Ekonomi

Ekonomi haberleri.. (28.05.2018)

KTO Başkanı Gülsoy ‘un “Sigorta Haftası” Mesajı

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, 28 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında kutlanan ve toplumda sigorta bilincini artırmaya yönelik düzenlenen “Sigorta Haftası” nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Gülsoy mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İlgili kanun ve yönetmelik çerçevesinde, sigortacılık işlemlerini yürütme yetkisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından görevlendirilmiş Odalara devredilmiştir. Sigorta Haftası, toplumda sigorta bilincinin artırılması ve sektörün geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Sigortacılık sektörü, ülke ekonomisine sağladığı katkı yanında, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin de bir göstergesidir.”

Başkan Ömer Gülsoy sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ülkemizde sigortacılığın gelişmesi, toplumda sigorta bilincinin artırılması, sigortacı ve sigortalı arasındaki güvenin daha da yükseltilmesi son derece önemli bir konudur. Çünkü sigorta, insanların birikimlerinin garantisidir. Sigortacılık ciddiyet ve güven gerektirmektedir. Bu yüzden toplumda sigorta bilincinin oluşturulması ve geleceğin bugünden yapılandırılması adına bu bilincin yeni nesillere çok iyi aktarılması gerekmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, sigortacılık bilincinin ve sektöre duyulan güvenin artırılmasını hedefleyen Sigorta Haftası’nın tüm sigortacılık faaliyeti gösteren üyelerimize, tüm sigortacılara ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

CNR Holding, Kayserili mobilya firmaları ile bir araya geliyor

Fuarcılık sektörünün lider kuruluşu CNR Holding şirketlerinden İstanbul Fuarcılık, ticari ortakları ile sektörel buluşmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu ay Kayseri’de yapılacak buluşmada CNR Holding yöneticileri, Türkiye’nin en büyük mobilya fuarlarının önemli ticari ortağı olan Kayserili firmalarla, iftar yemeğinde bir araya gelecek.

CNR Holding ile Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (KAYMOS) işbirliğinde gerçekleştirilecek organizasyonda CNR Holding’in hayata geçirdiği mobilya fuarlarının ihracata sağladığı katkı, Türk mobilya sektörünün dünü ve bugünü, fuarların ülke ve katılımcı firmaların ihracat oranlarına kattığı değerler ele alınacak.

Mobilya sektörümüzün dünyada daha iyi yerlere gelmesi için yapılması gereken atılım ve yeniliklerin de ele alınacağı iftar yemeği, 31 Mayıs 2018 Perşembe günü Kayseri Flamingo Deluxe Ziyafet ve Balo Salonları – Altın Salon’da gerçekleşecek. Yemekte, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, KAYMOS Başkanı Tuncay Sabuncu, MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Akademisyen Prof. Dr. Emre Alkin’in sektör ile ilgili değerlendirmeleri de yer alacak.

Vadistanbul’un 5 yıldızlı oteli için, Radisson Hotel Group ile anlaşma yapıldı

 İstanbul’un yeni iş ve yaşam merkezi olarak Ayazağa’da hayata geçirilen Vadistanbul bünyesinde bulunan 5 yıldızlı otelin, Radisson Blu markasıyla hizmete açılması için ön hazırlıklar tamamlandı. Radisson Blu Hotel Vadistanbul, bölgenin en değerli noktasında Kasım 2018’de misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Otelde, 193 oda, balo ve toplantı salonları yer alıyor.

 Artaş İnşaat, İnvest Eba İnşaat ve Evyap ortaklığıyla Ayazağa’da inşa edilen Vadistanbul, Türkiye’nin en büyük karma projeleri arasında öne çıkıyor. İstanbul’un Maslak, Nişantaşı, İstiklal Caddesi gibi merkezlerinin alternatifi olarak geliştirilen Vadistanbul, AVM’si, ofisleri ve konutlarıyla gündüz nüfusu 40 bin kişiyi bulan yeni bir şehir merkezi niteliğinde konumlanıyor.

Metropolün Kalbinde, Metrosu İçinde

 Türkiye’de birçok “İlk”lere ve “En”lere imza atılan proje dâhilinde Türkiye’nin ilk Havaray’ı Vadistanbul için hayata geçirildi ve şehrin Metro ağına doğrudan özel bağlantı sağlandı. Yeni havalimanına yakın bir noktada konumlanan Vadistanbul, TEM ve E-5 Otoyollarına da kolay ulaşım imkânıyla dikkat çekiyor.

Vadistanbul’un 4. Nesil AVM’si, ofisleri ve alışveriş caddesinin bulunduğu Bulvar etabında yer alan Vadistanbul Otelcilik A.Ş. tarafından inşaatı gerçekleştirilen 5 yıldızlı otel, Radisson Blu Hotel kalitesiyle hizmete girecek.

