Büyükşehir, pasaport, erken emeklilik, ehliyet (Köşe yazısı 11.12.2014 Kayseri Star Haber)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
Türkiye’nin suni gündemleri ayrı, gerçek ve sırlarla devam eden gündemleri apayrı.
1980 sonrası kurulan Özal hükümeti döneminde, Türkiye gündeminde eyaletler, başkanlık ve büyükşehir konuları vardı. O zaman bu konulardaki endişeler, kaygılar aynen bugün gibiydi.
Turgut Özal o dönemde 100 şehir diyordu.
Şimdi Büyükşehir deniyor.
2012 yılında çıkarılan yasa ile nüfusu 750 bini geçen 14 il ile 30 olan büyükşehir sayısı 2019’a kadar 40’a çıkacak. Yeni bir düzenleme ile nüfusu 500 binden fazla olan 11 il şimdiden büyükşehir olma hayali kurmaya başladı.
Büyükşehir yasasında yapılacak bir değişiklikle büyükşehir olmaya en yakın il 707 bin nüfusu ile Afyonkarahisar.
Osmaniye sınırda
Nüfusu 500 binin üzerinde ve sınırında olan iller ise şöyle:
Adıyaman (597184,)
Afyonkarahisar (707123),
Ağrı (551177),
Çanakkale (502328),
Çorum (532080),
Elazığ (568239),
Kütahya (572059),
Sivas (623824),
Tokat (598708),
Zonguldak (601567),
Batman (547581),
Osmaniye (498981) bin.
2012’den çıkan kanuna göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van ve Ordu büyükşehir belediyesi olmuştu.
-Devlet arması
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifine göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi armasının belirlenmesi amacıyla TBMM’de 12 üyeden oluşan komisyon kurulacak.
Arma tasarımının Komisyon ve Genel Kurulda görüşülerek kabul edilmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi arması belirlenmiş olacak.
Teklifin gerekçesinde, devlet armalarının her ülke için, o ülkenin bayrağından sonra sahip olduğu en temel sembollerinden ve ülkelerin saygınlığına katkı sağlayan unsurlardan biri. Uluslararası sistemde yer alan 203 devletten, Türkiye Cumhuriyeti ve Dominik Cumhuriyeti dışındaki geri kalan 201 devletle ilgili yasal düzenlemelerle belirlenmiş ulusal bayraklarının yanı sıra ulusal armalar mevcut.
Osmanlı İmparatorluğu’nca kullanılan Osmanlı armasının saltanatın ilgası ve Cumhuriyetin ilanı ile kaldırıldığı, 1927 yılında “Türkiye Arması” tesisi yönünde çalışmalar yapıldığı, ancak sebebi açıklanmaksızın resmileştirilmediği kaydedildi. Gerekçede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin armasının belirlenmesinin, devletin kurumsal kişiliğine katkı sağlayacağı ifade edildi.
Armanın yasayla belirlenmesiyle, tüm büyükelçilik ve devlet kurumlarına ait levha gibi materyalde Türkiye Cumhuriyeti’ne ait tüm pasaportların üzerinde bu arma kullanılacak.
-Ehliyet Sınav
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni yıl ehliyet sınavlarında değişikliğe gitti. Bakanlığın 2015 yılı için hazırladığı ‘Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı e-Kılavuzu’na göre, yılda 9 kez yapılan ehliyet sınavı sayısı 6’ya indirildi. 2015 yılının ilk ehliyet sınavı 10 Ocak 2015 Cumartesi günü yapılırken, yılın son sınavı ise 12 Aralık 2015 Cumartesi gerçekleştirilecek.
Bugüne kadar 9 kez yapılan motorlu taşıt sürücü kursiyerleri sınav sayısı bu yıl 6’ya indirildi. Kursiyer, en fazla 4 yazılı, 4 uygulama sınavına girme hakkına sahip. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, istemesi hâlinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilecek. Teorik derslerin sınavından dört dönem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilecek.
Teorik sınavda 2014 yılında yapılan düzenlemelerde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Ehliyet sınav soru sayısında ve sınav süresi aynen uygulanacak. Bütün sertifikalar için soru sayısı 50 ve sınav süresi 60 dakika olarak belirlendi. Ehliyet sınavında trafik ve çevre dersinden 27, Araç Tekniği dersinden (Motor) 10’a ve ilk yardımda dersinden 13 soru sorulacak.
İşitme engelli kursiyerler için sınav salonunda görevlendirilecek öğretmenler öncelikle işaret dili bilen ve bakanlığa bağlı okul/kurumlarda görevli öğretmen personelden seçilecek. Sınava itiraz için bankaya 10 lira yatırılacak
-Erken Emeklilik fırsatı
Öğretmenlere yıpranma hakkı için düğmeye basılması, gözleri erken emeklilik formüllerine çevirdi. Çalışanlar, kendilerine tanınan bazı avantajları kullanarak erken emekli olabiliyor. Son olarak öğretmenlere de yıpranma hakkı tanınması için düğmeye basılması, gözleri erken emeklilik formüllerine çevirdi. İşte bu formüller:
Doğum borçlanması: Sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. Doğum borçlanması yapabilmek için borçlanılan sürelerde çalışmamış olmak ve çocuğun yaşaması şartı bulunuyor. Her çocuk için 720 gün borçlanma hakkı var. 3 çocuk için doğum borçlanması yapanlar, 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazanabiliyor. Çalışan anneler, ne kadar prim eksiği varsa o kadar borçlanarak, bu süreleri beklemeden emeklilik hesabına katabiliyor. Prim tamam ise ve yaş bekleniyorsa o zaman borçlanmaya gerek yok. Çünkü doğum borçlanması yaşı geriye çekmiyor.
Askerlik borçlanması: Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, 1 yıl erken emekli oluyor. Askerlik borçlanması, işe giriş tarihini borçlanılan zaman kadar geri çekiyor. Böylece emeklilikteki yaş şartı 1 yıl önceye gelirken, prim şartı da 75 gün azalıyor. Askerliğin tamamının borçlanılması gerekebileceği gibi, bazı durumlarda 1 ay bile borçlanmak yaşı 1 yıl öne çekebiliyor. Askerliğini sigortadan sonra yapanlar için de borçlanma imkanı var. Fakat burada yaşı geri çekme durumu olmuyor. Eğer primler eksikse bu sayede primleri tamamlayarak, yine erken emeklilik imkanı doğuyor.
Madenciye erken emeklilik: Eylül ayında yürürlüğe giren torba yasa ile madenciler için emeklilik yaşı 55’ten 50’ye düşürüldü. Yıpranma hakkıyla birlikte emeklilik yaşı 43’e kadar inebiliyor.
Sıra öğretmenlerde: Yıpranma payı ile erken emeklilik imkanı tanınan meslekler arasına öğretmenlik de katılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nca düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası’nda oluşturulan Öğretmen Niteliğinin Arttırılması Komisyonu’nda, öğretmenlere her 4 yılda 1 yıl yıpranma payı verilmesi önerisi benimsendi. Düzenleme hayata geçtiğinde, yıpranma payı ile 20 yıl görev yapan öğretmen 5 yıl kazanacak. 5 yıl erken emekli olacak.
Sağlıkçıya yıpranma payı: Hükümet, sağlık çalışanlarına her 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu düzenlemenin kısa sürede hayata geçirilmesi bekleniyor.