Hesaplaşma, barışma, kucaklaşma..(2) (Köşe yazısı 06.12.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com
Kayseri birkaç gündür, Halef-selef Cumhurbaşkanları, Başbakan, Bakanlar ve çok sayıda yabancı devlet başkanı, AK Parti’nin eski ve yeni küskünleri ile tarihi günler yaşadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül Müzesinin açılışının ardından, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, Demokrasi nöbetlerinde İstanbul’dan sonra 220 bin kişinin toplandığı ve Anadolu’da bu alanda rekor kırılan Cumhuriyet Meydanı’nda Kayserililere ‘teşekkür konuşması’ yaptı. ‘Sanayiciler Gecesi’ne katılarak, sivil toplum örgütlerinin yönetici ve sanayicilerle bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı’nda 262 milyon TL’lik toplam 25 yatırım ve hizmetlerin toplu açılışını gerçekleştirdi.
Açılışı yapılan yatırımlar arasında, Bilim Merkezi, Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezinde yaptığı okullar, Özvatan, Bünyan, Sarıoğlan ve Palas Kadın ve Gençlik Merkezleri, Erciyes‘e yapılan karlama ünitesi, ilçelerde KASKİ tarafından yapılan alt yapı çalışmaları gibi yatırımlar.
Özellikle, Abdullah Gül Üniversitesi bünyesinde açılan Abdullah Gül müzesi için özel uçaklarla Kayseri’ye gelen isimlerden bazıları bile ‘siyasi çekişmeyi, Kayseri gücünü ve tepkisini’ iyi anlatır. Parti içindeki çekişmeyi, yeni parti havalarını, zorla gülümseyen mimikleri, kurdele kesiminde uzak duranları, fotoğraf karesine ve kamera görüntülerden kaçınanları anlatmaya gerek yok.
Afganistan eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, Oxford İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı Farhan Nizami, Arnavutluk eski Devlet Başkanı Bamir Topi, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç, AB Komisyonu eski üyesi Günther Verheugen, Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder, Yunanistan eski Başbakanı George Papandreou, AP eski Milletvekili Andreas Gross, Sırbistan eski Devlet Başkanı Boris Tadiç, Katar Emirinin kardeşi Şeyh Thani Hamad Bin Hamad Al-Thani, Pakistan Pencab Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Türkmenistan Bilimler Akademisi Başkanı Mered Aşırbayev, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclis Başkanı Ogtay Asadov, Kral Faysal Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prens Türki Al-Faysal.
Bu arada AK Parti’nin geçmiş dönemlerdeki önemli küskün isimlerinden TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra AK Partinin kurucusu ve önemli isimlerinden Beşir Atalay, Vecdi Gönül, Ali Babacan, Hüseyin Çelik, Abdulkadir Aksu, Nabi Avcı, Salih Kapusuz, TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM eski başkan vekili Sadık Yakut, AK Parti grup başkan vekili Mustafa Elitaş, bazı bakanlar ve bürokratlar gibi bir çok isim Kayseri’ye geldi.
Yabancı devlet başkanları ve heyetler için Kayseri’de sıkı güvenlik önlemleri alındı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi ile Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde olası bir sağlık sorununa karşı özel donanımlı odalar ayrıldı.
Yabancı devlet adamlarının geldiği özel uçaklar için Erkilet Hava limanında ve yol güzergâhında önlemler artırıldı. Yabancı devlet başkanları için forslu Mercedes marka makam otomobilleri hazırlandı.
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Sümer Kampüsü’ndeki Gül’ün kişisel eşyalarının yanı sıra yaptığı bazı konuşmalar, daha önce yayınlanmamış fotoğrafları, Cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine verilen hediye, şilt, plaketler, çocukluk, gençlik, öğrencilik, milletvekilliği, bakanlık ve başbakanlık dönemlerinde giydiği giysiler, kişisel eşyaları, Türkiye siyasi hayatının önemli dönüm noktaları ile ilgili interaktif sunumlar yer aldı.
Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampüsü’ne kurulan Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi toplam 3 blok ve 7 bin metrekare alandan oluşan bir restorasyon projesi olarak hayata geçirildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hayatının anlatıldığı ve eşyalarının sergilendiği müze, eski Cumhurbaşkanları Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Süleyman Demirel ve Celal Bayar için kurulanların ardından beşinci müze.
Abdullah Gül’ün baba ocağı Kayseri’de kurulan müze için Cumhurbaşkanlığı’ndan bir ekip Amerika’ya giderek, eski başkanlardan Franklin D. Roosevelt adına açılan ve ülkede ilk olan müzede incelemelerde bulunmuştu.
Kayseri’deki bu hareketlilikte güzel olan şikâyetlerde vardı.
Esnaf adı konmamış ‘ekonomik krizi ve kendi durumunu’,
Taraftarlar ‘Kayserispor ve Erciyesspor’u,
Sokaktaki vatandaş ‘Trafiği, yolları, diğer şikâyetleri’ anlatma fırsatı buldu.
En ilginç konulardan biri ise, Cumhurbaşkanlarına özellikle kamu kurum ve kuruluşların, seçilmişlerin, atanmışların durumları ile ilgili bilgiler verildi.
Tüm bu gelişmelerden, Görüntülerden, Mesajlardan, İlişkilerden, Kayseri çıkarmasından sonra Kayseri kaybettiği kanı yeniden alacak mı, almayacak mı, gerçek gücü, siyasi başarısı, siyasetteki yeri, başkanlık referandumu ve seçimlerindeki tavrının ne olacağı, Kayseri’de buluşan küskünlerin barışıp barışmayacağı, ilk yapılacak seçimlerdeki eğilimi önümüzdeki günler ve yıllarda daha net ortaya çıkacak.
Kayseri’nin son üç gününde konuşan devlet büyüklerinin mimiklerinin, Abdullah Gül Üniversitesi, Cumhuriyet Meydanı, Kayseri Sanayi Odası Gecesi’ne bakarsanız ‘ruh halleri’ ortada. .
Bence Kayseri’deki her alanda ‘güven anketi’ yapılarak ‘güvensizler’in ivedilikle ipi kesilmeli.
Yeni ‘model’ aramaya gerek yok.
Eskiden olduğu gibi ‘başarılı önceki Kayseri modeli’ yeter.
Merak ettiğim Kayseri 2023’e son ‘Hesaplaşma, barışma, kucaklaşma’ ile nasıl hazırlanacak?
Bunu hep birlikte önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Yine kazanan, örnek-model Kayseri ve Türkiye olsun.