Haberler

Geleneksel Türk motifleri ve el sanatları sergisi

Kayseri’de, Develi ilçe Halk eğitim Merkezi tarafından yıl içerisinde  düzenlenen kurslarda sadece el sanatı değil aynı zamanda kültürel mirasımız olan semboller de çalışmalara yansıtılarak Kültürel mirasımız korunmaya çalışıldığı belirtildi.

Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü sergi salonundaki açılışa Kaymakam Enver Ünlü, Garnizon Komutanı Personel Yzb.Kamil Karameşe, Belediye Başkanı Recep Özkan ve ilçe Protokolü katıldı.

Sergide işlenen motifler ve el sanatları hakkında Kurs  nakış öğretmeni Zuhal Sevda’dan bilgi alan Kaymakam Enver Ünlü; Elibelinde motifinin  anneliğin, verimliliğin sembolü olduğu Anadolu halı ve düz dokuma yaygılarında insan figürü kullanılmadığı için  eli belinde diye anılan süslemelerin  insan figürüne benzetildiği Anadolu’nun her yerinde bolluk, bereket sembolü olarak asırlardır kullanıldığı gibi

Kuş motiflerinden Kartal, doğan ve şahin gibi kuşlar güç ve dayanıklılığı simgelediği, kuş motiflerine özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki sanat eserlerinde sıklıkla rastlanır. Bu kuşlar ayrıca kutsal haberci ve uzun ömürlülüğü temsil ettiği.

Türk  el sanatlarında düz dokuma yaygılarında artı (+) ve çeşitli çengel tipleri, insanları tehlikelerden koruması için sık sık kullanıldığı, Hayat ağacı motifinin ise  ölümsüzlüğü araştırmanın ve ölümden sonra yaşam olduğu umudunun bir nişanı olduğu için geleneksel el sanatlarımızı yaşatmanın yanı sıra somut olmayan kültürel mirasımız olan kültürümüzün de korunması amaçlanmıştır dedi.

El sanatlarının aynı zamanda insanların sters atmalarına psikolojik tedavi yöntemi aracı olarak değerlendirilmesine örnek olarak gösterilen Keçe işlemeciliği sergisini de gezen misafirlere,Keçe işlemeciliği ve Keçeden tablolar yapımı hakkında bilgi veren Saliha Kapusuz ; Rulo halinde alınan keçeler on santimetrekarelik kareler halinde kesilerek  dikenli tahta üzerine konuluyor daha sonra özel bir şırınga tipindeki tarakla vurularak keçenin sıkışıp yassılaşması sağlanıyor.  Tiftiklemenin strese iyi geldiği psikolojik tedavi yöntemi olduğu ve insanları rahatlatmaya da vesile olduğu  belirtildi.

Geleneksel el sanatları sergisinde Kurs öğretmeni Ayfer Kılıçkaya’nın  Koza ,rölyef ve   Titanyum tablo çalışmaları  da büyük ilgi odağı oldu.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Gündüz; Osmanlı kaftanları,Nakış, iğne oyası,yatak odası, mutfak  ve ev tekstil ürünleri, Kına gecesi  motif ve sembollerinin, İğne ile deri kazma diye adlandırılan deri üzerine motif işleme ürünleri, işitme engelliler tarafından yapılan ev tekstil ürünlerinin de yer aldığı serginin üç gün süre ile açık kalacağını belirtti.TÜRK MOTİFİ (12) [640x480] TÜRK MOTİFİ (16) [640x480]

Kurs sergisinin gezisi esnasında ışıklar sönünce Milli Eğitim Müdürü Bekir Karabulut sergide bulunan gaz lambasını yakmak istedi ancak içerisinde gaz olmadığı görüldü.

Kaymakam Enver Ünlü’ye Sergi sonunda  Kursiyerlerden Serpil Taşkesen  tarafından tel kırma tekniği ile yapılan Türk Bayrağı işlemesi Başkan Recep Özkan ‘a da Belediye logosu hediye edildi.

Garnizon Komutanı Personel yüzbaşı Kamil Karameşe’nin ise en çok ilgisini kılıç kını çektiği görüldü.

Onur Özgür Güleç

Teknik Destek Uzmanı, Web Master, Teknoloji Yazarı, Android Meraklısı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası