Gürer: Emekli maaşı ile geçinmek mucize. Emekli ilaç katkı payı kaldırılmalı. İntibak düzenlemesi yapılmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilere Kurban ve Ramazan bayramlarında 1100 lira olarak ödenen ikramiyelerin asgari ücret seviyesine çıkarılması için Kanun Teklifi verdi. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Gürer’in teklifi Cumhur ittifakı oylarıyla reddedildi.
GÜRER’DEN BAYRAM İKRAMİYELERİ  ASGARİ ÜCRET KADAR OLSUN TEKLİFİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kurban ve Ramazan Bayramlarında emeklilere ödenen ikramiyelerin asgari ücret seviyesine yükseltilmesi yönünde hazırladığı Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’na getirilerek milletvekillerinin oylarına sunuldu.
1100 LİRA OLAN İKRAMİYE YETERSİZ
Kanun teklif üzerinde söz alarak bir konuşma yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerisi doğrultusunda, iktidar tarafından Kurban ve Ramazan bayramlarında bayram ikramiyesi verilmeye başlandığını anımsattı. Gürer, 2018 yılında başlayan bayram ikramiyesi uygulamasının 1.000 lira iken en son 1.100 lira olarak emeklilere ödendiğini hatırlattı.
Emeklilerin ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin aylıklarının da en az asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini belirtti.
AYLIK BAĞLAMA ORANI YENİDEN YÜZDE 70’E ÇIKARILMALI
2008 yılında aylık bağlama oranının AKP iktidarı tarafından yüzde 70’ten yüzde 35’e düşürüldüğünü hatırlatan Gürer, 2000 yılından önceki gibi intibak düzenlemesiyle emeklilerin maaşları iyileştirilmesi ve emekliler için ek ödemenin yüzde 4’ten yüzde 10’a taşınması gerektiğini ifade etti.
EMEKLİDEN İLAÇ KATKI PAYI ALINMAMALI
Çoğunluğu yaşlı olan emeklilerden ilaç katkı payı alınmaması gerektiğini de belirten Ö.Fethi Gürer, “ emeklilerin çoğu yaşlı; bir ayakları hastanede, bir ayakları eczanede. Bunlardan ilaç katkı payı alınması da kaldırılmalı.Aileleriyle birlikte emeklilerin ilaç katkı payının kaldırılması da zaruri bir ihtiyaç durumunda; bunu da siyasi iktidarın dikkatine bir kez daha sunuyoruz. Ayrıca, emeklilerin sendikalaşma talepleri var. Herkesin örgütlü olmasının bir hak olduğu anayasal hakkın emeklilere de tanınması lazım ve emeklilerimiz sendikalarında kendi hakları için mücadelelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
EMEKLİYE, YAKACAK, GİYSİ VE GIDA YARDIMI YAPILMALI
CHP’li milletvekillerinin, Meclis’e sundukları emeklilerin hayatlarını kolaylaştıracak Kanun Tekliflerinden örnekler veren Ö.Fethi Gürer, “ Örneğin, bir emekli eğer ekonomik krizin etkisiyle geçim sıkıntısı yaşıyorsa, kira ödemesinde sorunlarla karşılaşıyorsa. Emekliler için kira yardımı, yakacak yardımı yapılmalı. Her gün gelen zamlar emeklinin yaşamını gerçekten zorlaştırdı. Giyim, gıda, sağlıklı yaşamın gerekliliği olan ihtiyaçlarını bir emeklinin karşılayabilmesi için en azından açlık sınırının üzerinde bir ücret alması lazım” dedi.
EMEKLİNİN GEÇİNMESİ MUCİZE
Bugün emeklilerin aldığı ücretlerle geçinebilmeleri ‘mucize’ olarak nitelendiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Esasında, bu ülkede emeklinin birini Maliye Bakanı yapmalı ki ülkede bu emekli maaşıyla nasıl geçiniyorsa bu ülkenin sorunlarına da bu bağlamda çözüm üreten olmalı çünkü emekliye reva görülen bu durum gerçekten acı bir tabloyu da beraberinde yansıtıyor” diye konuştu.
