İçişleri-Adalet

Emniyetten ‘Bayramda tadınız kaçmasın’ uyarıları

Kayseri İl Emniyet Müdürlüğünce, vatandaşlarımızın 04-07 Ekim 2014 tarihleri arasında kutlanacak olan Kurban Bayramını huzur ve güven içinde geçirmelerini sağlamak üzere, genel güvenlik, asayiş hizmetleri ve trafik yönünden aşağıdaki tedbirler alınmıştır.
Asayiş Yönünden;
Kurban Bayramı öncesi ve bayram süresince Alıveriş merkezlerimizde, kurban pazarlarında, ilimiz mezarlıklarında, şehir merkezi ana caddelerinde, otobüs ve tramvay duraklarında, il genelinde yoğun bir alışveriş ve yaya trafiği olacağından İl Emniyet Müdürlüğü olarak her türlü asayiş tedbirleri düşünülmüş ve uygulamaya konulmak üzere gerekli planlamalar yapılmıştır. Bu çerçevede;
Otobüs Terminali, Tren Garı gibi ulaşım yerlerinde, alışveriş merkezleri çevresinde, tramvay ve otobüs duraklarında, şehir merkezi ana arterlerde, hayvan pazarlarında ve mezarlıklarda gerekli güvenlik tedbirleri alınmış, Vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi için ekte örneği sunulan 30.000 adet broşür dağıtılmıştır. Proaktif polislik anlayışı içerisinde hizmet veren teşkilatımız dışında halkımızın da suç ve suçlu ile mücadelede bizlere yardımcı olması kaçınılmaz bir gerçektir.
Bu tedbirler dışında önceki yıllarda meydana gelen olaylarda kullanılan sistemler uyarı amaçlı olarak aşağıda belirtilmiştir:
-Kurbanlık alırken hayvanı görmeden alış veriş yapmayın, dolandırılabilirsiniz !
-Kurban almaya gittiğinizde, yanınıza gelerek, alım satım yerlerindeki bazı kurbanlıkların kendisine ait olduğunu söyleyerek, pazarlık yapıp sizden para almaya çalışan insanlara dikkat ediniz. !
-Kurbanlık alış verişinizde size değerinden düşük kurban satmaya çalışan veya pazarlığı kısa tutan şahıslara karşı dikkatli olunuz, alacağınız kurban çalıntı olabilir !
-Kurban sattığınızda, para olarak, Euro, dolar v.s. olduğunu söyleyerek değeri düşük Polonya, Peru, Arjantin v.s gibi paraları size vererek dolandırıcılık yapabilirler. alış verişlerinizi mümkünse bildiğiniz paraları ile yapın !
-Kurban alım satımlarında size verilen senet veya çekin sahte ve çalıntı olabileceği gibi, üzerinde her hangi bir mal varlığı olmayan bir şahsında bu çek ve senetleri kullanıyor olabileceğini mutlaka düşünün !
-Kurban satın alan kişi, size kurban parasını evinde veya iş yerinde vereceğini söyleyerek, kurbanlığı aldıktan sonra sizi atlatarak kurban parası vermeden kaçabileceğini aklınızdan çıkarmayın !
-Kurban pazarlarında, kurban alan ve satan insanların üzerinde, yüklü miktarda para bulunduğundan, yankesiciler tarafından paralarınız çalınabileceğinden, size yaklaşan, sıkıştıran, sarılan, üzerinize düşmeye çalışan, üzerine bir şey bulaştığını söyleyerek temizlemeye ve kavga yapma bahanesi ile etrafınızı saran insanlara dikkat ediniz !
-Kurban pazarlarında yanınıza gelerek yerde para bulduğunu ve size ait olduğunu söyleyerek paranızı kontrol etmenizi isteyenlere dikkat ediniz dolandırıcı olabilir
-Paralarınızı herkesin yanında çıkarıp saymayın ve kimseye göstermeyin, paralarınızı aynı yere koymayın, paraları bölerek değişik ceplerinize koyun ve ceplerinizi mutlaka kilitli bulundurun !
-Hayvan pazarlarında ve mezarlık ziyaretlerinde araçlarınızda değerli eşyalarınızı bırakmayınız.
Suçla mücadelede en büyük yardımcımız vatandaşımızın vermiş olduğu destek ve katkılardır. Bu nedenle herhangi bir olay karşısında yada şüpheli durumda “155 Polis İmdat” telefonunu çekinmeden arayınız.
Trafik Yönünden;
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce;
Kurban Bayramı tatili süresince karayollarımızda trafik yoğunluğunun önemli oranda artış gösterdiği, sürücülerimizin yakınlarına veya tatillerini geçirecekleri yerlere bir an önce ulaşmak istemeleri nedeniyle trafik kurallarına yeterince uymadıkları ve bunun sonucunda da üzücü trafik kazalarının meydana geldiği görülmektedir.
Ülkemizde 2013 verilerine göre Polis Sorumluluk Bölgesinde her gün ortalama 924 trafik kazası meydana gelmekte bu kazalar sonucu 7 kişi ölmekte ve 614 kişi de yaralanmaktadır.
Bununla birlikte son yıllarda trafik kuruluşlarımız başta olmak üzere ilgili kuruluşlarımız ile sivil toplum kuruluşları ve medyamızın üstün bir sorumluluk anlayışıyla yürüttüğü faaliyetler sonucunda bayram tatillerinde meydana gelen kazalar ve ölümlerde yeterli olmamakla birlikte ciddi azalmalar sağlanmıştır.
3-7 Ekim 2014 tarihleri arasındaki Kurban Bayramı tatili süresince vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde bir bayram geçirmelerini sağlamak amacıyla her zaman alınan ve uygulanan trafik tedbirlerine ek olarak karayollarımızda trafik kuruluşlarımızca ek tedbirler alınacaktır.
Ancak trafik kazalarının % 95’i insan hatalarından ve sürücü kusurlarından meydana geldiği düşünüldüğünde vatandaşlarımızın huzur, güven ve kazasız bir bayram tatili yaşamaları için aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerektiğinin önemli olduğu değerlendirilmektir.
1- HIZ KURALLARINA UYMA: Uluslar arası alanda yapılan araştırmalarda ortalama hızın 1 km/s oranında düşürülmesi ile kazalarda %4 oranında bir düşüşün sağlandığı değerlendirildiğinde sürücülerimizin hız kurallarına riayet etmeleri trafik kazaları ve sonuçlarında önemli ölçüde azalma sağlayacaktır. Hız arttıkça aracın kontrol edilmesi de o oranda güçleşir. Bu bazı hallerde çevresel koşullarla birleşerek kazaya yol açabilir. Özellikle hız sınırına uyulmasının daha önemli olduğu dönemeçler, eğimli yol kesimleri söz konusu olduğunda yüksek hız doğrudan doğruya kaza nedeni olabilmektedir. Saatte 80 km hızla seyreden bir araçta bulunan bir kişinin ölme ihtimali, saatte 30 km hızla giden bir araçta bulunan bir kişiye göre 20 kat daha fazladır. Yayalar ve bisikletliler gibi, daha savunmasız yol kullanıcıları söz konusu olduğunda kaza sonucu çok daha ağır olabilmekte; yayaların kendilerine 30 km/saat ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma ihtimali %90 iken, aracın saatte 45 km hızda olması halinde hayatta kalma ihtimali %50’ye düşmektedir. Saatte 80 km hızda giden bir aracın çarpması halinde ise yayanın hayatta kalma ihtimali hemen hemen yok gibidir. 2013 yılı içerisinde yapılan değişikliklerle Radarla Hız Kontrolleri sabit veya seyir halinde, çevirmeli ve çevirmesiz olarak gece gündüz toplam 14 saat olarak ve ikaz levhası olmadan yapılmaktadır. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100. maddesinde bazı araç cinsleri için hız sınırları km/s olarak şu şekilde belirlenmiştir:
Araç Cinsi Yerleşim Yeri İçi Yerleşim Yeri Dışı Otoyollar
Şehirlerarası Çift Yönlü Karayolları Bölünmüş Yollarda
Otomobil 50 90 110 120
Otobüs 50 80 90 100
Kamyonet 50 80 85 95
Panelvan 50 85 100 110
Kamyon, Çekici 50 80 85 90
Motosiklet 50 80 90 100
Ancak Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı UKOME Kurulunun Kararı doğrultusunda İl Merkezindeki bazı yollarda sadece otomobil cinsi araçlar için yerleşim yeri içinde hız sınırları 70 km/s’ e çıkarılmış olup bu yollarla ilgili işaretlemeler yapılmıştır.
2- EMNİYET KEMERİ KULLANMA: Üç noktalı emniyet kemerleri, otomobilde seyahat edenlerin ağır yaralanma risklerini % 45 kamyonetlerde de % 60 oranında azalmaktadır. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24.8’i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6.3’tür. İleri düzey araştırmalarda arka koltukta emniyet kemeri kullanımının, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3’nün ve ön koltukta ölümlerin ise % 6’sını önlediği saptanmıştır. Bütün ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini % 50 oranında azaltmaktadır. Sürücülerimizin bu bilinçle hareket ederek hem kendi hayatlarını hem de başkalarının hayatlarını tehlikeye atmamak adına emniyet kemeri takmaları ve aracındaki diğer yolculara taktırmalarının kazaların vahim sonuçlarının en aza indirilmesinde önemli olduğu değerlendirilmektedir.
3- UYKUSUZ VE YORGUN ARAÇ KULLANMAMA: Uykusuz ve yorgun araç kullanmanın sürücü üzerinde, daha yavaş tepki zamanı, genel dikkat düzeyinin azalması, bilgi işlemede bozukluk gibi etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden sürücüler yeterli uyku aldıktan sonra yola çıkmaları yorgunsalar dinlendikten sonra yola çıkmaları gerekmektedir. Uyku geldikten sonra alınan önlemlerin etkisi çok fazla sürmemektedir. En fazla sürücülerin uyuyabilecek bir yer bulmalarına yetecek kadar bir süre için etkili olabilmektedir. Kafein alımı, radyo dinlemek, araçtan inip kısa bir yürüyüş yapmak, camı açmak vb gibi geçici önlemler kesinlikle iyi bir uyku alışkanlığının yerini almamalı ve uykusuz sürücülerin varacakları yere güvenle varmalarını sağlayacak etkili stratejiler olarak algılanmamalıdır.
4- SEYİR HALİNDE CEP TELEFONU KULLANMAMA: Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabilir. Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücüler daha fazla hata yapmakta, bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamamakta ya da önlem almakta geç kalmaktadırlar. Yapılan bir araştırmaya göre bu gecikme çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabilmektedir. Saatte 60 km hızla giden bir otomobilin sürücüsünün frene basmasının bu kadar gecikmesi durma mesafesinin 15 metre daha artması demektir. Belirtilen nedenlerle sürücülerimizin seyir halinde cep telefonu kullanmamaları gerekmektedir.
5- ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMAMA: Meydana gelen trafik kazaları incelendiğinde sürücülerin bir anlık dikkatsizlikleri sonucu meydana geldiği görülmektedir. Bu nedenle, alkol almış kişinin de dikkati dağılmaktadır. Güvenli alkol limiti yoktur en doğrusu, hiç alkol almadan araç kullanmaktır. Bir başka deyişle yasal limitin altında olmanın sadece trafik cezasını engellediği, ancak can güvenliğini garantilemediği kabul edilmektedir. 2013 yılında yapılan kanun değişikliği ile alkol limiti sadece hususi otomobil sürücüleri için 0.50 promil olarak, diğer tüm sürücüler için 0,20 promil olarak düzenlenmiştir.
