Köşe YazılarıMedya-Basın Dünyası

Kamuda tasarruf mu? (Köşe yazısı 28.10.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Ben gazeteciliğe başladığım dönemlerde bile ‘kamuda tasarruf dönemi başlıyor ya da başladı’ haberlerini okuyor, o dönem ki şartlarda ilgili bakanlarda açıklamalar yapıyordu.

Hatta ‘Kesinlikle taviz verilmeyecek’ diyordu.

Tabi Osmanlı’nın dışarıdan ilk borç aldığı günden Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar ki dönemde de benzer tasarruflar uygulanmış.

Cumhuriyet’ten sonra bu arlıklarla devam etmiş.

Yani bu tasarruf dönemi bir türlü bitmedi, bitirilemedi.

Zaten fakir bir ekmek alıyorsa onu yarısına düşürdü.

Çocuğuna harçlık bile veremiyor.

Taksitlere, kredilere, kredi kartlarına, faturalara bile aldığını yetiştiremiyor.

Ama, her nedense kağıt üzerinde kalan ‘araç saltanatına son’ bir türlü sona erdirilemiyor.

Devlet adına memur alınıyor ama genel müdürlere, müdürlere, şeflere bile ya sekreter, şoför ya da çaycı, kapıcı, koruma şeklinde karşınıza çıkıyor.

Hele araç saltanatına bir bakın.

Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar makam arabası, şoförü, koruması yoktur.

Devletin resmi hizmet araçları elbette vardır, olacaktır, olmalıdır da.

Ama birileri bunları kendi babalarının malı gibi kullanıyor.

Araç, akaryakıtı, şoförü, aracın bakımı her şeyi devletten.

Vatandaşa hizmet için alınan bu araçlardan bazıları bırakın o daire müdürlerini, eşinin, çocuğunun bile hizmetinde. Gece-gündüz çalışıyor.

Hele hele seçilmişlere Allah vicdan, merhamet versin.

Zaten devlet bu konuda ciddi önlem alsın, tasarruf yapsın, seçilmişlere emanet edilen araçların yakıtlarını, yedek parçalarını, yaptıkları kilometreleri tek tek incelesin ne dediğim daha iyi anlaşılır.

Ha bazen bunları kitabına uyduran Ahlaksızlarda azımsanmayacak kadar çok.

Gözleri de karınları da aç. Eş ve çocuklarının da gösterişi, havası bitmiyor.

Nasıl olsa onlar adına 80 milyon bedelini fazlasıyla ödüyor.

Elimizdeki son sınırın çizildiği dönemlerde, bu Vatan, Millet, Devlet için fedakarlık yapan isimsiz kahraman Atalarından biraz utansalar  bunları yaparlar mı onu bilmem.

Bakalım Hükümet yine ‘Kamuda büyük tasarruf harekatı’ başlattı.

2017-2019 dönemlerini kapsayan mali plan kapsamında mal ve hizmet alım giderlerinin düşürülmesi hedefleniyor.

Mali planda yer alan değerlendirmelere göre yayım alımlarında ve kırtasiye ihtiyaçlarının karşılanmasında azami tasarruf anlayışı içerisinde hareket edilmesi gerektiği tespiti yapılıyor. İdare faaliyetlerinin tanıtımıyla ilgili ajanda, bloknot, çanta gibi malzemelerin basım ve dağıtımı yapılmayacak. Telefon, cep telefonu, uydu telefonu, faks ve benzeri haberleşme imkanları için ödenekte tasarruf anlayışı ile hareket edilecek. Genelgeler uyarınca bu iletişim araçlarının amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı takip altına alınacak.

2017 yılı bütçe döneminden başlamak üzere personelin işe giriş ve gelişine yardımcı olmak amacıyla ilave servis aracı kiralanmasına yönelik ödenek teklifi de verilmeyecek. Hizmet alımıyla kamuya şoförlü ya da şoförsüz araç kiralanabilecek ama aracın yakıtı hizmet alımına dahil olmayacak. Böylece aracın deposunun ne kadar dolacağına kamu karar verecek.

Kamu binek otomobilin yanı sıra, arazi aracı, minibüs, kaptıkaçtı, pick-up, panel, midibüs, otobüs, kamyon, ambulans, motosiklet ve bisiklet alımı gerçekleştirecek. En ucuz bisiklet olacak. 2017 yılında bisiklet alımı için belirlenen azami fiyat 2 bin 400 TL’yi aşamayacak.

Makam dışında kullanılacak normal binek otomobillerde azami sınır 50 bin 400 TL olarak belirlenirken, en pahalı araç ise otobüs olacak.

Sürücü dahil en az 41 kişilik otobüs için en fazla 555 bin 850 Türk Lirası ödeme yapılabilecek. Arazi hizmetleri için kullanılacak ambulanslar için ise fiyat üst sınırı 2017 yılı için 206 bin TL olarak belirlendi.

Kamuda 2017 yılında binek otomobil için azami alım bedellerinin üzerinde rakamla araç alınmayacak. Taşıt Kanunu’na ekli cetvelde yer alan ilk üç sıradaki makamlar için alınacak aracın fiyatı gelecek yıl 154 bin 500 TL’yi geçmeyecek. Dışişleri Bakanlığı’nca alınacak taşıtların üst fiyat sınırı gelecek yıl 140 bin 250 TL olacak.

Rakamlar 2018 ve 2019’da artacak. Bu bedelleri belirli makam ve hizmetler için farklı miktarlarda tespit etmeye Maliye Bakanlığı yetkili.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından edinilecek zırhı taşıtlar ise listenin dışında bulunuyor. Yine güvenlik önlemli servis taşıtlarına da herhangi bir azami fiyat sınırı belirlenmedi. Bunların da cinsi ve fiyatı yine Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.

İçimden bu ‘tasarruf’ konusunda çok şeyler yazmak geliyor ama  ‘La havle’ deyip, belki anlarlar diye bu milletin, devletin parasını acımasızca kullanan ahlaksızlar adına şimdilik noktalıyorum.

Noktalarken de bir kez daha ‘kamu da tasarruf mu?’ diye soruyorum.

 

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü