Köşe YazılarıMedya-Basın Dünyası

Bir Üniversite, fakülte ve eğitim…(Köşe yazısı 17.03.2020 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Kayseri’de ilk Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak kurulan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) başta olmak üzere, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) , Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) ve kapatılan Melikşah Üniversitesi’nin nasıl kurulduğunu, ne mücadeleler verildiğini çok haber yapan biriyim.

Polis-adliye muhabirliği yapan kişiler iyi bilir. Bu branşın bir ayağı da sağlık yani hastane ağırlıklı. Daha öncede dediğim gibi bugün mesleğimde Davut Güleç olarak bir yerlere gelmiş isem bunda kesinlikle Sağlık çalışanlarının bir katkısı, birçok ilginç anım var.

Bu nedenle Üniversiteler bünyesinde hayata geçirilen ne varsa onları zaman zaman kaleme almayı bir görev ve sorumluluk olarak görüyorum.

***

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ)  bünyesinde kurulan Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi bu ay başında hasta kabulüne başladı.

Son teknolojik donanım, yöntem ve malzemelerle ağız, diş ve çene sağlığı alanında hizmet vermek amacıyla kurulan, hayırsever iş insanları İbrahim Özbıyık ve Bekir Özbıyık tarafından Üniversite Kampüsünde yaptırılan Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesini gezdim. Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı ve Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar, Rektör Prof. Dr. Kerim Güney ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Gürgan bürokraside yaşadıkları sıkıntıları, ilk günden bugüne ve bundan sonraki dönemleri anlatırken oldukça heyecanlandılar.

Önce bir araya gelmek, Vakıf kurmak, para toplamak, istenilen büyüklükte arsayı satın almak, Üniversitenin ve bölümlerinin kurulması için Ankara ile git-gel yapmak, temel atmak, içini döşemek, personelini hazırlamak, açmak, öğrenci kontenjanı ile eğitim-öğretime başlamak, hasta kabul etmek, staj yaptırmak, mezun etmek gibi saymakla bitmeyecek ansiklopediler dolusu bürokratik işlem.

***

Hayırsever iş insanları İbrahim Özbıyık ve Bekir Özbıyık tarafından yaptırılan Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi yaklaşık 14000 metrekarelik kapalı alana sahip. Diş Hastanesi’nin 5719 metrekarelik kapalı alanı içinde. Toplamda 117 diş ünitesi, 6 lokal ve 2 genel ameliyathane odası, 5 özel dental lazer ve mikroskop odaları, 12 yatak kapasiteli yataklı servisi, merkezi sterilizasyon ünitesi ve dental tomografi ünitesi mevcut. Ayrıca tam dijital radyoloji kliniği ile çocuk ve erişkin hastaların tüm ağız ve diş sağlığı problemlerinin teşhis ve tedavileri, hasta merkezli ve multidisipliner bir yaklaşımla öğretim üyeleri tarafından randevulu olarak yapılıyor. Yalnız Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan da hasta kabul etmek için bir aydır bir numara verilmesi bekleniyor. Bunun içinde araya kimler girmemiş ki! Şu ana kadar o numara ‘denetim’ bahane değilse başarılamamış, ama eli kulağında deniyor.

***

NNYÜ Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney gezi öncesi, Üniversitenin emin adımlarla planlı, projeli, şehrine ve ülkesine en iyi hizmeti verecek şekilde gelişmesine devam ettiğini belirterek “Diş Hekimliği Fakültesi Hastanemizde halkımıza hizmet vermeye başlamıştır” dedi.

Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesinin yapımında katkıda bulunanlara teşekkür eden ve yapılan yatırımlar hakkında bilgiler veren Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar  ‘Biz burayı hiç kimsenin azı dişini zorla sökmek için yapmadık’ diyerek söze başladı. Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı’nı 35’li yaşlarda kurarken, rahmetli babasının kendisini yanına çağırıp, Vakfın püf noktalarını, kuruşunun ne kadar önemli olduğunu ‘’Parasını harcamak için yolda yürürken ayağına bir çalı takılsa bunun vebali çok büyük’ dediğine dikkat çekti. Bu nedenle, vakıf için bağışta bulunanların parasını babasının bu uyarısı nedeniyle gerekmedikçe kendilerinden almadıklarını tekrarladı.

Özhamurkar, sağlık konusunun çok önemli olduğunu, özverili ve titiz çalışma gerektirdiğini hatırlatırken “En büyük önem gösterdiğimiz konu gelen hastayı aldığı sağlık hizmetinden memnun şekilde göndermektir. Biz burayı kurarken ‘başkasında olupta bizde olmayan, ya da Bizde olupta başkasında olmayan nedir? Diyerek kurduk. Bizim hastanemizde artılarımız var eksilerimiz yok” diyerek özetledi.

***

Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Cem Gürgan da, yeni eğitim-öğretim yılında Fakülteye 50 öğrenci kontenjanı için başvurduklarını, iki yıl boyunca kendilerinin burada hastalara hizmet vereceğini, öğrencilerin de bu sürede iki yıl kendileri ile bir nevi öğrenim avantajı yakalayacağını, oysa stajın ikinci sınıftan sonra başladığına dikkat çekti. Gürgan “Burada bizim istediğimiz, olması gereken, kaliteli, düzgün bir sağlık hizmetini vermektir. Sonrada bunu eğitime yansıtmak istiyoruz” dedi ve hastanenin ünitelerini gezdirerek teknik bilgiler verdi.

