Davut Güleç16 Şubat 2022Son Güncelleme: 16 Şubat 2022
60 1 dakikalık okuma
İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’de meydana gelen doğa kaynaklı afetleri kayıt altına alarak afet risk haritası çıkardı. Bu haritaya göre Türkiye’de geçen yıl 107 sel/su baskını, 66 orman yangını, 16 kar/tipi, 39 heyelan meydana gelirken, Karadeniz bölgesi aşırı yağış ve heyelan ile Ege ve Akdeniz ise orman yangınları ile mücadele etti. Afet tehlike ve risk analizlerinde farklı yöntemlerin kullanılabilmesi, doğruya en yakın haritaların üretilebilmesi, analizlerin aynı ortamdan yapılarak aynı platformda tutulması ve ilgili kurumlar arası paylaşımının sağlanabilmesi için Bakanlığımıza bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 2017 yılı itibariyle Afet Risk Analiz Sistemi (ARAS) Projesi’ni başlatmıştı.
Proje kapsamında yaklaşık 300 teknik personel arazide incelemelerde bulundu ve bugüne kadar toplamda 34 bin 593 heyelan, 4822 kaya düşmesi ve 880 çığ, 604 obruk olayı kayıt altına alındı. Heyelan, kaya düşmesi ve çığ afetleri için ulusal çapta tamamlanan duyarlılık haritaları TUCBS (Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri) kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üzerinden tüm kurumların kullanımına sunuldu.
Kayıt altına alınan veriler arasında Türkiye’de geçen yıl meydana gelen doğa kaynaklı afetler de yer aldı. Geçtiğimiz yıl meydana gelen; 107 sel/su baskını, 66 orman yangını, 16 kar/tipi, 39 heyelan da ARAS üzerinden kayıt altına alındı. Bu doğrultuda geçen yıl en çok heyelan olayı Batı ve Doğu Karadeniz bölümlerinde görülürken, Ege ve Akdeniz ise ile orman yangınları mücadele etti.
AFAD, 1.760 Afet Olayına Müdahale Etti
Geçen yıl meydana gelen 1.760 afet olayına AFAD koordinasyonunda müdahale edildi. Düzce, Rize, Artvin selleri ile Batı Karadeniz sel afetlerine toplam 14.157 personel ile 5.026 araç görevlendirilirken, Antalya, Muğla, Mersin ve Adana’da meydana gelen orman yangınlarına ise toplam 22.619 personel ile 7.935 araç ve iş makinesi görev aldı. Ayrıca geçen yıl ülkemizde 23.753 deprem meydana geldi.
Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----
Sitede yayınlanan haber ve görseller izinsiz kullanılamaz.
Köşe yazılarında sorumluluk yazan kişilere aittir; davutgulec.com sorumluluk kabul etmez.
Yayınlanmasını istediğiniz haber, etkinlik ve faaliyetleri davutgulec@hotmail.com adresine e‑posta ile gönderebilirsiniz.
Hukuki Uyarı: Bu sitede yayınlanan haber, fotoğraf, video ve tüm içeriklerin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Kaynak belirtilerek yapılacak alıntılar için ise açıkça “www.davutgulec.com” ifadesi yer almalıdır.
Yasal Bilgilendirme: 5651 Sayılı Kanun’un 8. maddesi ve T.C.K. 125. maddesine göre tüm sorumluluk haber kaynağına aittir. Yayınlarımızla ilgili her türlü şikâyet ve talepler yukarıda belirtilen iletişim bilgilerinden tarafımıza iletilebilir.
Sitemiz, Basın Meslek İlkeleri’ne uymayı taahhüt eder.
Adres: Otuz Ağustos Mah. Basın Sit. A Blok 16, Kat 5 No 23 Melikgazi / Kayseri