6- TRAFİK IŞIKLARINA UYMA: Şehir içerisinde ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarının %20 sinin kavşaklarda meydana geldiği, yine bu kazaların %4 ünün ise kırmızı ışık ihlalinden kaynaklandığı görülmektedir. Bu doğrultuda onlarca trafik kuralından sadece kırmızı ışık kuralına uyma 100 kazadan 4’ünün olmaması anlamına gelmektedir. Sürücülerimizin ışıklı kavşaklarda kırmızı ışık kuralına uymalarının son derece önemli olduğu değerlendirilmektedir.
7- TOPLU ULAŞIM ARAÇLARINI KULLANILMASI: Trafikteki araç sayısının artması ile kaza sayısında doğru orantı bulunduğundan vatandaşlarımızın bu hassasiyeti gözeterek seyahatlerinde mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanmalarının kazaların önlenmesinde önemli olduğu düşünülmektedir.
8- DİĞER KURALLAR: Kazaların önlenmesi adına vatandaşlarımızın gerek sürücü olarak gerek yaya olarak gerekse yolcu olarak trafiğin bir unsuru olduğu değerlendirildiğinde vatandaşlarımızın yukarda sayılanların yanında tüm trafik kurallarına uyması büyük önem arz etmektedir.
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce vatandaşlarımızın il merkezinde herhangi bir trafik sıkışıklığı yaşamaması ve trafik güvenliğinin sağlanması böylelikle vatandaşlarımızın huzur ve güven içinde bir bayram geçirmeleri için il merkezinde rutin tedbirler dışında aşağıdaki trafik tedbirler alınacaktır.
1-Alışveriş Merkezlerinin bulunduğu bölgelerde;
Kurban Bayramı nedeniyle, alış-veriş yapmak isteyen vatandaşlarımızın oluşturacağı yoğun yaya ve araç trafiği dikkate alınarak, özellikle 27 Mayıs Bölgesi, Sivas Caddesi, İnönü Bulvarı, İstasyon Caddesi ile İpeksaray, Kayseripark, Kayseri Forum, Meysu ve Başyazıcı Center Alışveriş merkezlerinin civarında gerekli trafik tedbirleri alınacaktır.
2-Osman Kavuncu, Kocasinan Bulvarı ve şehiriçi yollarda;
Kurban Bayramı nedeniyle Osman Kavuncu Bulvarı ve Kocasinan Bulvarı başta olmak üzere, şehiriçi yollarımızda yapılacak olan trafik kontrollerinde; alkol, aşırı hız, emniyet kemeri, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlalleri gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecektir. Bayram dolayısıyla artan yolcu sayıları ile ilgili olarak şehir çıkış bölgelerinde bulunan ekiplerimiz, yetki belgesiz yolcu taşıyan araçlar üzerinde denetimlerini sürdüreceklerdir. Yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen araç sürücülerinin uyarılmaları ve dinlenmeleri sağlanacaktır.
3-Mezarlık Ziyaretleri için güzergahta;
03 Ekim 2014 Cuma (Arife) günü ve Bayram sabahı mezarlık ziyareti yapmak isteyen vatandaşlarımızın Asri Mezarlık güzergahında oluşturacağı yoğun araç ve yaya trafiği nedeniyle, Asri Mezarlık güzergahındaki ana kavşaklarda ve Asri Mezarlık kapılarında gerekli trafik tedbirleri alınacaktır.
4-Otobüs Terminalinde;
Şehirlerarası Otobüs Terminaline giriş çıkış yapan araçların takoğrafları, şoförün alkol durumu, yetki belgesi, zorunlu mali mesuliyet sigortası, zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, sürücü belgeleri, fenni muayene, araçlarda bulundurulması zorunlu araç ve gereçlerin bulunup bulunmadığı, lastik durumu vb. kontroller yapılacaktır. Eksikliği bulunanların trafiğe çıkışına müsaade edilmeyecektir.
5-Havaalanında;
Kurban Bayramı nedeniyle Havalimanında yolcu trafiğine bağlı olarak araç trafiğinin de artacağı düşünülerek arife günü ve bayram süresince Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzeri ve Havaalanı giriş kısmında ekip görevlendirilecektir.
