KAYSERİ’DE TURİZMİN DÜNÜ VE BUGÜNÜ
1970’li yılların başlarında Nevşehir’e gidecek turistler Nevşehir’de yeterli konaklama tesisi bulamadıklarından dolayı önce Kayseri’ye gelir; Kayseri Kalesi, Döner Kümbet, Kapalı Çarşı, o zamanlar Hunat Medresesi’ndeki müzeyi, Gültepe Parkı yanındaki Arkeoloji Müzesini gezer ve şehir merkezindeki bazı eski mahallelerdeki halı dokuyanları izler, birinci günlerini böyle geçirirlerdi. Gruplar halinde gelenler o yıllarda Turizm Bakanlığı’ndan belgeli olan Turan Otel ve Hattat Otel’de kalırlar, münferit gelenler ise Belediye Belgeli Çamlıca Otel, Turist Otel, Sur Otel, Hunat Otel ve İstanbul Otel gibi otellerde kalırlardı.
İkinci gün sabah otelde kahvaltı yaptıktan sonra Hunat Medresesi önünde bekleyen Magirus otobüslere binerek Ürgüp, Göreme, Zelve ve Avanos’u gezdikten sonra İlimizde kaldıkları otellere dönerlerdi.
Üçüncü gün yine Hunat Medresesi önünde bekleyen otobüslerle Ortahisar, Uçhisar, Kaymaklı ve Derinkuyu’yu gezer, akşama tekrar Kayseri’ye kaldıkları otellere dönerek ertesi gün şehrimizden ayrılırlardı.
1980’li yılların başlarından itibaren Antalya, Konya ve Nevşehir’den gelen turistler İlimizde en az bir geceleme yaparak İlimizdeki han, hamam, cami, kümbet ve kervansaray gibi kültür varlıkları gezer, bazıları da dağ tırmanışı yapmak için Erciyes’e giderlerdi. Daha sonra Nemrut’a gitmek üzere ilimizden ayrılırlardı.
1990’lı yıllarda Irak’ın Kuveyt’i işgalinden sonra İlimize gelen turistler ülkemizin doğusuna gitmemeye başladılar.
2000’li yılların başlarından itibaren ülkemizde birçok ilde havalimanı açılmasıyla, turistler gitmek istedikleri illere gidebilmek için önce o ile en yakın havalimanı olan ile hava yoluyla, daha sonra da havalimanı olan ilden gitmek istediği ile kara yoluyla ulaşmaya başladılar.
İlimizde modern şehircilik anlayışıyla dar sokakları, çeşmesi, fırını, mescidi ve toprak damlı evleriyle ilgi çeken mahallelerin yok edilmesi, betonlaşmanın öne çıkması, havanın kararmasıyla şehrimizde sosyal hayatın sona ermesi, şehrimizde turistlere yönelik eğlence yerlerinin olmaması şehrimize olan ilgiyi azaltmıştır.
İlimiz esnafı, tüccarı, sanayicisi, turizmcisi ve de yatırımcısı kısa vadede kâr etme düşüncesindedirler. Bu düşünceden hareketle Erciyes’te 49 yıllığına kendilerine arsa tahsis edilen yatırımcılar maalesef temel atmamış, yatırımdan vazgeçmişlerdir. Yatırım yapsam acaba nezaman kâra geçerim endişesi içerisinde bulunmuşlardır.
Diğer yandan turizm sektöründe ihtiyaç duyulan kalifiye elemanı yetiştirmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığınca muhtelif tarih ve illerde Ön Büro, Kat Hizmetleri, Servis ve Mutfak dallarında İş Başı Eğitim Kursları açılmaktadır. Her bir kurs dalından15 kursiyer ve fazlası bulunmadığından kurslar açılamamaktadır. Otel işletmecileri bu kurslara eleman gönderirsem kursa katılan elemanım maaşına zam ister düşüncesiyle kursiyer göndermemektedir.
Gesi, Ağırnas, Turan, Germir ve Tavlusun’daki güvercinlikler, yer altı Şehirleri, kiliseler ve tarihi doku turizme kazandırılmayı beklemektedirler.
Yahyalı İlçesi Kapuzbaşı Şelaleleri yol güzergahına yakın kanyondan geçen Zamantı Irmağı’nda rafting yapılmakta idi. Yörede elektirik santrallerinin kurulmasıyla Zamantı Irmağı’nda Bakanlığımızca belirlenen rafting parkuruna yeterli su gitmediğinden rafting yapılamaz olmuştur.