Artaş Turizm Yatırımları Koordinatörü Recep Arifoğlu, Radisson Hotel Group’un 109 yılı aşkın tecrübesi ile Artaş’ın 40 yıllık otel tecrübesini birleştirerek, bölgenin en yeni ve en modern tasarıma sahip oteli olarak öne çıkacaklarını belirtti. Recep Arifoğlu, Radisson Blu Hotel markasının yeni yüzünü, bu heyecan verici projede yansıtabilmek için sabırsızlandıklarını sözlerine ekledi.

Vadistanbul’un 5 yıldızlı oteli için, Radisson Hotel Group ile anlaşma yapıldı

 İstanbul’un yeni iş ve yaşam merkezi olarak Ayazağa’da hayata geçirilen Vadistanbul bünyesinde bulunan 5 yıldızlı otelin, RadissonBlu markasıyla hizmete açılması için ön hazırlıklar tamamlandı. RadissonBlu Hotel Vadistanbul, bölgenin en değerli noktasında Kasım 2018’de misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor.Otelde, 193 oda, balo ve toplantı salonları yer alıyor.

 Artaş İnşaat, İnvestEba İnşaat ve Evyap ortaklığıyla Ayazağa’da inşa edilen Vadistanbul, Türkiye’nin en büyük karma projeleri arasında öne çıkıyor. İstanbul’un Maslak, Nişantaşı, İstiklal Caddesi gibi merkezlerinin alternatifi olarak geliştirilen Vadistanbul, AVM’si, ofisleri ve konutlarıyla gündüz nüfusu 40 bin kişiyi bulan yeni bir şehir merkezi niteliğinde konumlanıyor.

Metropolün Kalbinde, Metrosu İçinde

 Türkiye’de birçok “İlk”lere ve “En”lere imza atılan proje dâhilinde Türkiye’nin ilk Havaray’ıVadistanbul için hayata geçirildi ve şehrin Metro ağına doğrudan özel bağlantı sağlandı. Yeni havalimanına yakın bir noktada konumlanan Vadistanbul, TEM ve E-5 Otoyollarına da kolay ulaşım imkânıyla dikkat çekiyor.

Vadistanbul’un 4. Nesil AVM’si, ofisleri ve alışveriş caddesinin bulunduğu Bulvar etabında yer alan Vadistanbul Otelcilik A.Ş. tarafından inşaatı gerçekleştirilen 5 yıldızlı otel, RadissonBlu Hotel kalitesiyle hizmete girecek.

Artaş Turizm Yatırımları Koordinatörü Recep Arifoğlu, Radisson Hotel Group’un 109 yılı aşkın tecrübesi ile Artaş’ın 40 yıllık otel tecrübesini birleştirerek, bölgenin en yeni ve en modern tasarıma sahip oteli olarak öne çıkacaklarını belirtti. Recep Arifoğlu,RadissonBlu Hotel markasının yeni yüzünü, bu heyecan verici projede yansıtabilmek için sabırsızlandıklarını sözlerine ekledi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Baran Çelik oldu

Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci büyük birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) Koordinatör Başkanlığına Baran Çelik seçildi. Baran Çelik, geçen yılı yüzde 20 artışla 29,3 milyar dolar ihracat değeri ile kapatan UİB’in 2018-2022 döneminde Koordinatör Başkanı olacak. UİB’in Koordinatör Başkan Yardımcılığı görevine ise Pınar Taşdelen Engin ve Nüvit Gündemir seçildi.

Türkiye’nin 45 ilinde toplam 7 bin 557 aktif üyesi ve 105 çalışanı bulunan UİB, bünyesinde beş önemli birliği barındırıyor. UİB’in bünyesinde Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık beşte birini gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ile Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) bulunuyor.

UİB Koordinatör Başkanı olan Baran Çelik, aynı zamanda birlik bünyesindeki OİB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. UİB Koordinatör Başkan Yardımcıları seçilen Pınar Taşdelen Engin aynı zamanda UTİB Yönetim Kurulu Başkanı, Nüvit Gündemir de UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı konumunda bulunuyor.

UİB bünyesindeki yer alan diğer birlikler olan UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini

Özkan Kamiloğlu, UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanlığını ise Cafer Aşkar yürütüyor.

Çelik: “UİB, yenilikçi vizyonuyla ihracatı daha da artıracak”

UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, bu yılbaşından itibaren aylık bazda çift haneli artışlar kaydeden UİB’in ihracatı daha da artırma yolunda çalışmalarını tüm hızıyla sürdüreceğine dikkat çekti. Günümüzde teknolojinin tüketici alışkanlıklarını büyük ölçüde değiştirdiğini vurgulayan Baran Çelik “Sektörlerimizin de teknolojik yenilikleri, global trendleri, tüketici alışkanlıklarını yakından takip ederek buna göre stratejiler geliştirmesi çok önemlidir.

Gelecek öğrenmeye açık ve hızlı öğrenen, yeniliklere çabuk ayak uyduranların olacaktır. UİB’in de yenilikçi vizyonuyla her geçen yıl ihracatını daha da artıracağına inanıyoruz. Nisan ayı itibariyle UİB’in geriye dönük 12 aylık ihracatının yaklaşık yüzde 20 artışla 31 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmesi bunun en güzel kanıtı” diye konuştu.

Binlerce marka profesyoneli Seattle’da bir araya geldi

 Amerika’nın Washington eyaletinin Seattle kentinde bu yıl 140’ıncısı düzenlenen dünyanın en geniş katılımlı marka profesyonelleri etkinliği INTA 2018, 10 bini aşkın katılımcısıyla  gerçekleştirildi. Kongrede uluslararası arenada ülkemizi başarılarıyla temsil eden Destek Patent de üst düzey yönetim kadrosuyla yer aldı.

Her yıl farklı ülkelerde düzenlenen ve binlerce marka koruma profesyonelini bir araya getiren International Trademark Association (INTA), 150 ülkeden 10 bin 800 marka yöneticisi, marka vekili, avukat ve patent ofisi yetkililerini ağırladı. 5 gün süren kongrede; Marka taklit suçuyla mücadele, gümrüklerde koruma, büyüyen ekonomilerdeki marka sorunlarının yanı sıra çeşitli bölgesel ve global marka uygulamaları ve yaptırımları için 300’ü aşkın eğitim oturumu ve 100’den fazla komite toplantısı ile onlarca resepsiyon gerçekleştirildi.

Uluslararası tescil prosedürleri değerlendirildi

INTA 2018’de düzenlenen toplantılarda Destek Patent adına; Destek Group Genel Müdür’ü Emre Vural, Destek Birimler Direktörü Faruk Yamankaradeniz, marka vekilleri ve yurt dışı satış yöneticileri, yurt dışında faaliyet gösteren çözüm ortakları ile bir araya geldi. Uluslararası çözüm ortaklarından marka vekillik ve hukuk firmaları ile ayrıca düzenlenen toplantılarda gerek ulusal gerek uluslararası tescil prosedürleri konularındaki uygulamalar, gelişmeye açık durumlar ile başarılı örnekler değerlendirildi.

EİB Başkanlar Kurulu’nun dörtte üçü yenilendi

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nde genel kurul maratonu sona erdi. EİB bünyesindeki 12 birlikte 3 birliğin başkanı tekrar seçilirken, 9 birlikte yeni isimler başkan oldu. EİB Başkanlar Kurulu’nun dörtte üçü değişmiş oldu.

EİB’de 168 kişilik yönetim ve denetim kurulu listelerinde 72 isim yenilenirken, 96 isim tekrar seçildi. EİB’de Yönetim ve Denetim Kurullarındaki değişim oranı yüzde 43’e ulaştı. 132 Yönetim Kurulu üyesinden 44 tanesi değişirken, 36 Denetim Kurulu üyesinin 28 tanesi yenilendi.

EİB Yönetim ve Denetim Kurullarında 2014-18 döneminde 8 kadın ihracatçı varken, 2018-22 döneminde 16 kadın ihracatçı seçilen listelerde yer buldu. 4 birlikte kadınlar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde sekiz başkan iki dönem kuralı gereği aday olmazken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya tekrar seçilen isimler oldu.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Yalçın Ertan, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Erkan Zandar, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Burak Sertbaş, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Mustafa Terci, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Cahit Doğan Yağcı, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Bedri Girit, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Jak Eskinazi, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Ömer Celal Umur ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Hayrettin Uçak seçildi.

En genç başkan Erkan Zandar, en deneyimli başkan Mustafa Terci

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na 39 yaşında seçilen Erkan Zandar en genç başkan olurken, 69 yaşındaki Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, EİB Başkanlar Kurulu’nun en deneyimli ismi oldu.

EİB’de zaferin rengi mavi oldu

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinin 8 tanesinde tek liste ile genel kurula gidilirken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 2 listeli, Ege Maden İhracatçıları Birliği ise; 3 listeli seçim heyecanı yaşandı. 4 birlikte de sandıktan zaferle çıkan mavi renkli listeler oldu.

EİB’de kadın ihracatçıların sayısı yüzde 100 arttı

2014-18 döneminde Ege İhracatçı Birlikleri yönetim ve denetim kurullarında 8 kadın ihracatçı varken, 2018-22 dönemi için 16 kadın ihracatçı yönetim ve denetim kurullarına seçildi.

Derya Pala, Özlem Bakırel, Mahru Gürel Ağdanlı, Aysun Aras, Elvan Ünlütürk ve Banu Bekişoğlu Ege İhracatçı Birlikleri’nde tekrar seçilen kadın ihracatçılar olurken, Seray Seyfeli, Şahika Aşkıner, Özge Öz, Hatice Deniz Kibritçi, Yasemin İşsever, Zerrin Tunaboylu, Meltem Demirci Köknar, Sedef Sedef, Özge Ertuğrul Parlas ve Melike Alpay Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim ve Denetim Kurullarında yer alan yeni kadın ihracatçılar oldu.

EİB’de 4 kadın ihracatçı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu

Kadın ihracatçılardan; Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nde Derya Pala, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nde Seray Seyfeli, Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nde Mahru Gürel Ağdanlı, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde Özlem Bakırel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak. Derya Pala, Seray Seyfeli ve Özlem Bakırel birliklerinde ilk kadın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak tarihe geçti.

3 nesil seçilen de var, baba-oğul, baba-kız, karı-koca seçilen de

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinin yönetim ve denetim kurullarına baba-oğul, baba-kız, baba-oğul-torun, karı-koca giren isimler dikkati çekti.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde Nedim Uysal Yönetim Kurulu’na seçilirken, oğlu Fatih Uysal yedek Yönetim Kurulu Üyesi, torunu Nedim Uysal ise Denetim Kurulu Üyesi seçildi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliğine tekrar seçilen Ahmet Bilge Göksan’ın oğlu Turan Göksan ise; Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Emin Demirci’nin kızı Meltem Demirci Köknar, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi oldu.

Ahmet Yeniçeri Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’na seçilirken, oğlu Bertan Yeniçeri Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nde yedek Yönetim Kurulu Üyesi seçildi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde 2006 – 2018 yılları arasında Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve 2014-18 yılları arasında Koordinatör Başkanlık görevlerinde bulunan Sabri Ünlütürk yeni dönemde Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’nda yer alırken, eşi Elvan Ünlütürk Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği’ne tekrar seçilen isimler arasında yer aldı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nde 2014 yılında yapılan Genel Kurul’da karşılıklı listelerde yer alan İbrahim Alimoğlu ve yeğeni Burak Alimoğlu 2018 yılında aynı listede seçime katıldı. İbrahim Alimoğlu, EMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olurken, Burak Alimoğlu EMİB Denetim Kurulu üyeliği görevine geldi.

Eskinazi, “Örnek bir genel kurul süreci geçirdik”

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Kurul süreci sonrasında EİB Koordinatör Başkanı seçilen Jak Eskinazi, 8 bin ihracatçının temsilcisi oldu.

Yarışın olduğu genel kurullar dâhil örnek bir genel kurul sürecini geride bıraktıklarını dile getiren Eskinazi, “Genel kurullar sonucunda gençliği ve tecrübeyi harmanlayan bir yapı oluştu. Yönetim ve Denetim Kurullarımızda kadın ihracatçılarımızın temsilinin yüzde 100 oranında artması başka bir sevindirici gelişme oldu. EİB’de 2018-22 döneminde katma değerli ürün ihracatını arttırmak için projeler geliştireceğiz” diye konuştu.

REIDIN verilerine göre Türkiye’nin en yaşanabilir ilçeleri açıklandı
REIDIN tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’nin 81 ili genelindeki ilçe ve mahallelerin yaşanabilirlik düzeylerini ortaya koyan Sosyoekonomik Derecelendirme çalışmasına göre, araştırma kapsamındaki 258 ilçe içinde A+ derecesine sahip ilk üç ilçe sırasıyla Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy oldu. Listenin ilk üçü İstanbul’dan çıksa da, Ankara’nın Çankaya ilçesi 7’nci, Muğla’nın Bodrum ilçesi ise 9’uncu sıradan ilk 10’a girmeyi başardı.
Refah düzeyi, kültürel seviye, eğitim düzeyi gibi kategorilerdeki çeşitli parametrelere göre, bölgelerin yaşanabilirlik düzeylerini hesaplayan REIDIN Sosyoekonomik Derecelendirme çalışmasının 2017 sonuçlarına göre, kapsam dahilindeki 258 ilçe içinde A+ derecesine sahip ilk üç bölge sırasıyla Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy oldu.  Listenin ilk üçünde İstanbul ilçeleri yer alsa da Ankara’nın Çankaya ilçesi 7’nci, Muğla’nın Bodrum ilçesi ise 9’uncu sıradan ilk 10’a girerek, sosyoekonomik açıdan en yaşanabilir ilçeler arasında yer almayı başardı.
Beşiktaş zirveyi kaptırmıyor
2015 – 2017 dönem aralığında en yaşanabilir ilçelerin başında gelen İstanbul’un Beşiktaş ilçesi, 2017’de de zirveyi kaptırmadı. Aynı dönem içinde yerini korumayı başaran bir diğer bölge de, 4’üncü sırada yer alan İstanbul’un Sarıyer ilçesi oldu. Çalışma sonuçları sıralama yönüyle değerlendirildiğinde ise, İstanbul ilçelerinden Kadıköy’ün Beyoğlu’nu geride bırakıp 2017’de ikinci sıraya yükseldiği görülüyor.
İlk 10’a giren diğer ilçeler ise, geçmiş yıllardaki derecelendirmeleriyle birlikte şöyle:

İlİlçe2015 SED2016 SED2017 SED
SıralamaDereceSıralamaDereceSıralamaDerece
İstanbulBeşiktaş1A+1A+1A+
İstanbulKadıköy3A+3A+2A+
İstanbulBeyoğlu2A+2A+3A+
İstanbulSarıyer4A+4A+4A+
İstanbulFatih7A+5A+5A+
İstanbulBakırköy6A+7A+6A+
AnkaraÇankaya5A+6A+7A+
İstanbulAtaşehir10A+10A+8A+
MuğlaBodrum9A+8A+9A+
İstanbulŞişli8A+9A+10A+

Yeni A+ mahalleler: İzmir’den Kültür mahallesi ve Tekirdağ’dan Hürriyet mahallesi
REIDIN, bu yıl itibarıyla ürettiği göstergelerin bölgesel kapsamını 1.202 mahalleden 1.255 mahalleye çıkardığını duyurmuştu. Bu genişleme paralelinde yeni eklenen 53 mahalle içinde A+ derecesine girmeyi başaran iki yeni mahalle bulunuyor: İzmir’in Konak ilçesine bağlı Kültür mahallesi ve Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Hürriyet mahallesi.

Mahalle bazında Bebek zirvede
2017 sosyoekonomik derecelendirme sonuçlarına göre, ilçe seviyesinde lider olan İstanbul’un, mahalle düzeyinde de liderliğini koruduğu dikkat çekiyor. 2016 sonuçlarına göre, 1.255 mahalle arasında ikinci sırada yer alan Bebek, 2017 yılında en yaşanabilir mahalleler arasında zirveye oturmuş durumda. Levazım, Akat, İstinye ve Arnavutköy mahalleleri ise Bebek ile birlikte ilk beşte konumlanan bölgeler olarak görülüyor.
Mahallelerin 2017 sosyoekonomik dereceleri incelendiğinde, en yüksek dağılıma sahip olan derecenin %15,9 ile B- olduğu görülüyor. Dağılımda en yüksek orana sahip diğer dereceler ise %14,5 ile B ve %14,2 ile C olarak dikkat çekiyor.

İlk 10’a giren diğer mahalleler, geçmiş yıllardaki derecelendirmeleriyle birlikte şu şekilde:

İlİlçeMahalle2015 SED2016 SED2017 SED
SıralamaDereceSıralamaDereceSıralamaDerece
İstanbulBeşiktaşBebek1A+2A+1A+
İstanbulBeşiktaşLevazım2A+1A+2A+
İstanbulBeşiktaşAkat7A+5A+3A+
İstanbulSarıyerİstinye3A+3A+4A+
İstanbulBeşiktaşArnavutköy4A+7A+5A+
İstanbulBeşiktaşKuruçeşme9A+4A+6A+
İstanbulBeşiktaşLevent15A+13A+7A+
İstanbulSarıyerBaltalimanı11A+10A+8A+
İstanbulSarıyerEmirgan8A+6A+9A+
İstanbulBakırköyAtaköy 2-5-614A+9A+10A+

Yaşanabilir yeni bir ilçe: Artvin Merkez
REIDIN’in bölgesel kapsamına yeni katılan şehirlerden olan Artvin’in Merkez ilçesi, metropol konumundaki İstanbul’un kimi ilçelerini geride bırakarak, yaşanabilirlik düzeyi görece yüksek bir bölge olarak öne çıktı. Artvin Merkez, her ne kadar B+ derecesine sahip olsa da, İstanbul’un yanı sıra başkent Ankara ve büyükşehir İzmir ilçelerinden bazılarını da geride bırakmış görünüyor.
Üç yıl içinde en hızlı yükselen ilçe: Küçükçekmece 
2015 yılında B+ derecesi ile 46’ncı sırada yer alan İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi, 2017 yılında 18’inci sıraya yükselerek A+ derecesine ulaştı ve böylece yaşanabilirlik düzeyi en hızlı yükselen ilçe oldu. İlçelerin 2017’deki sosyoekonomik dereceleri incelendiğinde, en yüksek dağılıma sahip olan derecenin %17,4 ile B+ olduğu dikkat çekti. Dağılımda en yüksek orana sahip diğer dereceler ise %16,3 ile B ve %15,5 ile C+ olarak görülüyor.
REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand, 2017 sosyoekonomik derecelendirme sonuçları hakkında şu yorumlarda bulundu:  “Sosyoekonomik derecelendirme çalışmamızda refah düzeyi için konut satış ve kira değerlerini; yaşanabilirlik için nüfus, konut yoğunluğu, mağaza sayısı, raylı toplu taşıma sistemleri, sağlık kurumu sayıları, yaşam memnuniyeti verileri, hastanelerdeki 1000 kişiye düşen yatak sayısı, aile hekimi başına düşen nüfus, 112 istasyonu başına düşen nüfus, ambulans başına düşen nüfus, toplam suç miktarı, hane halkı sayısı, havadaki partiküler madde yoğunluğu (PM10) gibi kriterleri; kültürel düzey için ise eğitim durumuna göre nüfus, tarihi/turistik yer sayıları gibi birçok farklı kriter ve veri setini göz önünde bulunduruyoruz. Bölgelerin iç dinamikleri ölçeğinde, bu değişkenlerde gerçekleşen artış ya da azalışlar, bölgelerin sosyoekonomik derecesine ve sıralamasına doğrudan yansımaktadır. Bu kriterlerin tümünü büyük oranda karşılayan Beşiktaş ilçesinin yine listenin başında yer alması bu açıdan şaşırtıcı değil. Bu doğrultuda, Küçükçekmece ilçesinde göze çarpan hızlı yükselişi, Kanal İstanbul güzergahında yer almasına ve havaalanlarına bağlantı yollarına ve toplu ulaşım imkanlarına yakın olmasına bağlayabiliriz. Ayrıca, atıl durumdaki fabrikaların yer aldığı arazilerin markalı konut projeleriyle değerlendirilmeye başlanması ve buna bağlı olarak konut talebinin artarak yeni cazibe merkezleri oluşturmasının beklenmesi gibi nedenler de bu yükselişi tetiklemiş olabileceğini düşünmekteyiz.”

“Yenilikçi teknoloji ve yazılıma yatırım yapan kazançlı çıkacak”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, otomotivde sürdürülebilir ihracat artışı için teknolojik değişimin yakından takip edilmesi gerektiğini belirterek “Yenilikçi teknolojiler ve yazılıma yatırım yapmayan tedarikçilerin ayakta kalma şansı azalacak” diye konuştu.

Baran Çelik: “Otomotivin bu yılki performansına bakarsak, yılsonunda 30 milyar dolarlık ihracat rakamını da aşarak tüm zamanların ihracat rekorunu kırmamız sürpriz olmayacak.”

Ekonomi Bakanlığının desteği ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ile Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) iş birliğinde düzenlenen 9. Aftermarket 2018 Konferansı dün İstanbul’da gerçekleştirildi. Her yıl olduğu gibi bu sene de yenileme pazarındaki güncel uygulamaları, sorun ve fırsatları küresel boyutta değerlendirme ve tartışma olanağı sunan konferans, uluslararası uzman ve yöneticilerle sektördeki üst düzey katılımcıları buluşturdu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, otomotiv endüstrisinin 2017 yılında 28,5 milyar dolarla üst üste 12. ihracat şampiyonluğuna ulaştığını, tarihi rekor kıran sektörün bu yıl da artışa devam ettiğini vurguladı. Baran Çelik, “Otomotivin bu yılki performansına bakıldığında yılsonunda 30 milyar dolarlık ihracat rakamını da aşarak tüm zamanların ihracat rekorunu kırmamız sürpriz olmayacak. Bu yılın üçte biri geride kalırken otomotiv ihracatımız yüzde 20 artarak 11,1 milyar dolar oldu. Ocak-Nisan 2018 döneminde otomotiv ihracatının Türkiye ihracatından aldığı pay da yüzde 20 oldu. Türkiye ihracatının beşte birini tek başına sektörümüz yapıyor. Bu dönemde özellikle otomotiv yan sanayi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatında yaşanan yüzde 20’nin üzerinde artışlar toplam otomotiv ihracat artışında temel belirleyici etken oldu” diye konuştu.

 Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek gerekli

İhracatta gerçekleşen bu artışı sürdürülebilir kılmak ve küresel rekabette öne çıkmak için teknolojik gelişmelerin ve değişimlerin çok yakından takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Baran Çelik, “Günümüzde teknoloji, tüketici alışkanlıklarını büyük ölçüde değiştiriyor. Yeni neslin tüketim alışkanlıkları ve ürün tercihleri bir önceki nesle göre oldukça farklı. Otomotivin değişime ayak uydurması, teknolojik yenilikleri, global trendleri, tüketici alışkanlıklarını yakından takip ederek buna göre stratejiler geliştirmesi çok önemli. Gelecek öğrenmeye açık ve hızlı öğrenen, yeniliklere çabuk ayak uyduranların olacak. Endüstri 4.0 dönüşümü ile firmaların çalışan personel ihtiyacı azalacak, pek çok iş robotlara ve dijital dünyaya devredilecek. Diğer taraftan akıllı üretim ekonomisinde daha üniversite, hatta lisede kendi işini kuran, kendi yolunu çizen gençlerin sayısı da hızla artacak” şeklinde konuştu.

 Bilişim ve yazılım önem taşıyor

Otomotivin yeni ekosisteminde internete bağlı araçlar, iletişim ve büyük verinin son derece önem arz ettiğine de değinen Çelik, bu durum yeni iş modellerinin, ürünlerin ve hizmetlerin ortaya çıkmasına neden olacağına işaret ederek şunları söyledi: “Ortaya çıkacak büyük veriyi okuyabilen yani anlamsız dataları çözüp, anlamlı hale getiren kişilerin ve robot operatör vasıflı iş gücünün önemi artacak. Önümüzdeki dönemde batarya teknolojileri, araç şarj altyapı sistemleri, ileri düzey sensörler, lazer teknolojiler, yüksek çözünürlüklü kameralar, yapay zeka teknolojileri, yakıt hücreleri, yenilikçi malzemeler, multimedya sistemleri yatırım yapılması gereken başlıca alanlar. Mekanik teknoloji gelişiminin yerini giderek bilişim ve yazılım teknolojileri alacağından bu alanlara yatırım yapmayan tedarikçilerin ayakta kalma şansı azalacak.”

“Türkiye’nin toplam araç parkı 22,4 milyona ulaştı”

Her yıl otomotiv sektöründen birçok uzmanı bir araya getiren Aftermarket konferanslarının bu yıl 9’ncusu gerçekleşti. Konferansta açılış konuşmacılarından olan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “TÜİK verilerine göre, toplam araç parkımız Mart 2018 itibariyle 22,4 milyon adede ulaştı” dedi.

T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın özel desteği ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) iş birliğiyle gerçekleşen 9. Aftermarket konferansında Türkiye’de her bin kişiden ortalama 200’ünün araç sahibi olduğunu belirten Kanca, “Dünyada ortalama her bin kişiye 208 araba düşüyor. Bu rakam ABD’de 940, İtalya’da 700, Polonya’da 650, Avrupa’da 600’ün üzerinde. Türkiye’ye baktığımızda araç sayısı dünya ölçeğine yakın fakat olması gereken yerde değil. Araç sayımızı artırmamız gerekiyor” dedi.

Dünyada kullanılan araç sayısının 2017 de 1,2 milyar olduğunu belirten Kanca, “2018 de 1,3 milyara ulaşması bekleniyor. Dünyadaki araçların yüzde 37’sini Avrupa, yüzde 17’sini Çin,  yüzde 23’ünü Kuzey Amerika ve yüzde 1,3 ünü Türkiye temsil ediyor” diye konuştu.

“2017 tarihi başarılarla geçti”

Açılış konuşmacılarından olan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Otomotiv sektörü 2017 yılını tarihi başarılarla geçirdi. Ülkemizin 12. kez ihracat şampiyonu olan otomotiv sektörü hızla büyümeye devam ediyor ve üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor. 2018’in ilk 4 aylık verilerine baktığımızda, 30 milyar dolarlık yıllık ihracat hedefini de çok rahat bir şekilde yakalayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

İhracatta sürdürülebilirliğin sağlanması için teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Çelik, “Otomotiv endüstrisi tüm yenilikleri, değişiklikleri ve tüketici alışkanlıklarına uyum sağlamalı. Bundan dolayı Endüstri 4.0 dönüşümü otomotiv sektörünün gündemine oturdu” diye konuştu.