Yürüme engelli bireyler için özel hazırlanmış rampa düzenekli engelsiz kliniğe ilave olarak, hastanenin tüm iç ve dış mekanlarının engelleri ortadan kaldıracak şekilde dizayn edildiğine işaret etti. Endişeli ve küçük yaştaki hastaların tedavilerinin aynı gün içinde, genel sağlığında sorun olan hastalar içinde güvenli ortamda tedavilerinin yapılabilme imkânı merkezi medikal sistemlerle donatılmış özel klinik odalarında mevcut olduğunu yerinde gösterdi. Hastanenin, bir özelliğini de, tedavide kullanılan suyun dünya standartlarında arıtılarak şehir kanalizasyonuna verildiğini, diğer atıkların tıbbi atık olarak ayrıştırma olarak açıkladı.

***

Dekan Prof. Dr. Cem Gürgan, Diş Hastanesinin öne çıkan ve diğer fakülte hastanelerinden ayıran özelliklerine şu örnekleri verdi.

Her tür engelli hastamızın teşhis ve tedavi ihtiyacına cevap verebilecek düzeyde donatılmış radyoloji kliniği, erişkin ve çocuk hastalar için ayrı hazırlanmış dental klinikler ve genel ameliyathaneleri ile engelsiz bir hastane yapısındadır.

Fiziksel engelli bireyler için ise, tekerli sandalyelerindeyken rahatlıkla röntgenlerinin çekileceği şekilde ayarlanmış radyoloji cihazları ve özel olarak rampa sistemi (Kayseri’de başka yoktur) kullanılarak; genel anestezi dışında cerrahi tedaviler, dolgu, dişeti tedavileri ve protez işlemlerinin hepsinin aynı yerde yapıldığı çok özel bir klinik mevcuttur.

Hastanemiz sadece klinik imkanları ile değil, engelli hastalarımızın rahatlıkla dolaşabilecekleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri geniş, yol gösterici ve uyarıcı her türlü işaretleme ile donatılmış kapalı ve açık alanlara da sahiptir. Engelli hastalarımızın genel anestezi ile tedavileri sonrasında uyanana ve durumlarının iyi olduğunun anlaşılmasına kadar beklettiğimiz yine onların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde özel dizayn edilmiş otel konforunda yataklı servisimiz de mevcuttur.

Hastanemizde bir kat tümüyle çocuklara ayrılmıştır. Onların röntgenleri, dişlerin çekimleri, gerekli küçük cerrahi işlemleri de dahil olmak üzere tüm dişsel ve ortodontik tedavilerinin bir arada kendilerini güvende hissederek yaşıtları ile beraber oldukları bu özel klinikte endişesi olan hastalarımız özel odalarda isteğe bağlı olarak uyutularak tedavi edilebilmekte, isterlerse de oyunlarını oynadıktan sonra rahatlamış olarak tedavileri yapılabilmektedir.

Uyutularak tedavi işleminde hastalarımız ağızındaki diş çekimi ve dolgu da dahil olmak üzere tüm yapılması gereken işlem tek seansta yapılmakta sonrasında da yataklı servisimizde ebeveynleri ile birlikte uyanana kadar minik hastalarımız bekletilmektedir.

Sadece çocuk hastalarımız için değil erişkin hastalarımızın tedavilerinde de çoklu disipliner yaklaşım hastanemizin temel prensibidir. Bu amaçla lokal ameliyathanelerinden, dental lazer, mikroskop, beyazlatma ve özel odalarına kadar güncel tedavi uygulamalarının hepsinin yapılabilmesini sağlayan entegre klinikler mevcuttur. Hastalarımızın problemlerinin belirlenmesinde konulan teşhise göre hazırlanan tedavi planı da dahil olmak üzere tüm muayene ve değerlendirmeler farklı uzmanlık dallarındaki öğretim üyelerinin bir arada çalışması ve görüş paylaşımları ile gerçekleştirilmektedir. Hastanemizde tüm tedavi planlama ve uygulamaları “hasta merkezli” olarak yani, onların öncelikle acil sonra fark ettikleri ve en son olarak ta yapılan muayenede ortaya çıkan problemlerinin alternatifleri planlanarak uygulandığı yaklaşımla, yapılmakta ve tedavi planı onayı alınmasından tedavinin tamamlanmasına kadar geçen süreç öğretim üyesi hekimlerimizin kontrolünde gerçekleşmektedir.

Hastanemizde, ilk muayene de dahil olmak üzere tüm işlemler randevulu olarak yapılmaktadır.

Fakülte hastanemiz yukarıda sayılan ayırıcı özelliklerinin yanı sıra, öğrenci eğitiminin “gözlem”, “asiste etme” ve “bizzat yapma” klinik uygulama bölümlerinin gerçekleştirilebilmesi için hazırlanmış muayenehane ortamı özellikte klinik odalara ve yine çoklu disipliner hasta merkezli tedavi yaklaşımının bizzat öğrencilerimiz tarafından uygulanacağı ayrı “entegre öğrenci klinikleri”’ne sahiptir.

***

Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı ve Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar başta olmak üzere, Vakıf, NNYÜ ve Hastane yönetimine bir kez daha ‘hayırlı olsun’ diyorum. İnsanların yaşarken ve ömürleri bitince konuşulacak eserler, anılar bunlar ve öyküleri olsa gerek.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü