TÜSİAD Yönetim Kurulu Anıtkabir’i ziyaret etti
TÜSİAD Yönetim Kurulu Anıtkabir’i ziyaret etti. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Orhan Turan Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı yazıda şu ifadeleri kullandı: “Büyük Atatürk; TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak, bugün huzurunuzda olmaktan büyük onur duymaktayız. 100’üncü yaşına yaklaştığımız Cumhuriyetimiz, Türk iş dünyasının geleceğin Türkiye’sine yönelik düşünce ve eylem ufkunun temelidir. Bu bilinç ve sorumlulukla, Türkiye’nin ekonomik olarak gelişmiş, uluslararası alanda saygın, toplumsal olarak eşitlikçi ve adil, yeşil dönüşümü başarmış çevreci bir ülke olma hedefine katkı yapmaya; bizlere miras bıraktığınız muasır medeniyet hedefini, Cumhuriyet değerlerimizi, laik, demokratik hukuk devleti anlayışını gelecek nesillere aktarmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.MARMARA DENİZİ İÇİN TÜM İLLER BİR ARAYA GELDİ
Dünyanın en büyük deniz seferberliğinin yıldönümü olması sebebiyle 8 Haziran’da, #MarmaraHepimizin ve #BirlikteTemizTutalım sloganıyla Marmara Bölgesi genelinde bütünleşik bir kampanya çalışması altında birlik ve beraberlik vurgusuyla yapıldı. 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile başlayan Türkiye Çevre Haftası’nın bir parçası olarak 8 Haziran Marmara Denizi Günü’nde denize kıyısı olan 5 büyükşehir ve 2 il belediyesinde eşzamanlı 62 farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.
Marmara Denizi’nin karşı karşıya olduğu kirlilik tehdidi ve müsilaj krizinin sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının öncülüğünde yerel yönetimlerden sivil toplum kuruluşlarına, bilim insanlarından özel sektöre kadar çok paydaşlı ve çok disiplinli bir zeminde Marmara Denizi Eylem Planı Haziran 2021’de ilan edilmişti.
Marmara Denizi’ni sağlığına kavuşturma misyonuyla oluşturulan Stratejik Plan kapsamında belirlenen 8 Haziran tarihinde de Marmara Denizi çeşitli farkındalık etkinliklerine ev sahipliği yaptı. 1975 yılında kurulan ve Marmara Denizi’nin korunması amacına hizmet eden Marmara Belediyeler Birliği çatısı altında İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ gibi Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerin yanında denize kıyısı olmayan illerde eşzamanlı olarak 62 farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.
Marmara genelinde gerçekleştirilen farkındalık etkinliklerinde Denizlere veya kıyı ortamına atılan tüm katı atıklar deniz çöpü olarak sınıflandırılmaktadır. Özellikle denize kıyısı bulunan yerleşim yerlerinde kontrolden uzak her atık, deniz çöpü olma potansiyeline sahip. Bu yerleşim yerlerindeki nehirler, kanalizasyon hatları, yağmur suyu kanalları veya sokaklardaki yüzeysel akışlar rüzgârın etkisi ile atıkları denize ulaştırabilir.
Denizlerdeki kirleticilerin %60-80’inin petrol bazlı plastiklerden kaynaklandığı bilinmekte. Deniz çöpleri, aynı zamanda denizlerimizdeki konsantrasyonu her geçen gün artan, mikroplastikler için de ikincil kaynak niteliğinde. Mikroplastikler küçük boyutları ve düşük yoğunlukları nedeniyle deniz canlılarınca besin olarak algılanabiliyor ancak sindirilemediği için vücutta birikime neden oluyorlar. Deniz çöplerinin ve dolayısıyla mikroplastiklerin denizlerle buluşmasını engellemek en temelde toplumsal farkındalık gerektiren bir aksiyon.
Bu farkındalığı artırmak amacıyla 8 Haziran günü Marmara genelinde gerçekleştirilen etkinlikler bize Marmara Denizi’nin hayatlarımızda ve anılarımızdaki paha biçilemez yerini ve onu korumazsak nelerle karşı karşıya kalacağımızı tekrar hatırlattı.
Hazırlıklar başlasın, e-fatura için geç kalmayın. 1 temmuz 2022 tarihinde birçok sektör zorunlu olarak e-faturaya geçiş yapıyor. Firmalarda dijitalleşme, hem paradan hem zamandan tasarruf etmenin en kolay yolu oldu.
1 Temmuz tarihindeki e-fatura geçişleri hakkında bilgiler veren Kolaysoft Teknoloji AŞ Satış Yöneticisi Sıla Gül Ottan, şunları söyledi: “Yıllardır mükelleflerin bir çoğu, dijitalleşme süreçlerinde başarıya imza attı ve atmaya devam ediyorlar. Hem zamanlarını verimli kullanıyorlar, hem de birçok maliyeti rafa kaldırmış oldular. 1 temmuz 2022 tarihi itibariyle yeni dönemde birçok sektörde hizmet veren yeni mükellefler, e-fatura hizmetine geçiş yapmak zorundadır. Mükelleflere tavsiyemiz, e-fatura için geç kalmıyor olmalarıdır. Bu geçişleri yapabilmeleri için şahıs firmaları için e-imza alınması, tüzel kişilikler için mali mühür alınması gereklidir. Kolaysoft olarak, her sektöre özel hazırlamış olduğumuz portallarımız ile hizmet vermeye devam ediyoruz. e-ticarette, tüm pazar yerleri ile entegre portallarımız bulunuyor. Galerici esnaflarımız için, emlak komisyoncusu esnaflarımız için, otel işletmeleri için ayrı ayrı portallarımız bulunmaktadır ve kullanıcılarımız Kolaysoft ile iş süreçlerini kesintisiz bir şekilde kolaylıkla takip edebilmektedirler.” dedi.
Kimler e-faturaya geçiş yapıyor?
509 No’lu Vergi Usül Kanun Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair 535 No’lu Tebliğe değinen Kolaysoft Teknoloji Satış Yöneticisi Sıla Gül Ottan, e-faturaya geçecek olan kurumlar hakkında şunları söyledi. e-fatura geçmek zorundadır. 1-Brüt satış hasılatı, -2018, 2019 veya 2020 dönemlerde 5 Milyon TL, -2021 Yılı İçin 4 Milyon TL, 01.07.2022 tarihinde,
2-Elektronik ortamında mal ve hizmet satışı yapanlar,
-2020 veya 2021 dönemlerde 1 Milyon ve üzeri satış yapanlar 01.07.2022 tarihinde, e-fatura geçmek zorundadır.
3-Gayrimenkul / Motorlu araçlar mal ve hizmet satışı yapanlar,
-2020 veya 2021 dönemlerde 1 Milyon ve üzeri satış yapanlar 01.07.2022 tarihinde, e-fatura geçmek zorundadır.
4-Konaklama Hizmeti veren otel işletmeleri 01.07.2022 tarihinde, e-fatura geçmek zorundadır.
5-Ayrıca, e-irsaliye geçişleri içinde bir kıstas getirilmiştir.
Brüt satış hasılatı, -2018, 2019 veya 2020 dönemlerde 25 Milyon TL, -2021 veya müteakip hesap dönemleri İçin 10 Milyon TL ve üzeri olanlar, e-irsaliye geçmek zorundadır.
Team Mostra, Geleceğin Teknoloji Liderleri arasında gösteriliyor
Geleceğin Teknoloji Liderleri arasında gösterilen Team Mostra, Avrasya Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji zirvesine damgasını vurdu. TEKNOFEST 2021 Liselerarası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında “Yerli Tasarım Ödülü” ve Girişimcileri Destekleme Zirvesinde “Ufuk Açan Genç Girişimciler Ödülü”nü alan Team Mostra, MMG- Euritech Ar-Ge İnovasyon & Teknoloji Zirvesinde, “Geleceğin Teknoloji Liderleri Destek Ödülü”nü aldı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknopark ve Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ tarafından imzalanan protokol ile biraraya gelen 5 liseli öğrenci, 2020 yılında elektrikli araçlar ve otonom teknolojiler alanında çalışma yapmak için “Team Mostra Ekibini” kurdu.