6-Kurban Satış ve Kesim Yerlerinde;
Oymaağaç, Karpuzatan, Talas ve Serkent’teki kurban satış ve kesim merkezlerine yakın cadde, bulvar ve kavşaklara birer trafik ekibi görevlendirilerek oluşabilecek trafik sıkışıklıklarının önüne geçilecektir.
7-Tüm güzergahlarımızda;
Kurban Bayramı tatili süresince tüm güzergahlarımızda radarla hız kontrollerine devam edilecektir.
Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce;
Bayram tatillerinde karayollarındaki trafik yoğunluğu çok önemli oranlarda artış göstermekte, buna bağlı olarak bir an önce kavuşma arzusunun baskısıyla trafikte oluşan ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda, bu güzel günler ayrılık ve hüznü çağrıştıran günlere dönüşmektedir.
Vatandaşlarımızın güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla mevcut trafik tedbirlerine ek olarak denetim ve kontrol faaliyetleri her zamankinden daha etkin, duyarlı ve kesintisiz bir şekilde uygulanacaktır. Görev süresince terör örgütlerinin gerçekleştirdikleri terörist saldırılara karşı müteyakkız bulunulacaktır.
Son yıllarda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazaları incelendiğinde, bu kazaların önemli bir bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlali gibi nedenlerden meydana geldiği görülmekte olup, kural ihlallerin önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık verilecektir. Radarlı hız denetim ekipleri, bölünmüş karayollarında hız ihlallerinin ve bu ihlaller sonucu trafik kazalarının yoğunlaştığı yer ve yol kesimleri ile tespit edilen saat dilimlerinde seyir halinde denetimlerini sürdürecekler, araç durdurmanın mümkün olmadığı veya risk oluşturduğu durumlarda denetimler, çevirme ekibi bulundurulmaksızın ihlalde bulunan araçların tescil plakasına göre cezai işlem uygulanmak suretiyle yapılacaktır.
Denetimlerde yorgunluğu, uykusuzluğu veya süre ihlali tespit edilen sürücülere Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü (Anbar Mahallesi Osman Kavuncu Bulvarı No: 472) ile bağlı Pınarbaşı (Malatya yolu üzeri) ve Yeşilhisar (Niğde yolu üzeri) İstasyon Amirliklerinde dinlenebilecekleri belirtilecek, çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına müsaade edilmeyecektir. Bu bağlamda talepleri halinde sürücülerin imkanlar dahilinde misafir edilerek dinlenmelerine imkan sağlanacaktır.
Özellikle sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı ve doğu istikametine gidişte güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği sabah saatlerinde ve batı istikametinde ise akşam saatlerinde uzak yerlerden geldiği anlaşılan araç sürücülerinin denetim noktalarında kısa süreli araçtan inmeleri istenecek, bu sayede görevlilere aracın teknik şartlara uygunluğuna, plakalarının araç üzerinde ve uygun durumda olup olmadığına, sürücünün gerekli belgelerinin bulunup bulunmadığına yönelik kontrolleri yapılırken, hem aracın iç mekanındaki havanın değişmesi (oksijen yoğunluğunun artması) hem de hareket ederek kan dolaşımı normale dönen sürücünün uyku ve yorgunluğunun bir nebze de olsa giderilmesi sağlanacaktır.
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan uzun mesafeye gidecek olan yolcu otobüslerinin yedek şoför kullanıp kullanmadıkları, çalışma ve dinlenme süreleri ile hız limitlerine uyulup uyulmadığı ve takoğraf cihazında takılı sürücü belgesi ile şoförün aynı olup olmadığı denetlenecektir.
Şehirlerarası karayolu güzergahlarının uygun noktalarında 03.00-07.00 saatleri arası öncelikli olmak üzere denetimler yapılacak, ayrıca yapılacak denetimlerde yolcu taşımacılığı yapan tüm araçların taşımacılık yetki belgeleri de (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları) kontrol edilecektir.