Konferansın bir diğer açılış konuşmacısı olan OSS Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Şahin, “Son 10 yılda toplam paritede yüzde 23’lük artış kaydeden otomotiv sanayisi büyümeye devam ediyor. 2020 yılında otomotivde satış sonrası sektörü 6 milyar doları hedefliyor” dedi.

“Avrasya bölgesinin lideri olmayı hedefliyoruz”

Endüstri 4.0 ile otomotivde satış sonrasının tamamen değişeceğini belirten Şahin, “Bu süreçte yol haritası olanların kazanacağını düşünüyoruz ve biz de bu alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Avrasya bölgesinin lideri olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

2018 Sektör Değerlendirmesi panelinde konuşan LMC Otomotiv Direktörü Jonathan Poskitt, 2018 yılında küresel açıdan yüzde 3 büyüme olduğunu belirtirken “Avrupa’da geçtiğimiz yıl ekonomide yüzde 12 gibi bir yavaşlama oldu ama geçtiğimiz yılı saymazsak genel olarak ekonomi iyiye gidiyor, 2009’dan bu yana ticari araç satışında artış yaşanıyor” diye belirtti.

Sürücüz araç sayısı artacak

Sürücüsüz araçların çok yakında yaygınlaşacağını belirten Poskitt, “Dünyanın tüm noktalarında olmasa da, belli bir kitlenin 2020-2045 yılları arası sürücüsüz araca geçmesiyle, sürücüsüz araç sayısı artacak ve dünya çapında yaygınlaşacak” diye konuştu.

Otomotiv Tedarik Sektörü Genel Değerlendirme panelinde konuşan Frost&Sullivan Direktörü Moosa Mubarek, değişen teknolojilerin müşteri beklentilerini ve davranışlarını etkilediğini belirterek, “Artık milenyum çocukları ve kadınlar da müşteri olmaya başladı. Onların da müşteri olmasıyla birlikte otomotiv sektörü yeni beklentilerle karşı karşıya” dedi.

Polonya’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarını aktaran Mubarek, “Elektrikli ve otonom araçlara artık büyük bir eğilim söz konusu. Polonya’da yapılan araştırmaya göre, üreticilerin ve yatırımcıların yüzde 44’ü elektrikli ve otonom araçları tehdit olarak görüyor. Eğer bu gelişmeleri bir tehdit olarak görürsek, çok şey kaybedebiliriz. Polonya’dan örnek verme sebebim ise oradaki yapı Türkiye ile büyük benzerlik gösteriyor” diye konuştu.

“Türkiye’de araç yoğunluğu düşük ama araç başına iyi miktarda harcama var”

Odak Pazar Aftermarket Sektör Değerlendirmeleri panelinde konuşan Wolk Aftersales Kıdemli Danışmanı Zoran Nikolic, Avrupa G5 ülkeleri, Türkiye, Rusya ve Afrika’daki Aftermarket verilerini paylaştı. Avrupa G5 ülkelerinin 73,1 Milyar Euro’luk aftermarket pazarına sahip olduğunu belirten Nikolic, “Bu rakam Türkiye’de 3,8 Milyar Euro. Türkiye’de 12 milyon araç var ve her bin kişiden 141’ine araç düşüyor. Rusya’da 41 milyon araç söz konusu, bin kişiden 280’ine araç düşüyor ve 10 milyar Euro’nun üstünde bir pazara sahipler. Afrika’da 8,7 milyon Euro bir pazar ve 33,5 milyon araç söz konusu. Her bin kişiden 79’una araç düşüyor. Özetlemem gerekirse, Afrika düşük araç yoğunluğu, araç başına düşük harcama. Türkiye düşük araç yoğunluğu ama araç başına iyi miktarda harcama. Rusya araç başına az harcama ama iyi miktarda araç yoğunluğu. Avrupa G5 ülkeleri ise, Türkiye, Rusya ve Afrika’nın hedeflediği yerde” diye konuştu.

Sektörün öncü kurumlarından 300’ü aşkın kişinin katıldığı ve bu yıl 9’ncısı gerçekleşen Aftermarket Konferansı’nda PSA Group Yedek Parça Birimi Başkanı Delphine Lafon Degrange, TEMOT International Autoparts GmbH Başkan ve CEO’su Fotios Katsardis, Nexus Automotive International Kurucu Ortağı ve CEO’su Gael Escribe’de katılımcılara bilgilerini aktardılar.

Konferansın son bölümünde ise Rapro’dan Patrizio Ragusin’in moderatörlüğünü yapmış olduğu panel oturumunda, Mapa’dan Yeşim Keser, Martaş’dan Ziya Özalp, Akyol Otomotiv’den Orkun Baykal ve Autoking’den Ayhan Dayoğlu yer aldı.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası