön plana çıkması.
Peki Türkiye bunun neresinde olacak?
Bugüne bakarak gelecek konusunda herkes endişeli, karamsar.
Bu konuda yapılan iki araştırma var.
2022 yılında dünya üzerinde toplam 133 milyon yeni iş fırsatı doğması beklenirken, 75 milyon iş pozisyonunun yok olacağı öngörüldü.
Ajans Press ve PRNet’in araştırmalarının ilkine göre, geleceğin iş alanlarını konu alan araştırma incelendi. Dünya Ekonomik Forumu “İşin Geleceği 2018” raporundan ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2022 yılında dünya üzerinde toplam 133 milyon yeni iş fırsatı doğmasının beklenildiği açıklandı.
Buna karşın 75 milyon iş pozisyonunun ise yok olacağı öngörüldü. Rapor, dünya genelinde yaklaşık 15 milyon çalışanı bulunan 313 uluslararası şirketin insan kaynakları departmanı elemanlarına yöneltilen sorularla hazırlandı.
Gerçekleştirilen medya incelemesinde, iş imkânlarıyla ilgili yıl içerisinde 12 bin 337 haber çıkışı tespit edilirken, yapay zekâ ve makineleşme ile ilgili de 11 bin 648 yansıma belirlendi.
Veriler neticesinde önümüzdeki yıllar baz alındığında yöneticilerinin istihdam anlamında olumlu düşüncelere sahip olduğu saptandı.
Böylelikle globalde 75 milyon kişi mesleklerini artık robotların yapması nedeniyle işini kaybedecek olsa da, istihdam edilecek 133 milyon yeni iş fırsatı doğacağı belirlendi. Bunun yanı sıra çalışanlar önümüzdeki yıllarda görev dağılımının da değişeceğini savundu.
Araştırmada yöneticilere belli görevlerin ne kadarını çalışanların ne kadarını da makinelerin yaptığı soruldu. Çıkan sonuçlara göre de yöneticilerin, muhakeme ve karar verme görevleri için makine payının bu yıl itibarıyla yüzde 19 olduğu görüldü.
Bu oranın 2022 yılına gelindiğinde ise yüzde 28’e çıkacağı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra, iletişim, etkileşim görevlerinde makinelerin şu anki payı yüzde 23 iken 2022 yılında bu oranın yüzde 29’a çıkacağı söylendi.
Diğer araştırmaya görede, bu yılın son çeyreğinde Türk işverenlerin yüzde 19’u istihdam artışı yaşanacağını dile getirirken, yüzde 11’i istihdamda azalma öngörüyor.
Manpower Group verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, 2018 yılının son çeyreğinde Türk işverenlerin yüzde 19’u istihdam artışı yaşanacağını dile getirdi. Buna karşın, işverenlerin yüzde 11’i azalma yaşanacağını öngörürken, yüzde 70’lik kısım değişiklik olmayacağı yönünde tahminde bulundu.
2017 ile kıyasladığında da işe alım beklentilerinin geçen senenin aynı dönemine göre fazla bir değişiklik göstermediği görüldü.
Bu yıl içinde gerçekleştirilen medya incelemesinde, istihdam ile ilgili 8 bin 598 haber yansıması tespit edildi. Raporda, işverenlerin önümüzdeki 3 ay içerisinde 11 sektörün 10’unda ve 5 bölgenin tamamında istihdam artışı beklediği belirtildi.
Bu durum bir önceki çeyrekle kıyaslandığında da, işe alım eğilimlerinin beş bölgenin ikisinde ve 11 sektörün 6’sında zayıfladığı görüldü. Buna karşın, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, işe alım planlarındaki 11 sektörün 5’inde ve 5 bölgenin ikisinde güçlendiği ortaya çıktı.
Bu yılın son çeyreğinde ise en güçlü işe alım planlarının + yüzde 21 Net İstihdam Görünümüyle üretim sektörü işverenlerinden geldiği saptandı. Üretimden sonra Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe görünümün + yüzde 16 seviyesinde seyrettiği belirlendi.
Bununla birlikte; Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörlerinin + yüzde 15 görünümle istikrarlı bir işgücü artışı yaşanacağı öngörüldü.
İstihdam artışı bölgelere göre incelendiğinde ise 5 bölgenin tamamında artış öngörüldü. En yüksek işe alım planının + yüzde 18‘lik Net İstihdam Görünümü ile Marmara Bölgesi’nde yaşanacağı bildirildi. Marmara Bölgesini + yüzde 13 ile Karadeniz bölgesi takip ederken, Ege bölgesindeki artışın + yüzde 12 olacağı öngörüldü.