Atatürk ve Anadolu Rumeli Müdafaa i Hukuk Heyetinin Kayseri’ye gelişinin 101. yılı
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) kayseri Şube Başkanı Kemal Ceylan, Atatürk ve Anadolu Rumeli Müdafaa i Hukuk Heyetinin Kayseri’ye ilk ziyaretinin 101. yılını özlemle, sevgiyle, şükranla andıklarını belirterek bu konuda şu açıklamayı yaptı.
Osmanlı imparatorluğunun müttefikler tarafından paylaşılarak yurdun dört bir köşesi işgal edilmiş
İstanbul un İngiliz ve Fransız birliklerinin işgalinden sonra İzmir ’e yunan ordusunun çıkartma yaparak Anadolu içlerine doğru yürümesi bardağı taşıran son damla olmuştur.
Ulu önder M. KEMAL ATATÜRK ve arkadaşları Anadolu ve Rumeli yi düşman işgalinden kurtarmak amacı’ İle Anadolu ya çıkmaya karar verdiler.
16 mayısta İstanbul’dan bir gemi ile ayrılarak 19 mayıs 1919 Samsuna ayak basarak Anadolu ‘daki mücadeleyi başlatmışlardır.
İlk olarak ATATÜRK 1919 yılında Erzurum kongresinden sonra Sivas ta yapılacak kongresinde her ilden illerini temsilen üçer delege katılması öngörülmüş ve bunun biçin yurdun bütün köşelerine haber göndermişlerdi.
Şehrimizden de NUH NACİ YAZGAN, AHMET HİLMİ KALAÇ VE ÖMER MÜMTAZ katılmak için seçildiler ve bir hafta Sivas da ki toplantılara katılarak ilimizi temsil ettiler.
Kayseri ye döndükten sonra Ahmet Paşa İlk okulunda kayserinin ileri gelenleri ile bir araya gelerek konuştular . Kayserinin ileri gelenleri ile yaptıkları toplantıların sonucunda Kayseri de Anadolu Müdafaa i Hukuk Cemiyeti şubesini kurdular , Başkanlığına da Ahmet Remzi Efendiyi seçtiler,
Dernek binası olarak da şimdiki saat kulesinin altındaki odanın olmasına karar verdiler. Kayseri halkı da her yerde olduğu gibi bütün varlıkları ile katıldılar . hiçbir zorluk . ne açlık ne yoksulluk ne ölüm ve baskılar halkı yıldıramadı.
M. Kemal Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar neticesinde Milli Mücadele ruhunun anlatılması için yola arkadaşları ile koyuldular. Heyeti Temsili ye reisi olarak Kayseri –Kırşehir üzerinden Ankara ya gitmek üzere yola koyuldular. 18 aralık 1919 Perşembe günü karlı bir havada , Sivaslıların sevgi gösterileri arasında Sivas tan hareket ettiler ve 19 aralık 1919 Cuma günü akşamüzeri Heyeti Temsili ye başkanı olarak bin bir zorlukla kayseri ye geldiler.
Kayseri de hava karlı ve soğuk olmasına rağmen Kayserili’ ler kendilerine yakışır bir şekilde karşılamışlardır. Şehri bayraklar la süsleyerek ATASINI ve dava Arkadaşlarını karşıladılar. Beraberinde Rauf Orbay ve diğer heyet üyeleri ile çifte kümbetlerde karşıladılar. Paşa arabasından inerek Türk bayrakları ile süslenmiş cadde ve sokaklarda yediden yetmişe toplanan kayseri halkının YOLUNDA ÖLMEYE HAZIRIZ PAŞAM “ sözleriyle alkışlamışlar. Halkı selamlayarak geçen Mustafa Kemal paşa ve beraberindekiler ikametlerine tahsis olunan imam zade Reşit Bey in evine inmişlerdir.
İlk misafirlik sırasında M kemal Paşa nın yanında ev sahibi İmam zade Reşit Bey , Faik Selenk , ve İbrahim Safa Bey bulunmuşlardır. Yol arkadaşları arasında Rauf Orbay, Mazhar Müfit Kansu, dan başka Hakkı Behiç Bey, Binbaşı Hüsrev Gerede Dr Refik Saydam ve yaver Cevat Abbas beyler in bulundukları bilinmektedir. Mustafa Kemal ve arkadaşları geç saatlere kadar bekleyerek arkadaşlarının gelmesini beklemiş ve geç saatlerde yemeklerini yemişlerdir. .
Kemal paşanın Reşit beyin evinde karar vermesini öğrenen Kayseri lisesi örgenciler i fener alayı düzenleyerek davul zurnalar eşliğinde kahramanlık şiirleri okuyarak bütün şehri dolaşıp halaylar çekerek atanın kaldığı evin önüne geldiler . Mustafa Kemal ve arkadaşları bu coşkulardan ziyadesi ile memnun oldular.
Kemal paşa ve arkadaşları Cuma ertesi sabahından itibaren belediyeyi ziyaret etmiş ve ardından kayseri halkının ve bilhassa din adamlarıyla Raşit E fendi kütüphanesin de toplantı yapmıştır . bu arada ilim adamları esnaf ve tüccarlarla ve bunların ileri gelenleri ile konuştular. Toplantıya katılanlar la özellikle memleketin içine düştüğü bu kötü durumdan ancak, birlik ve beraberlik içerisinde , milletçe kurtulabileceğimizi söylemiş v kendilerinden yardımlarını istemiştir. Toplantıda bulunanlar is gerekeni yapacaklarını ve kendilerini destekleyeceklerini Atatürk e bildirmişlerdir.
Raşit Efendi kütüphanedeki toplantıdan sonra kayseri halkı üzerinde büyük etkisi olan itibarlı din adamı Kızıklı zade Hoca kasım efendi’ yi evinde ziyarete gitmişlerdir. Bu görüşmede Hoca Kasım Efendi ATATÜRK E şöyle hitap etmiştir. “doğudan mavi gözlü bir zat gelecek ve bu vatanı kurtaracak. Allah ül alem o zatı muhterem siz olsanız gerekir” sözlerinin ardından etmiş olduğu dua Atatürk ve Arkadaşların son derece memnun etmiştir. M. kemal ve arkadaşları bu . coşkulardan ziyadesiyle memnun kalarak şehrimizde iki gün kaldıktan sonra Pazar günü sabahı mucura hareket etmişlerdir .
Ayrılırken kay serililere m. Kemal paşanın imzasıyla ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAİ HUKUK CEMİYETİ TEMSİLİYESİNİN KAYSERİ AHALİ İ MÜHTEREMESİNE BEYANNAMESİ adıyla heyeti temsili ye namına M. Kemal Atatürk imzasıyla yayınlanan bu beyanname Kayserililerin atadan evlada kalan ve iftiharla şükranla taşıyacaklar çok değerli bir belge olarak bulunmaktadır.
Kayseri ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEGİ OLARAK Başta MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Olmak üzere ülkemizin kuruluşundan bu güne kadar olan şehitlerimizi ve ahrete intikal eden gazilerimizi şükranla, minnetle anarken bu ülkenin ilelebet payidar olması için canla başla çalışacağız. YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
CHP İL BAŞKANI ÜMİT ÖZER : ATATÜRK’ÜN “HEYET-İ TEMSİLİYE REİSİ” OLARAK KAYSERİ’YE GELİŞİNİN 101. YILI “YOLUNDA ÖLMEYE HAZIRIZ PAŞAM”
chp İL BAŞKANI üMİT öZER’DE TARİHİ KARŞILAŞAMADA kAYSERİ HALKININ ‘yOLUNDA ÖLMEYE HAZIRIM PAŞAM’ SÖZÜNE DİKKAT ÇEKTİ ŞUNLARI SÖYLEDİ.
Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa ve Heyet üyeleri 19 Aralık 1919’da Kayserimize geldiğinde Kayseri halkı tarafından “YOLUNDA ÖLMEYE HAZIRIZ PAŞAM” sözleri ile karşılanmışlardır. Ne söylenen bu sözler sadece laf olsun diye söylenmiştir ne de aradan geçen yıllar Kayserililerin Atasına duyduğu sevgiyi azaltmıştır.
Tarihe geçen insanlar ya yaptıkları büyük zulümlerle ya da büyük zaferleri ile anılırlar. Türk milletinin ortak değeri olan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, sadece bizim için değil askeri dehası, ileri görüşlülüğü ve geriye bıraktığı birçok eserinden de anlaşılabileceği gibi sahip olduğu bilgi birikimiyle tüm dünyanın saygı duyduğu bir liderdir. Ne büyük bir şereftir ki halkımızın damarlarında aynı kanı taşımaktan gurur duyacağı, karanlıklara karşı ışığıyla aydınlanabileceği büyük bir lideri olmuştur. Ve ne büyük bir şereftir ki bu büyük lider 5 kez ziyaret ederek güzel şehrimiz Kayseri’yi onurlandırmıştır. 1919 yılında gerçekleşen ilk ziyaretten memnun kalan Heyet-i Temsiliye üyeleri namına Kayseri halkına Mustafa Kemal imzalı “ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAİ HUKUK CEMİYETİ HEYETİ TEMSİLİYE’ SİNİN KAYSERİ AHALİİ MÜHTEREMESİNE BEYANNAMESİ” bırakılmıştır. Bırakılan bu beyanname Aralık ayının soğuğunda coşkuyla Paşasını bekleyen Kayseri halkının atadan evladına kalan, gurur duyduğu bir belgedir. 101 yıl önce halkımız Atasının peşinden gitmekte bir an bile tereddüt etmemiştir. O gün olduğu gibi bugünde Kayseri halkı bağımsızlığı ve vatanı için tereddüt etmeden canını ortaya koyacak maddi ve manevi değerlere sahiptir.
İlk ziyaretini Heyet-i Temsiliye Reisi olarak gerçekleştiren Ulu Önderimizin şehrimize yaptığı diğer ziyaretleri ise Cumhurbaşkanı sıfatıyla olmuştur. Atamızın her ziyareti halkımızda ilk ziyareti gibi sevgi ve coşku dolu karşılık bulmuştur.
Kadim Şehrimiz Kayseri’ye gelişinin 101. Yılını kutladığımız bu yılda şehrimizi toplamda 5 defa ziyaret ederek şeref veren Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü bugünün vesilesi ile sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.