ÇKS başvurularında son gün 30 Haziran
TZOB Genel Başkanı Bayraktar:“Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için ÇKS kaydı yaptırmaları önemli”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları, 30 Haziran 2022 tarihinde sona erecek. ÇKS kaydı yaptırmayan üreticilerimiz, desteklerden yararlanamıyor, tarım sigortası yaptıramıyor ve düşük faizli kredi kullanamıyor” uyarısında bulundu. Bayraktar, çiftçilerimizin mağduriyet yaşamamaları için ÇKS başvurularını son güne bırakmaması gerektiğini de söyledi.
ÇKS kayıt süresinin bitmesine son 1 hafta kaldığını hatırlatan Bayraktar’ın açıklaması şöyle:
“Çiftçilerimizin tarımsal faaliyetini sürdürmesinde katkısı olan destekleri alabilmesi ve diğer avantajlardan faydalanabilmesi için, tarımsal faaliyetin yapıldığı tüm tarım alanlarının ÇKS kaydının yapılması oldukça önemlidir.
ÇKS’ye kayıtlı alan ve çiftçi sayısı yıldan yıla değişmekte ancak son yıllarda azalmaktadır. 2003 yılında 2 milyon 765 bin çiftçi ÇKS kaydı yaptırırken, 2020 yılında 2 milyon 127 bin çiftçi ÇKS kaydı yaptırmıştır. 2003-2020 yılları arasında ÇKS kayıt yaptıran çiftçi sayısında yüzde 23 oranında azalma oldu.
Benzer şekilde 2003 yılında 16,73 milyon hektar iken, 2020 yılında ise 15,18 milyon hektar alan ÇKS kaydına alındı. 2003-2020 yılları arasında ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısında yüzde 9,3 oranında azalma yaşandı.
2021 yılında ise ÇKS’ye kayıt yaptıran çiftçi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,1 oranında artış ile 2 milyon 173 bine ulaştı. Buna rağmen ÇKS’ye kayıtlı alan yüzde 0,1 oranında azalarak 15,16 milyon hektara geriledi.
Çiftçilerimiz tarımsal üretim faaliyetine devam ettikleri halde çeşitli nedenlerle ÇKS kaydı yaptıramıyor. Çiftçilerimizin tarım yaptıkları alana yönelik başvurularını zamanında yapmalarının önemi yanında, tarım yapıldığı halde çeşitli gerekçelerle ÇKS kaydına engel teşkil eden sorunların da çözümlenmesi ve ÇKS kaydı yaptıramayan çiftçilerimizin kayıtlarının yapılması da oldukça önemlidir.
Ülkemizde 2021 yılı itibariyle 23,44 milyon hektar alanın 15,16 milyon hektarı ÇKS’ye kayıtlıdır. ÇKS başvurusunu yapmayan üreticilerimiz yıl içerisinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi desteklemelerden yararlanamıyor. Ayrıca düşük faizli kredi kullanamıyor, TMO gibi kurumlara ürün veremiyor, devlet destekli tarım sigortasına başvuramıyor. Bu durumda ülkemizde 8,3 milyon hektar tarım arazisi kayıt altına alınamıyor. Bu alanların bir kısmında üretim devam etse de üretici destekten faydalanamıyor.
Bütün bunların yanında yıl içerisinde yaşanan herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zarar doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi uygulamasında veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklemelerde çiftçilerimizin mağdur olmamaları için ÇKS başvurularını ertelemeden mutlaka yaptırmaları gerekiyor.
2022 yılı ÇKS kaydı başvurusu geçtiğimiz Eylül itibariyle başlamış olup, 30 Haziran 2022 günü mesai bitiminde son bulacaktır. 27 Mayıs 2022 tarihi itibariyle 1 milyon 702 bin çiftçinin 12,83 milyon hektar alan için ÇKS kaydını yaptırdığı görülmektedir. Başvuru süresinin bitmesine bir ay kala gerçekleşen bu rakamlar oldukça yetersizdir.
Çiftçilerimiz son başvuru gününü beklememeli, yaşanabilecek yoğunluğu göz önünde bulundurarak Odalarımızdan alacakları çiftçi belgesi ve diğer belgeler ile Tarım ve Orman bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine bir an önce başvurusunu yapmalıdır.”
4 FARKLI AR-GE PROJESİNİ YARIM SAATTE GELİŞTİRDİLER
İstanbul Teknik Üniversitesi Yatırım Kulübü ve DOF Robotics işbirliği ile I LAB Invest Laboratory etkinliği gerçekleştirildi. Öğrenciler yarım saat gibi sürede sektörde adından söz ettirebilecek kapasitede 4 proje ortaya koydu. Etkinlikle ilgili açıklamada bulunan DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, “Bazı fikirler bizlerin belki üzerinde aylarca çalıştığımız fikirlerdi.” diyerek sektörel ve akademik işbirliğine vurgu yaptı. Öğrenciler adına konuşan İTÜ Yatırım Kulübü Başkanı Ali Kemal Öztürk de sektördeki diğer firmaların öğrencilerin gelişimi açısından bu tür fırsatlar sunması için çağrıda bulundu.
Türkiye’nin bilişim alanında öncü kurumlarından DOF Robotics nitelikli iş gücünü destekleme amacıyla ve öğrencilere yönelik desteklerine bir yenisini daha ekledi. DOF Robotics ve İstanbul Teknik Üniversitesi Yatırım Kulübü işbirliğiyle 22 Haziran Çarşamba günü I LAB Invest Laboratory etkinliği yapıldı.
YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLERİ DENEYİMLEDİLER
Firmanın fabrikasında düzenlenen etkinliğe katılım sağlayan öğrenciler DOF Robotics tarafından üretilen ve yurt dışına ihraç edilen simülatörleri denedi. Ardından bu simülatörlerde kullanılacak alternatif senaryolar ve yeni ürün fikirleri üzerine bir Ar-Ge yarışması düzenlendi.
4 FARKLI AR-GE PROJESİNİ YARIM SAATTE GELİŞTİRDİLER
Case study kapsamında öğrencilere Yeni Ürün Geliştirme Komitesi’nde görevli Ar-Ge biriminde çalışan ekip üyeleri olarak görevler verildi ve öğrenciler 4 gruba ayrıldı. Gruplar tarafından ortaya konan Metaspor, Cosmos, Ancient Pal, Superhero Warriors Simulator (SWS) projeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, Kurucu Ortak ve CEO Bakit Baydaliev, Ar-Ge Direktörü Burak Hacıosmanoğlu ve Satış ve Pazarlama Direktörü Özgür Küçükateş’e sunuldu. Yaklaşık yarım saat gibi bir sürede ortaya konan birbirinden değerli zorlu projelerden Superhero Warriors Simulator, jürinin değerlendirmesi sonucu oy çokluğuyla birinci olarak seçildi.
UÇUŞ HİSSİNİ GERÇEKÇİ BİR ŞEKİLDE DENEYİMLEYEBİLECEK
Birinci seçilen Superhero Warriors Simulator projesinde kullanıcılar seçtikleri avatarlar sayesinde kendilerini süper kahramanların yerine koyabilecek. Tamamen 4 kişilik kapalı salonlarda VR gözlükler ile kulakları ve tüm vücudu kaplayan cihazlar sayesinde kullanılan silahlar hissedilebilecek. Uçuş hissi en gerçekçi bir şekilde deneyimlenebilecek.
“BAZI FİKİRLER BELKİ ÜZERİNDE AYLARCA ÇALIŞTIĞIMIZ FİKİRLERDİ”
Etkinlik sonrası açıklamalarda bulunan DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, “İstanbul Teknik Üniversitesi Yatırım Kulübü ile çok güzel bir case study etkinliği yaptık. Bu etkinliğin içerisinde birçok arkadaşımız bizden aldıkları briefler ile çok güzel çalışmalar yaparak ortaya çok ilginç fikirler koydular. Bazı fikirler bizlerin belki üzerinde aylarca çalıştığımız fikirlerdi. Buna benzer etkinliklerin hem bizler hem de gelen arkadaşlar için çok faydalı olduğunu gördük.” dedi.
SEKTÖREL VE AKADEMİK ÇEVRE BİRLİKTELİĞİNİ VURGULADI
Yapılan çalışmaların sektörel ve akademik çevreye sağlayacağı faydalara da değinen Mertcan, “Arkadaşlarımızın bir fikir ortaya çıkararak bizlere sunmaları ve bu fikirleri savunmaları hem kendi bölümleri açısından, hem kişisel gelişimleri açısından hem de bizlere sağladıkları açısından çok kıymetli. Bundan sonraki süreçte DOF Future Land’de çok daha fazla etkinlik yapmaya devam edeceğiz. Etkinliklerimizde içerik geliştirme ve case studyler ve daha birçok faaliyeti sürdüreceğiz. Bütün üniversiteler ve öğrenci arkadaşlarımız ile daha yoğun çalışmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLERDEN SEKTÖRE ÇAĞRI
Düzenlenen etkinliğin öğrenciler için büyük faydası olduğunu vurgulan İTÜ Yatırım Kulübü Yönetim Başkanı Ali Kemal Öztürk ise, “Bugün DOF Robotics’te çok güzel bir deneyim yaşadık. Çok güzel bir proje üretme fırsatı yakaladık. Ekip olarak çalışarak Ar-Ge mühendisliği başta olmak üzere farklı alanlarda da çalışma şansı bulduk. Kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilen Hurricane ürününü birebir deneyimleme fırsatını yakaladık. Böyle çalışmalar bizlerin gelişimi için çok önemli ve çok değerli. DOF Robotics’e bu imkânı bizlere sağladığı için çok teşekkür ediyoruz. Sektördeki diğer şirketlerden de bu tür fırsatlar sağlamasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
İlk 1000 ihracatçı listesinde 159 Egeli yer aldı
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan, ihracatçıların şampiyonlar ligi olarak tanımlanan ilk 1000 ihracatçı listesinde Ege Bölgesi’nden 159 firma yer aldı.
Ege Bölgesi, şampiyonlar ligi listesine en çok firma veren ikinci bölge olurken, İzmir, 82 firmayla ilk 1000 ihracatçı listesinde İstanbul’un ardından ikinci sıradaki yerini korudu.
Denizli 29 firmasıyla listede yerini alırken, Manisalı 23 ihracatçı firma şampiyonlar liginde temsil ediliyor. Aydın’dan 6, Balıkesir, Kütahya ve Muğla’dan 5’er firma, Uşak’tan ise; 2 firma ilk 1000 listesinde.
Ege Bölgesi’nden 20 firma 2021 yılında ilk 1000 ihracatçı listesine girmeyi başarırken, 139 firma listede kalmayı başardı.
İhracat şampiyonları değişmedi
İller bazında ihracat şampiyonlarına bakıldığında 2020 yılındaki ihracat şampiyonlarının 2021 yılında da zirvedeki yerlerini korudukları dikkati çekiyor.
İlk 1000 listesine Türkiye genelinde 5. sıradan giren Manisa merkezli Vestel Ticaret A.Ş. 2 milyar 600 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırırken, Ege Bölgesi merkezli firmalar arasında birinciliğini sürdürdü.
İzmir’in ihracat şampiyonu olan PERGAMON STATUS DIŞ TİC.A.Ş. Türkiye’ye 2021 yılında 845 milyon dolar döviz kazandırırken, Türkiye genelinde 20. sıraya adını yazdırdı.
2020 yılında da Denizli ihracat şampiyonu olan Başak Metal Ticaret ve Sanayi A.Ş. 2021 yılında ihracatını yüzde 57’lik artışla 389 milyon dolardan 609,7 milyon dolara taşıdı ve zirvedeki yerini korudu.
Muğla’nın ihracat şampiyonu KLC GIDA ÜRÜNLERİ İTH.İHR.VE TİC.A.Ş. 261,8 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdı. KLC Gıda aynı zamanda Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Türkiye şampiyonluğunu sürdürdü.
Aydın’ın ihracat şampiyonu gizemini bu yılda korurken JANTSA JANT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 101 milyon dolarlık ihracatla Aydın ikincisi oldu.
Kütahya’nın ihracat şampiyonu araştırmaya katılmayan bir firma olurken, Kütahya’dan en çok ihracat yapan ikinci firma VİG METAL SANAYİ VE TİCARET A. Ş. 70 milyon dolarlık performans gösterdi.
Uşak’ı uzun yıllardır ilk 1000 ihracatçı listesinde temsil eden BALTA ORIENT TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş. 2021 yılında da Uşak’ın ihracat şampiyonu olurken, ihracatını yüzde 35’lik artışla 55,7 milyon dolardan 75 milyon doların üzerine taşıdı.
Kanuni merkezi Ege Bölgesi’nde olmayan üretim tesisleri Ege Bölgesi’nde yer alan TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A. Ş., Türkiye genelinde en çok ihracat yapan üçüncü firma olurken, kimya sektöründe Türkiye şampiyonu oldu.
İzmir Aliağa’da üretim tesisleri olan SOCAR TURKEY PETROL TİC. A.Ş. Türkiye’den en çok ihracat yapan sekizinci firma olarak listede yer aldı.
İzmir Aliağa’da üretim yapan HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş. Çelik sektöründe Türkiye birincisi olurken, genel sıralamada 9. sıraya adını yazdırdı.
Manisa merkezli BOSCH TERMOTEKNİK ISITMA VE KLİMA SAN.VE TİC.A .Ş. İklimlendirme sektöründe Türkiye’nin en çok ihracat yapan firması olurken, genel sıralamada 56. Sıraya adını yazdırdı. JTI TÜTÜN ÜRÜNLERİ SANAYİ A.Ş. ilk 1000 listesinde 153. Sıranın sahibi olurken Tütün sektöründe ihracat şampiyonu olan başka bir İzmir firması oldu.
UÇAK KARDEŞLER GIDA SERACILIK ULUSLARARASI NAKLİYE PLASTİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ, Yaş meyve sebze ihracatında Türkiye şampiyonluğunu beşinci yıla taşırken, ilk 1000 ihracatçı listesinde 203. Sıranın sahibi olmayı başardı.
2021 yılında ilk 1000 ihracatçı listesine giren VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ, Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe ihracat şampiyonu olan başka bir İzmir firması oldu.
Eskinazi: “Listedeki güçlü konumumuzu koruyoruz”
Ege Bölgesi’nin 2021 yılında 28 milyar doları aşan bir ihracat performansı ortaya koyduğu bilgisini paylaşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ilk 1000 ihracatçı listesinde Ege Bölgesi olarak güçlü konumlarını koruduklarının altını çizdi.
Ege Bölgesi’nde sektörel çeşitlilik zenginliği olduğuna işaret eden Eskinazi, “Kimya, Elektrik-Elektronik, Çelik, İklimlendirme, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Tütün, Yaş Meyve Sebze ve Zeytin ve Zeytinyağı sektörlerinde ihracat şampiyonları Ege Bölgesi’nde üretim yapıyor. Türkiye’ye ihracatı öğretmiş bir kent olarak, Sürdürülebilirlik, İnovasyon, Ar-Ge, Tasarım, Dijitalleşme ve Mesleki Eğitim konularına yoğunlaşarak ilk 1000 ihracatçı listesinde sayımızı artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.