Liseli gençler olarak üzerinde çalıştıkları projeler hakkında bilgiler veren Team Mostra Ekip Kaptanı Mehmet Emin Önder, şunları söyledi:
“Mostra kelime olarak, bir şeyden örnek gösterilen anlamına geliyor ve ekip olarak elektrikli araçlar dünyasında “Mostra” markasını daima zirvede tutmayı hedefliyoruz. Mostra-1, TEKNOFEST 2021 Liselerarası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına katılmak için tasarlayıp ürettiğimiz, verimlilik alanında optimize edilen elektrikli aracımız oldu. Mostra-2, TEKNOFEST 2022 Liselerarası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına katılmak için üzerinde çalıştığımız 2. elektrikli aracımız olacak. Mostranom ise, Teknofest 2023 Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışları için üretimi planlanan Team Mostra Üniversite ekibine ait otonom elektrikli aracımız olacak. Team Mostra Ekibi olarak, 1 – 3 Haziran tarihleri arasında, Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji zirvesine katılarak başarımızın takdir edilmesinden büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz.” dedi.
Ar-ge, inovasyon ve teknolojinin kalbi attı
MMG- Euritech Ar-Ge İnovasyon & Teknoloji Zirvesi, 1- 3 Haziran 2022 tarihleri arasında, Gebze Bilişim Vadisi Fuar Merkezi’nde, Mimar Mühendisler Grubu (MMG) tarafından düzenlendi. Ar-ge, inovasyon ve teknolojinin kalbinin attığı zirveye; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Yiğit, EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş’ın aralarında bulunduğu kamu temsilcileri, özel sektör çalışanları, akademisyenler, genç liseliler ve üniversiteli öğrencileri katıldı. Etkinlik süresince, uluslararası yarışmalarda yer alan 5 lise takımı ve 20 üniversite takımı sergi alanında standlarını açarak, geliştirdikleri prototip ürünlerini sergilediler.
Bilgi birimi, tecrübe ve altyapı sağlanıyor
Protokol kapsamında liseli gençleri üç yıldır desteklediklerini anlatan Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci, şunları kaydetti: “Tekno-zekaya sahip liseli gençleri geleceğe hazırlamak için, MEB, YTÜ, Yıldız Teknopark ve Uyumsoft iş birliği ile imzaladığımız protokol kapsamında, gençlere prototip atölyemizde destek veriyoruz. Bilgi birikimi ve tecrübelerimizin yanı sıra, her türlü teknik ve tesis altyapısını sağlıyoruz. Team Mostra Ekibinin, TEKNOFEST başta olmak üzere katılmış oldukları etkinliklerde, başarılara imza atarak ödüller ile dönmesinden büyük gurur duyuyoruz. Ülkemizin yerli ve milli kurumsal şirketleri ile, gençlerimizin mentorluk kapsamında önümüzdeki süreçte iş birliği yapmasını önemsiyoruz.” dedi.
