Ekonomi

Nuri Gürcan: İMOB’da MOBSAD olarak 1 milyar dolarlık iş hacmi oluşturduk

İstanbul Yeşilköy CNREXPO’da açılan 16. İMOB (Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı)’a 11 üyesiyle katılan MOBSAD (Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği), 1 milyar Dolarlık iş hacmi ile fuarda iş hacminin yarısını tek başına gerçekleştirdi.

2019 yılını yüzde 12 büyümeyle 3,5 milyar Dolar ihracatla kapatan ve 2020 yılı için 4,5 milyar Dolarlık ihracat hedefi koyan mobilya sektörünün kilogram başına 25 dolar ihracat gerçekleştiren, zanaatkar kökenli derneği MOBSAD, 16. İMOB Fuarı’nda Çin, Nijerya ve ABD’li satınalmacılarla başarılı bir fuar süreci gerçekleştirdi. 4., 5. ve 8. Hall’lerde yer alan 11 dernek üyesi 1 milyar Dolarlık iş hacmine imza attılar. Fuar hakkında değerlendirmede bulunan MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, “Dünyanın en büyük 2., Türkiye’nin en büyük mobilya fuarı 16. İMOB’da 2,5 milyar Dolarlık bir ticaret hacminin oluşmasını bekliyorduk. MOBSAD olarak tek başımıza 1 milyar Dolarlık iş hacmi oluşturduk. Nedeni ise katma değerli ihracat ürünleri üretmemiz ve doğru pazarları hedeflememiz oldu. Örneğin; Çin, Nijerya ve ABD pazarları son birkaç yıldır yoğunluk kazandığımız pazarlar oldu. Son 3 yıldır Çin Şanghay bölgesinde düzenlenen fuarlara katılarak Türk mobilyasının Çin’e ulaşmasında önemli bir yol haritası çizdik ve Çin pazarında yüzde 100’e yakın bir büyüme kaydettik. Çin’de kişi başına milli gelir sürekli artarken, lüks tüketimde de artış söz konusu. Dünyanın en büyük mobilya ihracatçısına zanaatkar yönü yüksek mobilyalar gönderiyoruz. Dünyada mobilya denilince ilk akla gelen ülke İtalya’daki yüksek maliyetler, lojistik gibi faktörler nedeniyle 3 ayda ürünlerimizi Çin’e ulaştırıyoruz. Yine Çin’in yeni İpek Yolu projesiyle sadece Çin’e değil, diğer Uzakdoğu’daki ülkelere de ürünlerimizi daha rahat ulaştıracağız. Fuar boyunca üyelerimiz başarılı bir çalışma imzaladılar. Özellikle 450 bin TL’lik yatak odası ve salon takımıyla birlikte 850 bin TL’yi bulan üye firmalarımızdan birinin sergilediği mobilyalar, fuara damgasını vurdu” dedi.

“En fazla 3 saat mesafedeki pazarlara odaklanmalıyız”

Mağazalar da dahil edildiğinde iç pazarda 65 bin iş yerinin bulunduğu ve 250 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan mobilya sektörünün, ABD’ye ihracat konusunda hızlı bir atılım gösterdiğini ifade eden Gürcan, “MOBSAD olarak dünyada 2 bin perakende noktasında varız ve 5 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Kilogram başına ihracatta ise mobilya sektörü kilogram başına 2,74 Dolar ihracat gerçekleştirirken, üyelerimiz ise kilogram başına 10-25 Dolar arasında bir ihracat gerçekleştiriyorlar. ABD’ye uzun zamandır ihracat gerçekleştiriyorduk ancak 100 milyar Dolarlık ticaret anlaşmasında ana sektörlerden birinin mobilya olarak belirlenmesiyle çalışmalarımıza hız verdik. Bu anlamda MOBSAD olarak ABD’de kurulacak Türk mobilya AVM’sinde yer almak üzere anlaşmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz” derken, 172 ülkeye ve 202 gümrük noktasına ihracat gerçekleştiren sektörün, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Balkan ülkeleri gibi en fazla 3 saat mesafedeki ülkelere ihracatını arttırması gerektiğini de belirtti.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü