Hırsızlık ve araç… (Köşe yazısı 16.02.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ
davutgulec@hotmail.com
Referandum, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi şimdide mahalli seçimler derken ortam iyiden iyiye yeniden gerginleşmeye başladı.
Gerçek gündemden sürekli uzaklaşıyoruz.
Liderlerin, politikacıların ‘seçim ağızları’ ile vatandaşın ‘geçim ağzı’ birbirini tutmuyor.
Ben iyisi mi ortamı biraz yumuşatmak için yaşanmış bir olayı anlatarak köşeme başlayayım.
***
Hırsızın biri, bir evin çatısına çıkar ve anten kablosunu keser.
Evin reisi tam televizyona dalmışken yayın kesilince, televizyonunu biraz kurcalar, görüntü gelmeyince de;
“Bozuldu herhalde” diyerek uyumaya geçer.
Ertesi gün adam işe gittikten sonra hırsız kapıyı çalıp adamın karısına;
“Yenge, beni abi gönderdi, televizyon bozuk, alın da bir bakın dedi” der.
Saf kadıncağız nereden bilsin, televizyonu verir tabii ki…
Adam işden eve döndüğünde televizyonu yerinde göremeyince, meraklanıp sorar eşine. Kadın durumu anlatınca da şok olur adeta.
Şaşkına dönen çift, nasıl böyle bir oyuna geldiklerine inanamazlar bir türlü…
Aradan birkaç gün geçer…
Aynı çift, balkonda çay keyfi yapmaktadır. Caddeden geçerken sırıta sırıta balkona bakan delikanlıyı gören kadın, heyecanla yerinden fırlar;
“İşte ordaa, televizyonu çalan hırsız buu” diye bağırmaya başlar.
Adam telaşla yerinden fırlar ve hırsızın peşine düşer. Pijamalarıyla ve yalınayak o caddeden bu caddeye koşturur durur…
Beş dakika sonra kapı çalar. Kadın kapıyı açtığında düzgün kıyafetli bir adam önce kendini tanıtır;
“Ben polis memuru Yaşar. Beyiniz az önce yakaladığı bir hırsızı emniyete teslim etti. Fakat pantolonunu ve cüzdanını evde unutmuş, onları almaya geldim.”
Kadın çok sevinir bu duruma ve bir çırpıda koşar getirir pantolonu ve cüzdanı.
Aradan 15 dakika geçer ve adam koşmaktan bitkin düşmüş bir halde eve döner.
Kadının keyfi yerindedir ama… Adam içeri adımını atar atmaz boynuna sarılır:
“Helal olsun sana bey, bu yaşında nasıl da yakaladın o genç adamı, bravo sana.”
Adeta burnundan soluyan adamın şaka kaldıracak hali yoktur:
“Dalgamı geçiyorsun benimle hanım, ne yakalaması? Tazı gibi koşuyo şerefsiz. Don, gömlek rezil etti beni yedi mahalleye.”
Bir anda tüm neşesi kaçar kadının.
Kısık bir sesle:
“Eee? O zaman o polis niye öyle dedi?” diye sorar.
“Hangi polis?”
“Pantolonunla cüzdanını almaya gelen polis.”
“Neee? Yoksa onları da mı verdin?” (Alıntı)
***
2018 yılında yaşanan hırsızlık sayısı belli olurken, bu tür olayların en çok İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşandığı görüldü.
Ajans Press ve PRNet’in İçişleri Bakanlığı verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2018 yılında 73 bin 861 hırsızlık olayı yaşandığı görüldü. Bu rakam 2017 yılı ile kıyasladığında düşüş yaşandığı gözlenirken, 2017 yılında yaşanan olay sayısının 102 bin 743 olduğu saptandı. Bununla birlikte hırsızlık olaylarının en çok yaşandığı şehir İstanbul olarak kayıtlara geçti. İstanbul’da 2017 yılında 28 bin 970 hırsızlık olayı yaşanırken, geçen yıl 19 bin 993 olay yaşandığı kaydedildi. Bu tür olayların en çok yaşandığı diğer şehirler ise Ankara ve İzmir olarak belirlendi. Türkiye’de yaşanan günlük ortalama hırsızlık sayısı ise 202. Bu arada geçtiğimiz son 2 yılda hırsızlık başlığı altında 87 bin 110 haber yansıması tespit edilirken, sadece İstanbul’da yaşanan hırsızlık olayları ile ilgili 5 bin 178 haber çıkışı olduğu gözlendi.
***
Trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı son on yılda %66,1 artarak 2018 yılında 22 milyon 865 bin 921 oldu. Taşıt cinslerine göre artış oranlarında ise otomobil %82,4 ile ilk sırada yer aldı.
Otomobili sırasıyla; %81,8 ile kamyonet, %80,5 ile özel amaçlı taşıtlar, %47,2 ile motosiklet, %38,8 ile traktör, %27,1 ile minibüs, %13,6 ile kamyon ve %9,3 ile otobüs takip etti. Bin kişiye düşen otomobil sayısı ise 2008 yılında 95 iken 2018 yılında 151 oldu.
Trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtları yaş ortalamalarına göre incelendiğinde en yaşlı taşıt cinsinin 23,2 ortalama yaş ile traktör olduğu belirlendi. Traktörü sırayla; 15,9 yaş ortalamasıyla kamyon, 13,1 ile minibüs ve motosiklet, 12,9 ile otobüs, 12,6 ile otomobil ve 12,2 ile özel amaçlı taşıt. Kamyonet ise 11 yaş ile en düşük yaş ortalamasına sahip.
2018 yılında bir önceki yıla göre trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı %2,9, hurdaya ayrılan taşıt sayısı %151,7 ve devri yapılan taşıt sayısı %3,7 artarken kaydı yapılan taşıt sayısı %27,6 azaldı.