Her yıl İstanbul’daki liselerden aday gösterilen öğrenciler arasından 10 öğrencinin seçilerek özel tasarlanmış eğitim programına tabi tutulduğunu kaydeden Proje Teknik Danışmanı ve Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel, şunları anlattı: “Öğrencilerin lise yıllarında sahip oldukları teknolojik zekayı korumak ve sürdürülebilir kılmak amacı ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknopark ve Uyumsoft’un yürüttüğü Yetenek Geliştirme Merkezi projesi meyvelerini vermeye başlamıştır. Öğrenciler önce elektrikli bir araç geliştirmeyi başarmış ve TEKNOFEST yarışmasında ödül alacak düzeye çıkarmışlardır. Şimdi sıra, bu araca otonom yetenek kazandırmaya gelmiştir. Bu kapsamda da çalışmalar devam etmektedir. Arkadan gelecek yeni öğrenciler ile ekiplere sürekli taze kan katılmakta ve güçlenerek yollarına devam etmektedirler. Kurumlar arasında imzalanan protokol kapsamında oluşturulmuş olan üst komisyon tarafından her yıl İstanbul’daki liselerden aday gösterilen öğrenciler arasından 10 öğrenci seçilmekte ve bunlar özel olarak tasarlanmış bir eğitim programına tabi tutulmaktadır. Pratik uygulamalar ile öğrenciler teknoloji geliştirme konusunda yoğun bir çalışma sürecinden geçmektedir. Programı tamamlayan lise öğrencileri üniversite hayatına başladıktan sonra da çalışmalara devam etmektedir. Gençleri bu başarılarından dolayı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.
Güncel vergi mevzuatı ile ilgili “Vergi Revizyonu 2022” kitabı yayınlandı
Yeminli Mali Müşavir Mustafa Emre Özkan tarafından hazırlanan ve güncel vergi mevzuatını konu alan “Vergi Revizyonu 2022” isimli kitap yayınlandı. Vergi mevzuatı ve uygulamaları açısından gerekli bilgileri kolay bir şekilde örneklerle anlatan kitap, özellikle Yeminli Mali Müşavirlik sınavlarına hazırlananlar için faydalı bir kaynak niteliğini taşıyor. Makro Yeminli Mali Müşavirlik Şirketi Kurucusu Mustafa Emre Özkan tarafından kaleme alınan kitapta özellikle Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi, vergi uygulamaları ve yeni mevzuatlar ile ilgili pek çok konu kolay bir anlatım ve örneklerle ele alınıyor. Yeminli Mali Müşavirlik sınavlarına hazırlanan adayların ve tüm meslek mensuplarının vergi revizyonuyla ilgili tüm konulara kolay bir şekilde ulaşabilmesi amacıyla kaleme alınan kitaba Makro Yeminli Mali Müşavirlik web sitesi https://www.makroymm.com ve http://shopier.com/12097426 adresinden ulaşılıyor.Sanayinin kalbi dijitalde atacak
Yeni endüstri çağında üretim proseslerinden tedarik aşamalarına, satın alma zincirinden doğru iş ortağını bulmaya kadar bir dizi süreç dijital kanallar üzerinden yürütülüyor. Sanayinin dijital dönüşümüne katma değer sağlamak için makine imalatı, talaşlı imalat ve diğer işçilikler, malzeme ve hırdavat sektörlerinin temsilcilerini dijitalde buluşturan sanayiplatformu.com ise endüstrinin dijital çözüm ortağı olarak görev alıyor. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kavramını dijital bir alanda, nokta atışı sonuçlar elde etmek üzere kurgulayan sanayiplatformu.com, dünya ölçeğinde sunduğu dijital hizmetlerle KOBİ’lere işlerini büyütecek online bir alan yaratıyor.
Türkiye’nin sektör odaklı dijital organize sanayi bölgesi sanayiplatformu.com, Endüstri 4.0’ın zorunlu kıldığı değişimler için sanayicilerin yanında yer alıyor. Gerek alt yapısı gerekse satın alma danışmanı gibi çalışan operasyonel çalışma modeli ile tüm süreçleri dijital bir zeminde yürüten platform, gelişmiş sektör ağacı sayesinde benzer yapılardan farklılaşırken sunduğu birçok ayrıcalıkla da alıcı ve tedarikçilere hız, verimlilik, şeffaflık ve görünürlük sunuyor. Sanayinin kalbini oluşturan OSB’leri online ortama taşıyarak zaman ve mekân kısıtlaması olmaksızın ticaret yapma imkânı sunduklarını söyleyen sanayiplatformu.com Kurucu Ortağı Lale Yumrukçal, yerli ve milli bir platform olarak sanayi ekosisteminde firmaların dijital ayak izlerini belirginleştirmek istediklerini vurguladı.
