Elmanın Avrupa yolculuğu Yahyalı’dan başladı
Türkiye’nin önemli elma yetiştiriciliği ve depolarından biri olan Yahyalı İlçesinde elma hasadı başladı. Gerek toprak ve iklim yapısı gerekse coğrafi yapısı itibariyle meyve yetiştiriciliği için uygun olan yörede yapılan hasat üreticinin yüzünü güldürdü. Yapılan elma hasadının Avrupa yolculuğu da başlatıldı. .
Yahyalı İlçesi Yerköy Mahallesinde yapılan hasada İl Müdürü Mustafa Şahin de katıldı. Şahin “İlimiz Türkiye elma üretiminin %5 ‘lik kısmını karşılamakta, Yahyalı İlçemiz ise 29.137 dekarlık alanda yıllık ortalama 100 bin ton elma üretimiyle Kayseri üretiminin %57 ‘sini Türkiye üretiminin ise %3 ‘ünü karşılamaktadır. Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı üçgeninde bulunan elma üretim havzasında ise yıllık ortalama 180 bin ton elma üretimi gerçekleşmektedir. Bölgemizde aroması, kalitesi ve dayanıklılığı ile nam yapmış olan Yahyalı elmasının üretimine; 1950’lili yıllarda başlanmış ve ilk etapta klasik elma diye tabir edilen Starking, Golden ve Amasya çeşitlerinin üretimi gerçekleştirilmiştir. Son on beş yılda tesis edilen yarı bodur ve tam bodur bahçeleriyle birlikte ürün çeşitliliği arttırılarak klasik çeşide ek olarak Red Chief, Scarlet Spur, Rainders Golden, Gala, Fuji, Pink Lady, Grany Smith, ve Jeromin gibi çeşitlerinde üretimi yapılmaya başlanmıştır” dedi.
Yahyalı’da yetiştiricilik yapılan 29.137 dekarlık alana bakıldığında 18.250 dekarlık alanda klasik; 9.867 dekarlık alanda yarı bodur; 1020 dekarlık alanda da tam bodur elma üretimi yapıldığına dikkat çeken Şahin, özellikle kara leke ve iç kurdunun takibinde önemli rol oynayan 3 adet erken uyarı istasyonundan alınan verilerin ulaşması ile etkin ve düzenli ilaçlamanın yapıldığını belirtti, şunları söyledi.
“Yahyalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren toprak, yaprak ve su analiz laboratuvarında yapılan mikro düzeydeki toprak analizleri ile üreticilerimizin özellikle gübreyi doğru zaman ve doğru miktarlarda, daha etkin ve bilinçli bir şekilde kullanması sağlanmakta, mineral ve iz element noksanlıklarına bağlı olarak şekillenen zararların önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Vermiş olduğumuz eğitimlerle doğru yetiştiricilik yaptıklarını görüyoruz. Üreticilerimiz kaliteyi yakalamış olmalı ki ilimize Isparta’dan gelip buradan elmayı yurt dışına ihracata gönderiyorlar. Bu sadece bizim değil belediyesi ile ziraat odası ve çiftçilerimiz ile birlikte hepimizin başarısı. Biz her zamanki gibi üreticilerimizin yanında olmaktan gurur duyuyoruz. Üretimimizin bereketli olmasını diliyor önümüzdeki süreçte bizlerin teknik destekleri ile mevcut kalitenin çok daha üstüne çıkarıla bilmesi hususunda çok çaba göstereceğimizi belirtmek istiyoruz.”