Gözden geçirin…(1) (Köşe yazısı 12.07.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ
davutgulec@hotmail.com
Ben yazmaktan, bu köşeyi okuyanlar ise okumaktan bıktı ama, aşağıda yazmaya çalışacağım bazı olumsuzlukları düzeltme görevi olanlar yanlışta ısrar etmeye devam ediyor.
Bende bunları bir kez daha özetleyerek yazarken, şehri yönetenlerin seçim öncesi gibi ‘halkın içinde’ olmalarını, şehrin beklediği, istediği hizmetleri ve projelerini hayata geçirmelerini diliyorum.
***
Öncelikle ulaşımla ilgili olumsuzluklara değinmek istiyorum.
Daha önce yazdığım gibi, sınav günleri, dini ve milli bayram günleri ulaşım seferleri yeniden gözden geçirilmeli.
Son yapılan ‘aktarma sistemi’ pek de sağlıklı uygulanmıyor. Elbette belediyenin tasarrufu olabilir ama o aktarma istasyonlarında millet adeta isyanlarda. Herkes ‘takla atma-fırıldak çevirme’ peşinde olduğu için ‘çok iyi oldu’ diyerek ağızlarına sakız yapıyor. Şehrin göbeğindeki ‘fakülte tabelası’ altında bir bekleseler, neler duyacaklarını, ne yapacaklarını merak ediyorum.
***
Dini bayram günlerinin arifesinde otobüs seferleri mezarlıklara ücretsiz. Bende, halkın tepkilerini görmek, duymak, yaşamak için Ramazan bayramı öncesi Kiçikapı’daki taşıma noktasından ‘5 dakikada bir kalkıyor’ denilen yerde epey bekledim. Körüklü otobüs ‘rica minnet’ geldi. Eli telsizli arkadaş sohbet ettiği ve vatandaşı pek dinlemediği için tepkileri de kulak ardı etti. Hava sıcak. Klima yetersiz. Millet içeride pastırma gibi. Şoföre ‘kapıyı aç hava gelsin’ tepkileri yoğun. Şoförün sabrıda iyi. İnen ‘böyle hizmetin’ diyerek inerken, seçilenlerin ve görevlilerin bu seferlere binmesini istiyordu.
***
Kayseri Şehir hastanesi yapıldığı, açıldığı günden bu güne en çok eleştiri aldığı konu ulaşım. Tramvay’da neredeyse her durakta ‘hastaneye gideceklerin Anafartalar durağında inmeleri’ anons ediliyor. Gündüz belli saatte ulaşımda sorun yok. Ama 18.00’den sonra Anafartalar’dan ve Şehir Hastanesi’nden buraya karşılıklı sefer bulmak neredeyse yok gibi. Ama Ortayol muş, Erkilet bulvarı imiş, Devlet hastanesi imiş o kadar çok ki ? Ben annem hastanede yattığı 10 günlük süre içinde bunu sıkça çok hasta ve yakını ile yaşadım. Hele hafta sonları rezalet.
Ne yaptık derseniz. Osman Kavuncu’dan geçen otobüse binip Yeni sanayi ya da Osman Kavuncu durağında inip tramvaya binerek Belsin’deki evimize gittik. Bunu yaşayan bilir. Benimle yaşayanların çoğunun tepkisi mi ‘Bu tam bir gavur eziyeti’ idi.
***
Kayseri Şehir Hastanesi, bölgeye hizmet veriyor. Çevre illerden çok gelen hasta ve yakını var. Onları da gördüm. Vatandaş yabancı. Otobüs şoförlerine gidecekleri yeri ya da gelecek otobüsün durumunu soruyor, onlarda ‘bizde bilmiyoruz, bekle gelir’ diyerek savuşturuyor. Vatandaşın yardımı ile binip Otogara gelen çoğu hasta, yürümekte bile zorluk çeken yaşlı yakınları için Otogarın en yakın durağı demiryolunun hastane tarafında. Otogarın en yakınında ise uzun taksi durağı boşluğu var. Çoğu vatandaş ‘keşke durak burada olsaydı’ diyorda, ‘üç maymunu oynayanlar’ yok ve duymuyor.
***
Geçen yıl ki başkan ‘Kayseri’de ulaşım yılı’ dedi ama battı-çıktılar, indi-bindileri, klasik gecikmiş belediye hizmetlerini büyük hizmet gibi pazarladı, anlattı, yeniden aday gösterilmesi için milleti gezdirdi, tozdurdu, yemek ikramları ile kendini pazarladı.
O günden bu güne ortada hala ulaşımla ilgili sıkıntılar çözülmüş değil. Yapılan hizmetlerde ‘kaplumbağa hızı’ ile devam ediyor. 2021’e kadarda böyle ‘pembe hizmetler, eğlenceler, etkinlikler’ ile devam ederken Kayseri kaybetmeye devam edecek gibi.
***
Alo 153 hizmetlerindeki görevlilerle ilgili pek sıkıntı yok. Ancak şikayetlerden sonra verilen yanıtlar ‘tiyatro-komedi’ gibi. Yani birileri bu sorunlara yanıt verirken ‘o anı kurtarıyor.’ Ben artık ulaşımla ilgili sorunları, gördüklerimi, şikayetlerimi yapmıyorum. Çünkü ‘çözüm merkezi’ bile değil.
Örnek diyecekler: Sistemde kayıtlıdır, bakabilirler. Düvenönü’nde akşam 21.00 civarında otogara gidecek yabancılar bilet arıyor. Her gelene soruyor. Bilet alacak en yakın yer meydan. Güvenlik görevlisi hem alamayacağını hem de taksiye binmelerini öğütlüyor. Onlarda yeterli paraları olmadığını. Bu konuya çözüm getirilmesini istedim.
Verilen yanıt ‘Güvenlik görevlisi almamakla doğru yapmış.’
***
İktidar yeni paketinde ‘bisiklet kullanımını teşvik’ edecekmiş. Yıllardır Kayseri’de de, AB projesi ile ‘sözde’ teşvik ediliyor. Hala bisiklet yolları olmadığı için yaya yolları bisiklet yoluna döndü, vatandaşta araç yollarına doğru kaymaya başladı. Olan tek tük bisiklet yollarında ne mi var.
Park etmiş araçlar. Onları da gören yok. Olan bisikletlerinde kask ve ışık sistemleri hava karardıktan sonra insanları Allah’a emanet’ yarasa’ gibi yapıyor.
***
Dünya, şehir yaşamlarında, yeni planlamalarda bordür, duvar, barikat gibi tüm engelleri kaldırırken, bizimkiler yaptıkları ‘engeller, barikatlar’ ile övünüyor. Kanun çıktı’ ama yollarda halen ‘öncelik araçlarda.’ Kayseri örnek ve modern bir şehir olacaksa, bu konuda Türkiye’nin tam göbeğinde olduğu için çevresindeki illere örnek olmalı, tüm engelleri kaldırmalı. Sinyalizasyon ışık sistemi gibi, dur-kalk yapan sürücülerin yanında, basamak çık-in, engel aş yayaların kızgınlığı zirvede.
***
Neyse bugün biraz belki de uzattım. Yarın ‘gözden geçirin’e kaldığım yerden devam ederim. Yazdıklarımın elbette takipçisiyim. Haberiniz olsun.