Online OSB sanayiplatformu.com ile uçtan uca dijitalleşme
Firmaların küresel rekabet yapısı içinde varlığını sürdürebilmesi için dijitalleşmenin kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Lale Yumrukçal; “Dünya büyük bir değişimin içindeyken firmaların bu değişimden ayrı kalması mümkün değil. Özellikle de konvansiyonel olarak yürütülen süreçlerde meydana gelen kopukluklar ve aksaklıkların nötralize edilebilmesi büyük oranda işlerin dijital bir anlayışla yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. Bugün baktığımızda alıcı-tedarikçi zincirinin oluşturulması, iş proseslerinde devamlılığın sağlanabilmesi, raporlama, takip gibi süreçlerin ve performans ölçümlerinin yapılabilmesi gibi tüm ihtiyaçlar, firmaların dijitalleşmesini gerektiriyor. Biz sanayiplatformu.com olarak firmaların tedarik ve potansiyel müşteri bulma süreçlerini dijitale taşıyarak koordinasyondan ölçülebilirliğe, izlenebilirlikten güçlü bir iletişime kadar birçok noktada avantaj sağlıyoruz. Amacımız; bağlantı kurmak, bilgi edinmek, iş sağlamak ve en önemlisi de ticaret hacmini büyütmek isteyenler için online bir alan yaratmak. Yani sınırları olmayan dijital bir OSB kurgusu içinde firmaların faaliyet göstermesini sağlamak” dedi.
Sanayi ekosisteminin hızlı ve güvenilir çözüm ortağı
Sanayiplatformu.com ile bir nevi yeni nesil OSB kavramı geliştirerek bu yapılara dijital bir omurga inşa ettiklerini belirten Yumrukçal, platformun sunduğu avantajları şu sözlerle anlattı: “İmalatçı firmaların işlerine değer katacak tedarikçileri arama motorlarından bulmak için zaman ve efor harcamasının önüne geçmek, ticaretlerini büyütmek isteyen tedarikçileri ise doğru alıcılarla buluşturmak için sanayiplatformu.com oldukça avantajlı. Verimli satın alım yapmak isteyen imalatçı firmaların tedarikçilere tek yerden ulaşmasını kolaylaştıran sanayiplatformu.com, ihtiyaçlara nokta atışı cevaplar veren kullanıcı dostu çalışma prensibi sayesinde zaman ve maliyet ayrıcalığı sunuyor. İmalatçının aradığı ürünün tedarikçisinin bilgilerine kolaylıkla ulaşarak tam da ihtiyacı olan firmalarla buluşmasını sağlayan platformumuz, geniş sektör dizini sayesinde güçlü bir tedarikçi havuzu oluşturuyor. Tedarikçiler ise platformumuzdaki pazar yeri dizinine dahil olup tedarikçi ağına katılabilmek için ücretsiz şekilde üye olabiliyor. Bu sayede tedarikçi, faaliyet gösterdiği tüm alanlarla ilgili olarak sektör ağacında dizinlenirken, ürün/sektör/hizmet araması yapan alıcıların da tedarikçilere ulaşması kolaylaşıyor.”
