Haberler

DÜNDEN BU GÜNE KAYSERİ’DE ELEKTRİĞİN SERÜVENİ

Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş. (KCETAŞ) hisselerinin %51 hissesinin Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesine geçmesi çerçevesinde “Dünden Bugüne            Kayseri’de Elektriğin Serüveni” tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Hilton Otel’de gerçekleştiren toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş. Genel Müdürü  Hidayet Atasoy, AK Parti  İl Başkanı Ömer Dengiz, İlçe Belediye Başkanları ve çok sayıda davetli hazır bulundu.

 “Dünden Bugüne Kayseri’de Elektriğin Serüveni” toplantısında ilk olarak Genel Müdür Atasoy bir konuşma gerçekleştirdi.  Türkiye Cumhuriyeti’nin 1923yılında kurulduğunu ifade eden Atasoy, “Elektrik Şirketimiz 1926 yılında kuruldu. Şirketimizin varlığı şüphesiz Kayseri’nin teşebbüs kabiliyeti, kendi dinamiği bunda çok önemli bir yol oynamıştır. Bu işe ilk adım atanları buradan rahmetle anıyoruz” dedi.

Genel Müdür Atasoy’sun konuşmalarının ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Anadolu’nun tam ortasında avantajı olan bir şehir olmadığını ifada ederek, “Ulaşım ve ilkim bakımından bir avantajımız yok. Toprağımız çok verimli değil ama Kayseri bugün büyüyen, gelişen çevresinin cazibe merkezi olan bir şehir. Yapılan yatırımların altında emin olun bir kahramanlık destanı var. Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi için o tarihlerde belediye başkanı başkanlığında şehrimizin ileri gelenleri, ticaret erbapları ve zenginlerimiz bir araya geliyorlar. O zaman Gayri Müslimler, Ermeniler, para sahipleri genellikle yurt dışına gittikleri için Kayseri’de sadece geride harpten kalanlar var. O tarihte elektriğin bile adını birçok kimsenin duymadığı bir ortamda bir araya geliyorlar şehrin eşrafı ve diyorlar ki elektrik üretelim.  Artık çağ böyle bir çağ ve kendi aralarında karar verdikten sonra Ankara’da Cumhuriyet Hükümetine müracaat ediyor. Oradan izin alıyorlar. İlk elektriği ürettiklerinde satacak kimseyi bulamıyorlar. Tüketim % 7’ler civarında. İstanbul’a gidip kamyonlarla ütüler getiriyorlar ve diyorlar ki biz bunları abonelerimize bedava verelim. Evlere bedelsiz olarak elektrikli ütüleri dağıtıyorlar. Elektrik üretimini artırabilmek için. Bir müddet sonra Sümerbank kurulunca elektrik üretimi artıyor ve üretilen miktarın neredeyse daha fazla satabilecek bir hale geliyorlar. Kayseri insanının o tarihteki öngörüsü, çabası, ufku, alınteri, emeği var burada. Nihayet yıllar içerisinde imtiyazlar veriliyor. İmtiyazlar bittiğinde o günkü hükümetler Kayseri vermiş oldukları bu imtiyazları ellerinden alabilmek için bir gayrete giriyorlar. Tesadüfen bizim günlerimize denk gelen günlerde gidip böyle bir şeyden yoksun olmamak adına Ankara’da epeyce kulisler yaptık.

O günkü başbakanlara, bakanlara kadar gidip derdimizi anlattık. Kayseri’nin elinden gitmesin diye. Ama şükür Allah’a bugün bir yere geldik. Bakın bugün geldiğimiz şu noktada bu şirketin %51 hissesi Büyükşehir Belediyesinin oldu. %35 hissesi Cıngıllıoğlu grubunun oldu ve %9’luk hisse sendikamızda. %5 kadar hissede dışarıda şahıslarda. Bu ne manaya geliyor? Birincisi şirket asli hüviyetine büründü. Tabi burada ciddi bir mali yapı var. Bu şirketin 10 yıl önce değerini ölçtürmek için bankalarla oturup kalktığımızda bir hesap koydular önümüze, doğrusu hiç iç açıcı değildi. O gün ne söylemişlerse bugün şirketin değeri en az 10 misli. Şükür Allah’a bu Kayseri’nin bir kazanımı. Kayseri’ye geri dönmüş oldu bu şirket. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Son olarak kürsüye gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise şu şekilde konuştu. “Bundan 17 Yıl önce Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketine 32 – 32’lü yaşlarda bende Genel Müdürlük yapma fırsatını buldum. ”O zaman parayı birçok kimsenin bilmediği, henüz para ile tanışmadığı ve sıkıntıların iç içe olduğu bir dönemden geçiliyor. Kayseri’nin 6 bin yıllık ticaret tarihinde para kültürüne sahip insanlar, farklı sektörlerden gelerek elektrik üretiminde buluşuyor ve devleti de elektrikle buluşturuyorlar.  O zaman üç ana noktada elektrik üretimi yapılıyor. Çok küçük rakamlarla üretimi gerçekleştiriyorlar. Tabi ki bu bir değişim. Türkiye’nin zor zamanlardan geçti. Teknik ekibi iyi olan ve mühendisleri kaliteli olan bir şirkettir. Birçok anımız oldu. Gece 2’de arıza ekipleriyle telefonlara baktığımız zamanlar da oldu, bir arıza ekibiyle soğukta direğe çıkan arkadaşımızla bir arada bulunma imkânımız da oldu. 2002 yılında Türkiye’nin bir değişime karar verdi. Türkiye büyümek için uluslararası sermayeyi ülkeye davet ettiklerini vurgulayan Yıldız, ”Uluslararası sermaye çok tedirgindir ve istikrar ister. Türkiye, siyasi istikrarın parayı çektiği, parayı çektikçe daha çok istikrar zemininin hazırlandığı döneme girdi. Elektrik dağıtımındaki değişim de bunu izledi. Elektrik dağıtım hizmetlerinde de ciddi bir rekabet var, bu rekabet ilerleyen günlerde daha da artacak” dedi.

Bakan Yıldız’ın konuşmalarının ardından Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Bakan Yıldız’a Elektrik Şirketi’ne olan desteklerinden dolayı bir plaket takdim etti.  Program son olarak protokolün pasta kesmesiyle sona erdi.

Onur Özgür Güleç

Teknik Destek Uzmanı, Web Master, Teknoloji Yazarı, Android Meraklısı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası