Köşe YazılarıMedya-Basın Dünyası

Gıda yatırımları… (Köşe yazısı 02.07.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLYEÇ
GAZETESİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye’de tarıma,
Hayvancılığa,
Gıdaya,
Tesislerine,
Çalışanlarına,
Eğitimlerine,
Hastalıklarına kadar bir çok konuda devletin tam, karşılıksız, uzun vadeli, faizi ya sıfır ya da düşük destek ve teşvikleri dikkat çekiyor.
Ancak bunu fırsat bilen bazı açık gözler, yatırım destek ve teşviklerini kötü niyetli kullanıyor.
Oysa Türkiye, hala tarım ülkesi ve kendi kendine yetebilen bir ülke.
Ama yanlış kişilere giden teşvik ve desteklere birde gözü doymaz siyasiler ile işbirlikçileri girince, gündeme gıda ve tarım ithalatı giriyor.
İşte son olarak patates, elma, domates, sivri biber, hayvan yemi, pirinç gibi gıdalar ortada.
Gıda Ürünleri, İçecek ve Tütün İmalatı sektörlerine uluslararası net doğrudan yatırım girişi, Nisan ayında 67 milyon doları buldu.
Yılın ilk dört ayındaki yatırım girişi tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre %26 düşüşle 252 milyon dolar seviyesinde kaldı. Geçen yılın aynı döneminde uluslararası net doğrudan yatırım girişi 343 milyon dolar olmuştu. Yılın ilk dört ayında gıda ve içecek sektöründe 6 uluslararası sermayeli şirket kurulurken, sektörde faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısı 556’ya ulaştı.
Ekonomi Bakanlığı nisan ayına ilişkin “Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni”ni yayımladı.
Buna göre, nisan ayında 570 milyon dolar düzeyinde net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.
Yılın ilk 4 aylık döneminde 4 milyar 28 milyon dolar net doğrudan uluslararası yatırım girişi yaşanırken, uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi 3 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Bunun 1,1 milyar doları enerji sektöründen, 381 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen kaynaklandı.
Gıda Ürünleri, İçecek ve Tütün İmalatı sektörlerine uluslararası net doğrudan yatırım girişi ise nisan ayında 67 milyon dolar oldu. Bu sonuçla, yılın ilk dört ayındaki yatırım girişi tutarı da 252 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde uluslararası net doğrudan yatırım girişi 343 milyon dolar olmuştu. Uluslararası doğrudan yatırım verileri, geçen yılın aynı dönemine göre %26 oranında bir düşüşe işaret ediyor.
Doğrudan yatırımların aylara göre dağılımı, Ocak ayında 15 milyon dolar, Şubat’ta 58 milyon dolar, Mart’ta 112 milyon dolar ve Nisan’da 67 milyon dolar.
Öte yandan yılın ilk dört ayında gıda ve içecek sektöründe 6 uluslararası sermayeli şirket kuruldu. Böylece sektörde faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısı 556’ya ulaştı.
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Ocak-Nisan 2015 döneminde Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörlerine 1 milyon doları Ocak, 2 milyon doları Mart 2015’te olmak üzere toplam 3 milyon dolar doğrudan yatırım girişi oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 46 milyon dolar seviyesindeydi.
Düzenlenen yatırım teşvik belgeleri de bültende yer aldı. Buna göre Ekonomi Bakanlığı tarafından nisanda yatırım teşvik belgesi düzenlenen 13 proje kapsamında yaklaşık 533,6 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Böylece 2015 yılında belgelendirilen yatırım projesi sayısı 81’e, belge kapsamındaki yatırımların tutarı ise 11 milyar 625,4 milyon dolara ulaştı.
Yatırım teşvik belgelerinin 49’u imalat, 22’si hizmetler, 6’sı Elektrik, Gaz ve Su, 2’si de tarım ve ormancılık sektörleri, 2’si madencilik ve taş ocakçılığı ile ilgili olarak düzenlendi.
Rakamlar ortada.
Türkiye siyasilerin dediğine göre ‘Ekonomisi en iyi ve geleceği parlak bir ülke.’
Dış cari açık, asgari ücret, gıda fiyatları, döviz kurları, altın, borsanın durumları da iç açıcı değil.
Demek ki ortada yanlış giden ve gitmesini isteyenler, bunları fırsata çevirenler var.
Ülke olarak ‘şakşak’ yapmayı bırakıp, artık üretime, yatırıma, devlete, millete katkıda bulunma zamanı.
Birde, bunları fırsata çevirenler ile işbirlikçisi siyasilerden hesap sorma dönemi…

Onur Özgür Güleç

Teknik Destek Uzmanı, Web Master, Teknoloji Yazarı, Android Meraklısı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davutgulec.com - Sosyal Medya Butonları
Sosyal Medya Hesapları
Telefon Et
Instagram
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Çerez Politikası Şeridi