Operasyonel çalışma modeli ile sanayicilere büyük kolaylık sunuyor
Sistemin ayrışan en önemli noktasını bir e-ticaret sitesi olmaması ve birbiriyle ilişkili olan dört ana sektör özelinde uzman hizmet sunması olarak tanımlayan Lale Yumrukçal; “Platformumuzda detaylı bir sektör-ürün ağacı bulunuyor. Makine imalatçıları; talaşlı imalatçılar, malzemeciler ve hırdavatçılarla çalışıyor, onlardan tedarik sağlıyor. Bu da kendi içinde bir çark ve birbirini besleyen bir yapılanma oluşturuyor. Ayrıca dışarıdaki farklı sektörlerdeki alıcılar ise bu dört sektörle ticaret sağlıyor. Kusursuz bir şekilde işleyen operasyonel çalışma modelimiz adeta bir satın alma danışmanı gibi görev alıyor. Sistemimiz, doğru talebi en uygun ve doğru tedarikçi ile buluşturuyor. Kapsamlı-detaylı sektör ağacı yapımız ve her firma ve talebin sisteme dahil olma sürecindeki sistematik kontrol yapısı sayesinde süreçler sorunsuz devam ediyor. Firmalarla ilişkili teklif, talep, iş ilanına yapılan başvuru gibi tüm bildirimler sistem üzerinden firmalara e-posta ile bildiriliyor. Kesintisiz iletişim sağlayan müşteri destek birimimiz de ayrıca tüm bildirimleri üye firmalarımıza telefon ile bağlantı kurarak bildiriyor ve firmaları kullanıcı paneline yönlendirerek süreci hızlandırıyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Doğukan Manço, ELF motor yağları ile sanayide ustalarla buluştu
TotalEnergies Turkey Pazarlama, ikonik ürünü ELF’in iletişim çalışmaları kapsamında iş birliği yaptığı drift pilotu Doğukan Manço ile saha aktivitelerine başladı. YouTube kanalındaki eğlenceli içerikleri otomobil tutkunları tarafından büyük ilgiyle takip edilen Manço, ELF’in 16 ilde 200 noktayı kapsayan “ELF Roadshow” sanayi sitesi etkinliklerinin startını İstanbul’da verdi.
30-31 Mayıs’ta Maslak ve Bostancı’daki oto sanayilere giden Manço, ustalarla bir araya geldi. Araç bakımı ve tamiri konusunda uzun yıllardır sık sık ziyaret ettiği sanayideki ustalar sayesinde bilgi ve birikim edindiğini söyleyen Manço, “Buradaki birçok usta beni iyi tanır. Ne zaman ihtiyaç duysam soluğu onların yanında alıyorum. Aradan geçen bunca zaman içinde müşteri-usta ilişkisinden sıkı dostluklar kurduğumuz bir aşamaya geçtik. Ustalardan çok şey öğrendim. Motor yağındaki uzmanlığına ve performansına güvendiğim ELF’in böyle bir buluşma ile bizi tekrar bir araya getirmiş olmasından da büyük keyif ve mutluluk duydum” dedi. Manço’nun ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getiren ustalar ise “Doğukan Bey’i seviyor ve ilgiyle takip ediyoruz. Bu tür etkinlikleri de kıymetli buluyoruz. Bizim için keyifli ve verimli oluyor” dedi.
“Alman araç üreticilerinin onayladığı ELF motor yağları ile üstün performans”
Manço’ya TotalEnergies Teknik Servisler Müdürü Mine Altınkurt da eşlik etti. ELF’in 50 yılı aşkın bir süredir dünya çapında motor yağlarında önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Altınkurt, “5 farklı segmentte 100’den fazla ürünü ile 100’ü aşkın ülkede bulunan ELF’in dünya çapında efsanevi bir marka olmasında, markanın özünü oluşturan tutku, teknolojik uzmanlık ve birinci sınıf ürün kültürü değerleri bulunuyor” dedi. ELF’in Volkswagen grubu, Mercedes-Benz ve BMW gibi önde gelen Alman araç üreticileri tarafından da onaylandığına özellikle vurgu yapan Altınkurt şöyle devam etti:
“Motor sporları alanındaki şampiyonluklarıyla bilinen ELF’in DNA’sında performans var. ELF motor yağları, yol tutkusunu her an canlı tutar ve sürücülerin motor sporlarının tüm adrenalinini ve enerjisini hissetmesini sağlar. Alman araç üreticilerinin gereksinimlerini karşılamak için özel olarak geliştirilmiş sentetik teknolojisiyle uzun motor ömrü ve yakıt ekonomisi sağlayan ELF motor yağları, egzoz gazı emisyonlarını düşüren teknolojisiyle çevreye de duyarlı.”
16 ilde, 200 nokta ziyaret edilecek
Ustalara teknik konularda eğitimlerin yanı sıra çeşitli hediyelerin verildiği “ELF Roadshow” sanayi sitesi etkinliklerinin İstanbul’dan sonraki ilk durağı 2 Haziran’da Kocaeli oldu. Sırasıyla Eskişehir, Bursa, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Konya, Mersin, Gaziantep, Kayseri, Ankara ve Samsun’da ustalarla gerçekleştirilecek turun son durağı 1 Temmuz’da Trabzon olacak.
Çelik: “Otomotivin geleceğine dijital ve yeşil dönüşüm şekil veriyor”
Otomotiv satış sonrası sektöründe dünyanın önde gelen fuarlarından olan Automechanika İstanbul, TÜYAP’ta düzenlendi. Doğu Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgede sektörün en büyük buluşması olan fuarda, Ticaret Bakanlığı ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) iş birliğinde alım heyeti programı da organize edildi. Programda 6 ülkeden yüksek bütçeli satın alma yetkilileri, fuar süresince programa kayıtlı katılımcılar ile B2B görüşmeler gerçekleştirdi.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Bu yıl küresel çapta yaşanan ve ticareti olumsuz etkileyen tüm olumsuzluklara rağmen sektörümüzün ihracatını 33 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İhracatımız için değerli olan bu fuarda sürdürülebilir bağlantılar kurma fırsatı yakaladık” dedi.
Otomotiv satış sonrası sektöründe dünyanın önde gelen fuarlarından Automechanika İstanbul 2022, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlendi. Messe Frankfurt İstanbul ve Hannover Fairs Turkey iş birliğiyle düzenlenen fuar, Doğu Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgede sektörün en büyük buluşması niteliği taşıyor. Dünyanın 27 ülkesinden 825 otomotiv firması temsilcilerini buluşturan fuarda, Ticaret Bakanlığı ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği iş birliğinde alım heyeti programı da organize edildi. OİB’in alım heyeti programı kapsamında 6 ülkeden yüksek bütçeli satın alma yetkilileri, fuar süresince programa kayıtlı katılımcılar ile B2B görüşmeler gerçekleştirdi.
Açılışına OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in de katıldığı, 2-5 Haziran tarihleri arasında düzenlenen fuarda, parça sistemlerinden bakım-onarıma, madeni yağdan aküye, e-mobility ve araç yıkama-bakım merkezine pek çok alanda yenilikçi ürünler sergilendi. Aynı zamanda otomotive yönelik sunum, söyleşi, yarışmalar ve atölyeler gibi etkinlikler de yer aldı.
Çelik: “Otomotive dijital ve yeşil dönüşüm şekil veriyor”
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, açılışta yaptığı konuşmada OİB olarak 1991 yılından bu yana otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek temsilcisi olduklarını ve Türkiye ihracatının lokomotifi durumundaki sektörün ihracatını artırmayı amaçladıklarını hatırlattı. Otomotiv sektörünün önemli bir değişimden geçtiği son dönemde, görevlerinin daha da kritik hale geldiğini ve hedeflere ulaşmak için daha fazla çalışmak gerektiğinin altını çizdi. Otomotiv endüstrisine dijital ve yeşil dönüşümün şekil vermeye devam ettiğine dikkat çeken Baran Çelik, “Neredeyse her gün endüstrimizde yaşanan büyük değişimle ilgili bir yeniliğin haberini alıyoruz. Dün bizim için şaşırtıcı derecede yenilikçi olan bir gelişme, bugün dev üreticiler tarafından benimsenerek Ar-Ge çalışmalarına dahil ediliyor. On altı yıldır ihracat şampiyonu ve önemli bir tedarik merkezi olan sektörümüzün başarılarını sürdürmek en önemli hedefimiz. Bu hedefi gerçekleştirmek için, endüstrimizde yaşanmakta olan bu dönüşümün bir parçası olmalı, üretimimizin katma değerini artırmalıyız. OİB olarak bu doğrultuda üyelerimizle birlikte var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
“Bu yıl 33 milyar dolar ihracat hedefliyoruz”
Geçen yıl otomotiv endüstrisi ihracatının 29,3 milyar dolar olduğunu belirten Baran Çelik, şunları söyledi: “Bu yıl küresel çapta yaşanan ve ticareti olumsuz etkileyen tüm olumsuzluklara rağmen sektörümüzün ihracatını 33 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu fuarda sektör temsilcilerinin bir araya gelerek yaptıkları bilgi paylaşımı ve kurulan bağlantıların ihracatımız için çok değerli olduğunu düşünüyorum. Yapılacak görüşmelerle sürdürülebilir bağlantıların kurulmasını umuyoruz.” dedi.
SAVUNMA SANAYİİNDE YERLİ VE MİLLİ GİRİŞİMCİLER ‘SAHA’YA ÇIKACAK
SAHA İstanbul; savunma sanayiinde yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için bir girişimci destek programı başlattı. ‘SAHA Girişim’ ile yıllık 3,2 milyar dolarlık savunma sanayi ihracatının artırılması ve yeni global başarı hikayeleri yazılması hedefleniyor.
Bünyesinde 770 firma ve 22 üniversiteyi barındıran Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük sanayi kümelenmesi olan Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi (SAHA İstanbul) savunma sanayiinde yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için bir girişimci destek programı başlattı. İlk dönem çağrısına çıkan ‘SAHA Girişim Programı’yla yüksek teknoloji projesi olan girişimci firmalara hukuki ve teknik danışmanlıktan, eğitim ve mentörlüğe kadar pek çok konuda destek sağlanacak.
YATIRIMCILARLA GÖRÜŞME İMKANI
Türk savunma, havacılık ve uzay sektöründe yerlilik oranının arttırılması, Türkiye’nin henüz sahip olmadığı kritik teknolojilere kavuşturulması ve uluslararası rekabette üst seviyelere taşınması amacıyla düzenlenen programla; savunma sanayiindeki girişimciler yatırımcı görüşmelerine hazırlanacak. Program kapsamında girişimci firmanın globalde rakiplerini tanıması, rekabeti anlaması, geliştirdiği ürünün globaldeki yerini alması, globalde müşteri bulması için organizasyonlara ve proje pazarı etkinliklerine katılımları hedefleniyor.
3.2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HACMİ
Yıllık 11 milyar dolar ciroya sahip Türk savunma, uzay ve havacılık sanayi, 2021 yılında gerçekleştirdiği 3.2 milyar dolarlık ihracat hacmiyle Türkiye ekonomisinin en önemli döviz kaynaklarından biri oldu. Yeni teknolojilerle bu rakamın 2022 için 4 milyar doların üzerine çıkması öngörülüyor. SAHA GİRİŞİM’e savunma, havacılık ve uzay sektörlerinde hazırlık düzeyi 5&6 seviyelerine gelmiş, prototipleri ortaya çıkmış girişimci firmalar başvurabilecek. SAHA GİRİŞİM’e başvuru için son tarih ise 15 Haziran 2022 olarak belirlendi.
****TABL0:
GİRİŞİMCİYE FAYDALARI
*Yatırımcı görüşmelerine hazırlık
*Yatırıma erişim
*Eğitim ve mentörlük
*Sektör liderleri ile üst düzey buluşmalar
*İş geliştirme ve tanıtım
*SAHA Expo’da bedelsiz stant tahsisi ve final sunumları
SAHA Proje Komitelerine erişim
*Finansal, hukuki ve teknik danışmanlık
*Altyapıya ulaşım desteği
*İlk müşteriye erişim desteği
****TABLO2
TEKNOLOJİ ALANLARI
*Savunma teknolojileri
*Havacılık teknolojileri
*Uzay teknolojileri
*Deniz teknolojileri
*İleri malzemeler ve üretim tek.
*Savunma teknolojileri
*Makine ve imalat teknolojileri
*Bilişim, haberleşme, siber güvenlik teknolojileri
*İnsansız sistemler, yapay zekâ tek.
*Lojistik teknolojileri