Trafik kazalarının yoğun olarak meydana geldiği mevki ve yol kesimlerinin bulunduğu yerlerde karayolu yapısı ile trafik işaretlemeleri yönünden eksiklik var ise buralarda yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşların yetkilileriyle irtibata geçilerek eksikliklerin tamamlatılması, ayrıca bu bölgelerde yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlarca elektronik ışıklı tabelalar, levhalar ve reklam panoları gibi sesli ve görsel vasıtalarla vatandaşlarımıza gerekli uyarı ve bilgilendirmelerin yapılması sağlanacaktır.
Radarlı hız tespit ekipleri görev alanı dahilinde hız ihlallerini ve bu ihlaller sonucu trafik kazalarının yoğunlaştığı yer ve yol kesimleri ile tespit edilen saat dilimlerinde denetimlerini sürdürecektir. Araç durdurmanın mümkün olmadığı veya risk oluşturduğu durumlarda denetimler 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun 116. Maddesine dayanılarak yapılacaktır. Radar operatörleri video kamera ile çekim yapmasalar bile güzergah üzerinde ve yol kullanıcıları tarafından görülebilecek bir konumda bulunacaklar istirahatlerini yol üzerinde yapacaklardır.
Denetim amacıyla durdurulan araçların basit teknik muayeneleri (lastik. kamyonlar için arka koruma çerçevesi, reflektif malzeme vb.) yapılacak, sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takıp takmadıkları kontrol edilecek, takmayanlara gerekli cezai işlem uygulanarak bilgilendirme yapılacak ve takmaları sağlanacaktır.
03 Nisan 2013 tarihinde toplanan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulunda 2013 ve 2014 yılları “Emniyet Kemeri ve Hız Kontrol Yılları” olarak belirlenmiş, ülke genelinde yürütülecek tüm kampanyaları koordine etmek üzere Trafik Güvenliği Platformunun (TGP) açılışı yapılmış ve bu konuda başlatılan kampanya kapsamında; Emniyet kemerinin herkes tarafından kullanılması durumunda kazalardaki ölümlerin %50, Hız limitlerine uyulması halinde ise kazaların %35-40 oranında azalacağı anlatılacaktır.
Sis ışıklarını sisli, karlı ve yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte gece kullananlar, arızalı ışık donanımı ile seyretmek suretiyle trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen araçlara yönelik denetimlere ağırlık verilecektir.
Büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgeleri ile resmi veteriner sağlık raporu bulunmayan kurbanlık hayvanların iller arası sevklerine müsaade edilmeyecektir.
Trafik kazasına karışan yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araç şoförlerinin, geriye dönük takoğraf kayıtlarının araçlarda zorunlu bulundurma sürelerini (dijital takoğraflar için 28. diğer takoğraflar için 30 gün) kapsayacak şekilde denetlenecek, bu süre içerisinde hız, çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilmesi halinde. PolNet kayıtlarından sürücü ceza bilgileri de kontrol edilerek gerekli cezai işlem uygulanacaktır.
Toplu taşıma araçlarında standart dışı yakıt (10 numara yağ vb.) kullanılıp kullanılmadığı konusunda yapılacak denetimlerde standart dışı yakıt kullandığı tespit edilenler hakkında yakıtı nereden ve nasıl temin ettiği araştırılarak gerekli adli ve idari işlemler yapılacaktır.
Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşlarımızın zamanında uyarılması tedbirli olmaları sağlanacaktır. Ayrıca 155 telefon hatlarını arayan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacaktır.
Kurban Bayramı süresince alınan tedbirlerin yanında SÜRÜCÜLER!
-Arka koltuklardakiler de dahil olmak üzere araç içindekilerin tümüne emniyet kemerini taktırın.
-Araç kullanırken dikkatli ve hoşgörülü olun, yağışlı havalarda hızınızı azaltın, alkollü iken araç kullanmayın, acelecilikten kaçının, hız limitlerini aşmayın.
