DTÖ, küresel ticarette toparlanma bekliyor
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), küresel ticarette 2016 yılındaki düşük oranlı büyümenin ardından 2017 ve 2018 yıllarında toparlanma beklendiğini açıkladı.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ – World Trade Organization – WTO), küresel ticaret istatistikleri ve görünüme ilişkin açıklamasında, küresel ticaretin son yıllarda döviz kurlarındaki hareketlerden oldukça etkilendiğini bildirdi.
Küresel ticaretin alışılmadık ölçüde düşük olarak %1,3 büyüme gösterdiği 2016 yılında, küresel mal ihracatının bir önceki yıla göre nominal bazda %3,3 oranında azalarak 15,5 trilyon dolar olduğu vurgulanan açıklamada, küresel mal ticaret hacminin 2017 yılında %2,4 artacağı, ancak yüksek seyreden belirsizlik nedeniyle küresel mal ticaretindeki büyüme oranının %1,8-%3,6 aralığında seyredebileceği kaydedildi.
Geçen yıl küresel ticaretin reel olarak %1,3 oranında büyüdüğü açıklanırken; bu zayıf büyümenin, konjonktürel faktörler ve ticaret ve ekonomik çıktı ilişkisinde görülen yapısal değişikliklerden kaynaklandığının altı çizildi.
DTÖ, 2018 yılında küresel ticarette büyüme oranının %2,1-%4 aralığında olmasının beklendiğini de açıkladı.
2017 yılı için küresel ticarette %2,4 oranında büyüme bekleyen DTÖ, özellikle ABD başta olmak üzere ekonomi politikaları konusundaki belirsizliklere dikkat çekiyor.
WTO Genel Direktörü Roberto Azevedo, “Genelde temkinli bir iyimserlik var ancak ticaretteki büyüme kırılgan olmaya devam ediyor. Aşağı yönlü ciddi riskler mevcut. Belirsizlikler ise siyasi nedenlerden kaynaklanıyor” dedi.
Dünyanın ticarete yeni engeller çıkarılmasına karşı direnmeye devam etmesi gerektiğini vurgulayan Azevedo, “Ticareti sorunun parçası olarak değil, ekonomik zorlukların çözümünün parçası olarak görmeliyiz. Eğer politika yapıcılar istihdam kaybını ithalatta ağır kısıtlamalarla çözmeye çalışırlarsa, ticaret büyümeyi destekleyemez. Hatta ekonomik toparlanma için engel oluşturabilir” ifadesini kullandı.