Büyükşehir’e öneriler.. (Köşe yazısı 30.10.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com
Kayseri Büyükşehir belediye Başkanı Mustafa Çelik, ‘geleceğin Kayseri’si’ için fikir yürütülecek toplantılara ‘Yuvarlak Masa’ adıyla ilk olarak, benimde katıldığım basın mensupları ile başladı.
Toplantıyı Kayseri ile ilgili genel bir değerlendirme yaptı. Göreve geldikten sonra mevcut yatırımları tamamlamak için çalışırken Kayseri’nin gelecek yıllarını planladıklarını açıkladı. Devam eden yatırımlar ile başlayacak projeler hakkında bilgi verdi. İddialı bir şekilde ilçelere kendileri kadar çok yatırım yapan bir başka belediyenin olmadığını iddia etti.
Şehrin geleceğini planlarken tek başlarına hareket etmeyeceklerini vurguladı. Kayseri’de yaşayan herkesin söyleyeceklerini dikkate almak için ‘Beyin fırtınası’ bu yuvarlak masa toplantıları çalıştayını başlattıklarının altını çizdi.
Bugüne kadar ‘Ben yaptım, doğru yaptım’ yerine ‘Biz yaptık’ tarzını benimsediklerini anlattı. Her görüşe saygı duyduklarını, katılımcı bir yönetim anlayışı istediklerini, şehrin yönetiminde söz sahibi olanlarla ve sivil inisiyatifle her hafta bir araya geleceklerini, bunların; Meclis üyeleri, akademik çevre, iş dünyası odaları, sanayici ve iş adamları dernekleri, adliye ve yargı camiası, güvenlik bürokrasisi, STK ve gönüllü kültür teşekküllerinin temsilcileri, bireysel meslek odaları, mimar ve mühendis odaları, sendika yöneticileri, bakanlıkların bölge ve il müdürleri ve milletvekilleri olduğunu gizlemedi.
Tüm bu grupların tavsiyelerini dinleyeceklerini, uygulanabilir projeleri değerlendireceklerini, sonuçlarını bile kamuoyu ile paylaşacaklarını belirttikten sonra gazetecilerden, Kayseri için görüş, öneri ve tavsiyelerini istedi. Gazeteciler; şehrin ulaşımından planlamasına, ağaçlandırılmasından sosyal hayatına, eğitiminden sporun gelişmesine kadar farklı alanlardaki tespit ve önerilerini dikkatle dinledi. Kayseri için fikri olanları her zaman dinleyebileceğini, kapısının açık olduğunu, hatta önerilerin yazılı kendisine ulaştırılmasını söylerken yaklaşık üç saati tamamladı.
Ben o gün bildiğim, gördüğüm, duyduğum, yazdığım konuları özetledim. İşte o önerilerim…
-Kayseri spor şehri, yatırımlarda var, çeşitli branşların birinci ve ikinci liglerinde temsilcileri de. Ama her nedense Erciyes’te de şehrin içinde yapılanlarda da Spor il temsilcileri hiç dikkate alınmıyor.
-Okul servisleri kendilerince mafyalaştı. Okulları bölüştü, istediklerini yapıyor. Bir çok şehirde okullara katkıda bulunurken, Kayseri’de özeller dışında katkıları yok. Birde, yarı yıl tatili, kar, seçim, sınav tatillerinde hizmet vermedikleri halde ücretleri tam alıyor. Sözleşmeleri tek taraflı yapıyor. Müdahale edin.
-Tarihi saat kulesini, tarihte kullanıldığı ismi ve tabelası ile hizmete açın. Kaymek bürosu utandırıyor.
-Tarihi kayseri Lisesi tarihinde ‘Taş mektep’ adı yok. Birilerine belgesel diyerek çekim yaptırmayın. Bir kısmı müze olsun ama eğitimine devamda etsin.
-Kayseri ve çevresinde mezar emlakçılığı oluştu. Ölenlerin durumu yaşayanlardan daha zor. İvedi çözün.
-Dünyanın ve Türkiye’nin bir çok ilki Kayseri’de. İlk Tayyare fabrikası ve savunma sanayi yatırımları Kayseri7de ise o zaman Uzay ve astronomi üzerine merkezinin Kayseri’de yapılmasına öncülük yapın.
-Hava kirliliğini önleyin, ‘hasta gençlik’ yaratmayın. Çanak şehrin uçlarına 12-15 kat yaparak daha da şehri çukurlaştırmayın, betonlaştırmayın.
-Ucuz ve geleceği olmayan ulaşım yatırımları yerine uzun ömürlü ulaşıma yatırım yapın. Hafif raylı sistem yerine metroyu hayata geçirin. Ulaşımda, diğer şehirlerin hurda otobüslerini, vagonlarını ve diğer araçlarını doldurmayın.
-Vatandaşın en çok kızdığı Cumhuriyet meydanının kapatılmasına neden olan tüm etkinlikleri yasaklatın. Zaten yollardaki trafikte, ışıkta yeterince milleti isyan ettiriyor.
-Devlet büyükleri geldiğinde abartılı güvenlik yerine vatandaşa saygılı hizmetkar olduklarının gösterilmesine katkıda bulunun. Onlarında vatandaş gibi Avrupai siyasetçi olmasını açık dillendirin.
-Sokak düğünlerine karşı belli nüfusa göre her mahalleye çok amaçlı salonlar yapın. O mahallede oturan gençlere, ihtiyaç duyanlara ücretsiz tahsisini sağlayın. Gençlerin ilk ikramlarını da belediye olarak siz yapın.
-Meydan parkından-Askerlik şubesine kadar olan bölümdeki binaları tek sıra yıkın, trafiği rahatlatın.
-Belediye hizmetlerinde, şehrin bir bütününü düşünerek kaliteli, kalıcı malzemeler, araç-gereçler kullanın. Doğusuna ayrı, batısına ayrı, güneyine ayrı, kuzeyine ayrı adamına, yerli-köylü-göç etmişe göre hizmet anlayışından vazgeçin.
-Yatırımlarda yap-boz anlayışını bırakın. Erciyes’te kayak yapılacaksa, şehir içinde insanların kışın mermerler üzerinde kaymasının önlenmesi amacıyla ilerisini düşünerek yatırımlara ağırlık verin.
-Şehir merkezinden başlayarak betonlaşma yerine, yeşillendirme ağırlıklı projeler üretin. Tarım alanlarını, meraları birileri için betonlaştırmayın, çirkinleştirmeyin.
-İnsanları ‘mezar beton evler’ yerine, hobi evlere kavuşturun.
-‘Kayserili işini bilir, hayırsever’ imajını ele alırken kamu yatırımlarından mahrum bırakacak şekilde zarar ettirmeyin.
-Şehrin merkezinde, turist turlarının ve yabancıların belli sürede park yapacağı ‘turizm otobüs, minübüs, otomobil park yerleri’ oluşturun.
-Kayseri’nin kültür ve sanatında önemli rol almış yaşayan insanlara vefa geceleri düzenleyin. Konservatuvar da birilerinin kendilerini pazarlayarak film çevirmesine izin vermeyin.
-Şehrin Cumhuriyet mahallesinden başlayarak, çevresinde hareketlilik için içkili-içkisiz balık evleri, canlı türkü-bağlama evleri gibi insanları Kapadokya’ya, sahillere kaçırtan tesisleri yaptırın.
-Yollar, parklar, bahçelere şehitlerin, iz bırakanların isimlerini verin. İnsanlara bulmaca çözdürmeyin.
-Yurtdışında olduğu gibi esnafın yabancılara kazık atmasına karşı eğitime ağırlık verin. Ticari taksilerde kılık-kıyafet, yabancı dili teşvik edin. Erciyes’te fiyatları gözden geçirin. Değnekçileri de eğitin.
-Öncelikle de, Atatürk stadında, Selanik caddesinde olduğu gibi Cumhuriyet’i kuran ya da yaşatanların isimlerini insanların hafızalarından silme huyundan vaz geçin. Bu anlayış zaten imajı giderek kötüleşen Kayseri’ye daha da zarar veriyor.