-Şehirlerarası yollarda her 150 kilometrede veya 1,5-2 saatte bir 10-15 dakika dinlenme molası verilmesi gerektiğini unutmayın.
-Alkol, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali, kavşaklarda geçiş önceliğine uymama, kırmızı ışık ihlali ve uykusuz, yorgun dalgın araç kullanmanın kazaların başlıca sebebi olduğunu unutmayın.
-Yağışlı günlerde yoldaki su birikintileri veya yağış dolayısıyla oluşabilecek çöküntüleri dikkate alarak araçlarınızın hızını azaltın.
-Mezarlık ziyareti için Asri mezarlık güzergahında ve giriş kapılarında alınan trafik tedbirlerine uyun, yolu tıkayacak şekilde araçlarınızı park etmeyin.
-Özellikle Bayram öncesinde, alışveriş merkezlerinin bulunduğu bölgelerde park sorunu yaşanmaması için özel otolarınızla girmeyin.
-Araçlarınızı taşıt yolunu tıkayacak, yaya ve araç geçişlerini engelleyecek, kaldırımları işgal edecek şekilde gelişi güzel park etmeyin.
-Aracınızın klasik bakımını ihmal etmeyin (fren, balata, çalışmayan silecek, korna, cam ısıtıcısı, kırık ayna, sinyaller). Yola çıkmadan lastik diş derinliklerini ve havalarını kontrol edin. Klima ve havalandırma sisteminin çalıştığından emin olun.
-Araçta sıcak havanın yüz ve göğüs bölgesine değil cama doğru gelmesine dikkat edin. Sürekli kalorifer açık gitmeyin, aracınızı 30 dakika da bir havalandırın.
-Ağır yiyeceklerden, uyku getirebilecek ilaçlardan uzak durun.
-Tatil sebebiyle trafik artıyor ve uzun yol tecrübesi olmayan birçok sürücü şehirler arası yollara çıkıyor. Bunu unutmayın ve her an karşınızdaki veya yanınızdaki sürücünün hata yapabileceğini düşünerek aracınızı kullanın.
-Direksiyonun başına geçtiğinizde rahat sürüş pozisyonunuzu belirleyin, pedalları rahat hissedecek ayakkabılar tercih edin ama terlik ve benzeri şeyler kullanmayın.
-Takip mesafesini koruyun, hızınızı kontrol edin, yerleşim bölgelerinden geçerken hızınızı düşürün.
-Gece yolculuklara çıkmadan önce ışık donanımınızı kontrol edin (far, sinyal, stop lambaları) ve kısa farlarınızı gece – gündüz açık tutun.
-12 yaşın altındaki çocukları boylarına ve kilolarına göre düzenlenmiş güvenlik koltuklarına oturtun, kucakta ve ön koltukta taşımayın.
-Araç içinde sabitlenmemiş bir şey bırakmayın. Parfüm, gözlük ve çakmaklara dikkat edin.
-Tır, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edin. (Bu tür yollarda ağır yükün asfaltı ezmesiyle oluşan iz görünümündeki çukurlar, direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.)
-Araç kullanırken gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissedildiğinde, tepki süresinin azalmasına sebep olacağından durup dinlenin.
KURBAN BAYRAMINIZI TEBRİK EDER KAZASIZ YOLCULUKLAR DİLERİZ.
VATANDAŞLARIMIZIN KARŞILAŞACAKLARI OLAYLAR İLE İLGİLİ OLARAK BAŞVURACAKLARI TELEFON NUMARALARI
POLİS İMDAT 155
İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ SANTRAL 3381402
ASAYİŞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 3362780
MELİKGAZİ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 3201156
KOCASİNAN İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 3303248
HACILAR İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 4423939
İNCESU İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 6913153
TALAS İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 4312210
TRAFİK DENETLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2453638
BÖLGE TRAFİK DENETLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 3113445

Onur Özgür Güleç

Teknik Destek Uzmanı, Web Master, Teknoloji Yazarı, Android Meraklısı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası