DÜNYA DOWN SENDROM GÜNÜ
Dünya Down Sendromu Günü Birleşmiş Milletler tarafından tanındı ve tüm dünyada Down sendromlu kişilerin hakları, katılımı ve refahına dikkat çekmek amacıyla 9. kez kutlanıyor. Down sendromu insanlardaki 21. kromozomun 3 adet olmasını simgeliyor.
Dünya Down Sendrom Gününün 9. yıl dönümüdür. Her geçen yıl Down sendromlu kişilerin ve onlarla yaşayan ve onlarla çalışan insanların sesleri giderek daha çok çıkıyor. Ama hala yapabileceğimiz çok fazla şey var.
Ulusal Down Sendromu Derneği, Down sendromu nedir ya da Down sendromlu bireylerin hayatımızda ve toplumda ne kadar önemli rol oynadıklarına dair bilinci artırmak için çalışan arkadaşlarımızı cesaretlendiriyor. Tüm dünyada, bu insanlar kendilerine uygun aktivite ve etkinliklerle bu bilincin artırılması için çaba sarf ediyor.
çok farklı ve değişik çoraplar giyeceğiz, farkındalık amacıyla. (Dünya çapında yapılan bir etkinliktir) Aynı zamanda Profil resmimizi de 21 Mart logosu ile değiştireceğiz. Mümkünse en uyumsuzları, en renklileri, en göze batanları, en … olan çoraplarınızı giyip, işe-okula-gezmeye-tiyatroya-sinemaya-parka-spora … gidilmesini, ve gidilen noktalarda bu çoraplarla kendilerini fotoğraflamalarını, sosyal medyada paylaşmalarını, hatta neden bu fotoğrafları giydiklerini tahmin etmeleri için arkadaşlarına soru sormalarını ve eğlenceli birgün geçirmelerini istiyoruz.
22 Mart günü Altınordu +1 Şenliği ile kutlama yapacağız. Down sendromlu bireylerin gönüllerine göre eğleneceği özel bir gün düzenlenecek. Turnuva, Yarışmalar, sucuk partisi ve şenlik eğlencesine, Tüm Down sendromlu bireyleri ve ailelerini bekliyoruz.
24 Mart 2014 Pazartesi saat 14.00 te, Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evinde, Down sendromlu bireyler ve aileleri ile birlikte Hayat +1 isimli belgesel filmin gösterimi ve söyleşisi yapılacaktır. Katılım herkese açıktır.
2014 yılı için ana odağımız “OKULA GİTMEK İSTİYORUZ”. Down sendromlu bireylerin herkesle eşit olarak ve hiç bir ayrım gözetilmeden EĞİTİM hizmetlerine erişimi ve ihtiyaçlarının karşılanması en doğal hakkıdır.
Şunların altını çizmemiz gerekir; 1)Down sendromu genetik bir durumdur ama hastalık değildir. 2) Down Sendromu öğrenme güçlüğüne sebep olur, fakat çocuklarımız iyi eğitim aldıklarında bağımsız yaşamlar kurabilirler 3) Özel gereksinimli insanların sosyal hayatın bir parçası olmaları önündeki en büyük engel eğitimsizliktir. 4)Burada bu çocuğun işi ne mantığından ziyade “burada ise zorlu seçim aşamalarını geçmiş ve burada olmayı hak etmiştir” mantığı oturmalı.
8,5 milyon engelli kardeşimizin, 4 milyonu hiç okula gitmiyor, ne acı değil mi? Unutma, çözümün parçası değilsen, sorunun parçasısındır. Bu rakamlardan hepimiz suçluyuz.
Tüm çocuklarımızın hak ettikleri en iyi eğitimi aldıkları, günleri de görebilmek dileğiyle.
UDSD, Down Sendromlu Bireylerin yaşamın her alanında eşit haklara sahip olması, aileler ve toplumun bilinçlendirilmesi, toplumun engellilik algısını değiştirebilmesi için projeler uygulayan, farkındalık etkinlikleri yapan ve gelişime liderlik edecek projeler üreten bir sivil toplum kuruluşudur. (kurulalı 1 yıl olmasına rağmen, Ulusal ve Uluslararası alanda birçok ödülü olan, 135.000 takipçi ve çeşitli alanlarda 2500 gönüllüsü olan, Gücünü Gönüllülerinde alan bir oluşum), “Tıpkı sizin gibiyiz (+1 farkla), dostlar kromozom saymaz ” diyen UDSD, yaptıkları etkinliklerle Down sendromlu insanların da mutlu, bağımsız, üretken, toplumla bütünleşen bir yaşam kurabileceklerini toplum ile paylaşıyor. UDSD, Toplum yararına işler içinde olmak, toplumsal sorumluluk bilincinin oluşması için herkesi UDSD nin projelerini desteklemeye ve aynı düşü paylaşmaya çağırıyor.