14 MİLYON EMEKLİ, İKTİDARI BELİRLEYECEK GÜCE SAHİP
14 milyon emeklinin kendi haklarına sahip çıkması ve kendilerini savunanların yanında yer alması gerektiğine de değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu bağlamda Türkiye’de siyasi iktidarı belirleyecek güce sahip emeklilere sesleniyorum: Biz, sizler için en düşük maaşın asgari ücret olmasını, ayrıca da Ramazan ve Kurban Bayramlarında asgari ücret tutarında Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı ikramiyesi verilmesini bir kez daha Meclis gündemine getirdik. Meclisteki bu teklifimiz doğrultusunda kimin nasıl oy verdiğine de bakın, ona göre durumu değerlendirin diyoruz. Her gün akaryakıtına, elektriğine, doğal gazına, suyuna, ekmeğine, yediğine içtiğine zam gelen emeklinin maaşlarında esasen seyyanen artış da sağlanmalı, TÜİK gibi emeklinin maaşlarının belirleneceği süreçte belirlediği torbadakilerle emekliye az ücret almasının yolunu açan kurumların da hakkaniyetle bu süreci doğru yönetmelerini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
Gürer’in konuşmasının ardından Teklif, Meclis Genel Kurulu’na sunuldu. CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer’in teklifi Cumhur ittifakı oylarıyla reddedildi.

Gürer: “Tütün üretimi yüzde 200, çiftçi sayısı yüzde 600 düştü, Tütün üretimi düşerken ülkemiz ithalatta rekorlar kırılır noktaya savruldu, Tütün bahane, çok uluslu şirketlerin kazancı ise şahane arttı, Yerli ve millî sigaralar yok olurken yabancı markalar sigara piyasasını ele geçirdi, Binlerce tarım işçisi ve fabrika işçisi işinden oldu”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda söz olarak, ülkemiz için stratejik bir ürün olan tütün üretiminde yaşanan sorunlar ve bu sorunların neden olduğu dışa bağımlılıkla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
AKP iktidarının aralarında tütünün de bulunduğu stratejik ürünlerde büyük engeller yarattığını söyleyen Gürer, bu durumun sonucu olarak da yabancı tekellere ülkemizin boyun eğmek zorunda kaldığını belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tütün üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla TBMM Genel Kurulu’nda söz aldı.
Tütün üretiminde yaşanan sorunu, ülkemiz tarımına vurulan bir darbe olarak nitelendiren Ö.Fethi Gürer, “Şeker pancarı, tütün, pamuk, çay stratejik ürünlerdir; ekim alanları, üretici, çiftçi sayıları, üretimleriyle ilgili ülkemizin, tarımın lokomotif ürünleriydi. Yirmi yıllık AKP iktidarları, tarımın stratejik ürünlerine de büyük engeller yarattı; yabancı tekellere boyun eğildi, tarım adım adım ithalatçı bir sürece savruldu, ülke kendi kendine yeter olmaktan çıkarıldı, 21 üründe arz açığı oluşturuldu” dedi.
Tütünün, cumhuriyet süresince başlı başına tarımdaki dönüşümün simgesi olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhuriyet öncesi “Tütün Rejisi” adıyla bir tür kapitülasyon olarak yabancı sermayenin denetiminde olan tütün sektörünün, cumhuriyet sonrası ekonomi ve istihdamda önemli bir yer tuttuğunu, cumhuriyetin ilk yıllarında, Türkiye’nin toplam dış satım gelirinin yüzde 40’ını tütünün oluşturduğunu anlattı.
2002 yılında çıkarılan 4733 sayılı Tütün Kanunu’yla tütünde adım adım geriye gidiş başladığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, tütünde destekleme alımlarına son verildiğini, tütün üretici sayısı düşerken tütün üretim miktarı da azaldığını anımsattı.
Gürer, tütün fiyatlarında artan girdi maliyetleri karşısında üreticinin üretimden vazgeçme noktasına sürüklendiğini, sözleşmeli üretimin ise tüketici için mağduriyet yarattığını belirtti.
TÜTÜNDE SERBEST PİYASA
Düşük kapasiteli ve yerli tütünden imal edilecek sigaraların imalatlarının önü kesilip pazarın çok uluslu şirketlere teslim edildiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Süreçte tütün ihracatı yapan ülkemiz artık dış alımcı konuma getirildi. “Tütünde serbest piyasa şartları oluşacak, geliriniz daha çok artacak.” diyen propagandaların içi boş çıktı, olan çiftçiye oldu” değerlendirmesinde bulurdu.
YABANCI MARKALAR CİRİT ATIYOR
Dünya sektöründe önemli ve etkin olan çok uluslu şirketlerin ülkemizi yol geçen hanına çevirdiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, “ Tütün bahane, çok uluslu şirketlerin kazancı ise şahane arttı. Yerli, millî sigaralar yok olurken yabancı markalar sigaralarda piyasayı ele geçirdi. Samsun, Birinci, Bafra, Yaka, Tokat, 2001 sigara markaları yok oldu; yabancı markalar Türkiye’nin her tarafında satılır noktaya geldi. Kafayı tek tütüne takan iktidar vergi, ceza, baskı yoluna da gitti; amaç sağlık olsa yabancı tekeller neden farklı markalarla cirit atıyor? “Sigarayla mücadele” diyerek ülke tütünüyle mücadeleye geçildi. Sigara sağlığa zararlı ancak insan sağlığına zararlı olan her şeyle iktidar neden böyle mücadele etmiyor? “Minareyi çalan kılıfını hazırlar.” atasözünü burada anmak istiyorum” dedi.
SENTETİK ŞURUP DA SAĞLIĞA ZARARLI
AKP’nin, alkol ve özellikle tütünle mücadele ettiğini söyleyip tütün ürünleri ve alkol vergilerini artırdığını söyleyen Ö.Fethi Gürer, “İnsan için yalnız alkol, sigara öldüren, sağlığı bozan olsa çok haklılar da her zararlı olana niye gerekli tepkiyi göstermiyorlar? Örneğin, bilim insanları nişasta bazlı şurubun, sentetik tatlandırıcının sağlığa zararlı olduğunu söylüyorlar ama bunlar ülkemize AKP döneminde giriş yaptı. GDO’lu yemlerle hayvanlar besleniyor, onların olumsuz etkisinin ne olduğu konusunda hâlâ bir bilimsel açıklama raporu sunulmuyor. Asbestli su boruları değiştirilmiyor, insanların oradan su içmesine göz yumuluyor. Önemli tarım bölgelerinde, derelerde canlı yetişmiyor, onlarla tarım alanları sulanıyor. Bu konularda ise gereği yapılmıyor” diye konuştu.
ÇİFTÇİ SAYISI 405 BİNDEN 60 BİNE GERİLEDİ
2002 yılında 405.882 olan tütün üreticisi sayısının 60 binlere gerilediğini, 2008 yılında TEKEL’in özelleştirilmesiyle tütün alımının sona erdirildiğini belirten Gürer, o günden bu yana tütün üreticileriyle ilgili düzenlemelerin de hep çiftçinin aleyhine gerçekleştiğini anlattı.
2020’DE 16 MİLYAR LİRALIK ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ
İnsan sağlığını zararlı olan alkol ve sigaradan en çok fayda sağlayan iktidarın, alkolde ve sigarada vergi artırımına gittiğini belirten Gürer, “2019 yılında 14 milyar 7 milyon, 2020 yılında 16 milyar 5 milyon özel tüketim vergisi alınıp kamudakilere maaş olarak dağıtılmış yani sigaradan, alkolden vergi alıyorsunuz ama ondan elde ettiğiniz geliri de çalışanların maaşları olarak dağıtımını sürdürüyorsunuz; bu ne yaman çelişki? Yani bir yerde bitirme noktasında olduğunuz üründen, mücadele ettiğinizi söylediğiniz konuda sağladığınız vergi de hazineye önemli bir gelir olarak giriyor” şeklinde konuştu. Gürer, “Çiftçi ve üretici için tütünle ilgili yapılması gereken destekler yerine, onlara köstek olunuyor ve üretim ne yazık ki ülkemizde geriye düşürülüyor” dedi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Mahmut Arıkan Yeni Sanayi Esnafıyla Buluştu

Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mahmut Arıkan, yeni sanayi esnafıyla buluştu. Kayseri’de Belediye …