HEPATİT HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi Hepatit B sebebiyle yaşamını yitirmektedir. Hepatit hastalığı ile ilgili farkındalığı artırıp, erken tanının önemi belirtmek ve hastalığın bulaşımını önlemeye dikkat çekmek amacıyla 28 Temmuz Dünya Hepatit günü olarak kutlanmaktadır.
Hepatit hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Köse şunları söyledi: “Hepatit virüslerinin çeşitleri A,B,C,D,E,G ve TTV (transfusion transmitted virüs) olarak adlandırılır. Bu virüslerden hepatit B, bununla ilişkili hepatit D ve hepatit C virüsleri akut hepatitin ötesinde kronik hepatit, siroz, karaciğer kanserine neden olduklarından dolayı hepatit A ve E virüslerinden daha ağır klinik tabloya neden olurlar. Hepatit A ve E oral yolla bulaşır. Hepatit B,C,D,G ve TTV kan yoluyla, cinsel temasla, doğum sırası ve sonrasında, kan ve kan ürünleriyle, kardeş ve akrabalardan bulaşır.
Klasik olarak akut viral hepatit 4 klinik bulgu ile ortaya çıkar.x
İkterik form (Sarılıklı): İştahsızlık, bulantı, kusma, haksizlik, karın ağrısı, kas ağrısı, eklem yerlerinde ağrı, ateş gribal durum sarılık idrar renginde koyulaşma, gaita renginde açılma, kasıntı
Subklinik anikterik form (Sarılıksız): Klinik bulgular hafiftir. Sarılık eşlik etmez.
Kolestatik hepatit: İkterik (Uzantılı sarılıklı) form gibi olur. Sarılık uzamıştır.
Fulminan Hepatit: Sarılığın ortaya çıkmasından sonra karaciğer yetmezliğine götüren ensefolopati tablosunun ( bilinç değişikliğinin) eşlik etmesidir.
Kronik Hepatit 6 aydan uzun süren karaciğerde geri dönüşümü olmayan yıkılmalardır. En sık B, D, C kronikleşir. Yenidoğanlarda, çocuklarda, steroid tedavisi olanlarda, kronik böbrek yetmezliği ve kronik hastalığı olanlarda kronikleşme daha sıktır.