Belediye Su İstatistikleri.. (Köşe yazısı 09.10.2019 Kayseri Star haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ
davutgulec@hotmail.com
Şükrü Karatepe Büyükşehir Belediye başkanlığına adaylığı döneminde iken ben Niyazi Bahçecioğlu’nun basın danışmanlığı ve Kayseri Büyükşehir belediyesi televizyonu (KBTV)’nin Haber müdürlüğü’nü yapıyordum.
O dönemde Karatepe’nin seçim propagandalarından ve vaadlerinden biri ‘Allah’ın suyuna para mı olur. Erciyes’ten gelen sudan para almayacağız’ idi.
O günden bu güne halen ‘Erciyes’in en kaliteli doğal suyu, parası ve yapılan kademeli zamları’ tartışma konusu. Halkı isyan ettiriyor.
Türkiye genelinde bin 399 belediye ile içme ve kullanma suyu ile halkın gereksinimi olan en temel ihtiyaçlarından birini karşılıyor. Aksamalar ya da yetersizlikler yok mu, elbette var.
Mevcut belediyelerin halkın içme ve kullanma suyunu karşılama oranı yüzde 98,6.
İçme ve kullanma suyu için çekilen su miktarı ise 6 193 milyon metreküp.
Bu suların yüzde olarak 39,9’u barajlardan, 28,1’i kuyulardan, 18,4’ü kaynaklardan, 9,0’u akarsu, 4,6’sı göl, gölet ve denizden karşılanıyor.
İçme ve kullanma suyu şebekesi ise dağıtılan su miktarı 4 045 milyon metreküp.
İçme ve kullanma suyu arıtma tesislerinde arıtılabilen su miktarı 3 574 milyon metreküp.
En ilginç olan ise, kişi başı çekilen su miktarı 2016’da 217 metreküp iken geçen yıl 224 metreküpe çıkmış. Bu rakam giderek artıyor.
Türkiye genelinde belediyeler tarafından su kaynaklarından 6,2 milyar m3 su çekilirken bu rakam
Kayseri’de geçen yıl kişi başı günlük 230, Sivas’ta 283, Yozgat’ta 267 Litre.
Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Meclis salonunda gerçekleştirilen KASKİ’nin mali genel kurulunda bu su fiyatları da ele alındı.
Hatta Türkiye’nin en pahalı içmesuyunun Kayseri’de kullanıldığı, yatırımlar, hizmetler, borçları, aktarılan paralar gibi bir çok konuda tartışma konusu oldu.
Hatırlarsanız eskiden faturalar iki ayda bir gelirdi.
Şimdi ayda bir geliyor.
Üstelik su faturaları her ay kullanılan metreküp miktarı aynı kalsa da kademeli arttığı için katlanarak yükselmeye devam ediyor.
Artık Kayseri ‘Allah’ın ve Erciyes’in suyuna paramı olur?’ zihniyetini tamamen ticarete dökmüş durumda.
Hatırlar mısınız bilmem ama, Kayseri’de en fazla suyun tüketildiği gün ve saatler, metreküp, atıksuyun içinden çıkanlar, ihtiyaçlarda tuvalete düşürülenler, yağışlı havalarda altyapının durumu gibi konularını köşemde çok geniş ele almıştım.
Kayseri’nin alt yapısı, yanlış şehir planlaması ve yaşam merkezi, betonlaşma, yeşil alanların azalması ile yağışlı günlerde alt yapı resmen çöküyor.
Tramvay, otobüs bile çalışamaz hale geliyor, ulaşım aksıyor, yaşam durma noktasında oluyor.
Bence Kayseri içme ve kullanma suyu fiyatları konusunu yeniden gözden geçirmeli diyerek, Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü’nden aldığım verileri paylaşayım.
Tüm belediyelere uygulanan 2018 yılı Belediye Su İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre 1 399 belediyenin 1 397’sinde içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verildi. Belediyeler tarafından su kaynaklarından içme ve kullanma suyu şebekelerine 6,2 milyar m3 su çekildi. Çekilen suyun %39,9’u barajlardan, %28,1’i kuyulardan, %18,4’ü kaynaklardan, %9 ‘u akarsulardan ve %4,6’sı göl, gölet veya denizlerden sağlandı.
Kaynaklardan çekilen suyun %57,7’si arıtıldı
Kaynaklardan çekilen toplam 6,2 milyar m3 suyun 3,6 milyar m3‘ü içme ve kullanma suyu arıtma tesislerinde arıtıldı. Arıtılan suyun %92,1’ine konvansiyonel, %7,8’ine gelişmiş, %0,1’ine ise fiziksel arıtma uygulandı.
Belediye nüfusunun %98,6’sına içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verildi
İçme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verilen belediye nüfusunun toplam belediye nüfusuna oranı %98,6 ve içme ve kullanma suyu arıtma tesisleri ile hizmet verilen belediye nüfusunun toplam belediye nüfusuna oranı ise %60,1 olarak hesaplandı.
Kişi başı çekilen günlük ortalama su miktarı 224 litre olarak hesaplandı
Belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesine çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarı 224 litre olarak hesaplandı. Üç büyük şehirde ise çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarının İstanbul için 189 litre, Ankara için 239 litre ve İzmir için 208 litre olduğu tespit edildi.