Ekonomi, teknoloji haberleri, TUİK verisi (25.06.2022)

EN ÖNEMLİ İHRACAT SIFIR KİLOGRAMLIK “TEKNOLOJİ” İHRACATIDIR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarında ürünlerin daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş versiyonlarının üretileceğini vurgulayarak, “5G baz istasyonu için ilk fazda 8 katmanlı radyo ünitesi geliştirilmiş iken sonraki fazlarda 64 katmanlı radyo ürünleri geliştireceğiz. Böylece, piyasada bulunan yabancı tedarikçilerin ürünlerine muadil olarak piyasaya, yerli ve milli 5G ürün arz edeceğiz. Ülkemizde 5G’ye azami ölçüde yerli ve millİ şebeke ürünlerini kullanarak geçeceğiz” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantının ardından basın açıklaması yapan Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ülkemize ulaşım ve haberleşme altyapısında, kelimenin tam anlamıyla ‘çağ atlatacak’ çok önemli adımlar attık. Atmaya da devam ediyoruz. 20 yılda, asırlık yatırımları hayata geçiren bir ekibin temsilcileri olarak, haberleşme teknolojilerinde nice başarılara hep birlikte imza attık, atmaya devam edeceğiz. Hiç şüphesiz, bugün yaptığımız her işte, attığımız her adımda yolumuz bilgiye ve bilişime çıkıyor. Bilginin üretilmesi, paylaşılması ve bilgiye erişim, baş döndürücü hızlara ulaşırken, oyunun kuralları da değişiyor. Eğer bilgiyi üretmiyorsanız, ürettiğiniz bilgiyi bir ürüne dönüştürmüyor ve bu ürünü dünyaya pazarlayamıyorsanız ne gelişmeniz ne de kalkınmanız mümkün. Başka ülkelerin teknolojilerini kullanmak, artık ülke kaynakları ve çıkarları açısından sürdürülebilir değil. Altyapı projelerinden tüm dünyaya mühendislik ihraç eden konuma ulaşan bizler, aynı başarıyı haberleşme alanında da elde etmek için dur durak bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu çalışmalarla bilgi teknolojileri sektörü geleceğinin yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka başlıklarıyla ele alındığını aktaran Karaismailoğlu, bilişim sektörünün bu üç fazda başarıya ulaşmasıyla Türkiye’nin hem cari açığını kapatmada hem de ihracatta büyük bir mesafe kat edeceğini söyledi.
YERLİ VE MİLLİ 5G BAZ İSTASYONLARI ÜZERİNDEN ÇEŞİTLİ DEMO GÖSTERİMLERİ YAPILDI
“Elektronik haberleşme sektöründe ‘yerli ve milli üretim ekosistemi’ geliştirmek için 2017 yılında Bakanlığımız ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu koordinasyonunda ‘Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’ni kurduk” diyen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;
“O günden beri sürekli geliştirdiğimiz Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi bugün 160’tan fazla firmayı ve 8 binden fazla çalışanı bünyesinde barındıran büyük bir organizasyona dönüştü. Haberleşme Teknolojileri kümelenmesi yerli üretim ekosistemi için önemli bir pozisyona ulaştı. Biz bilişimle ilgili her türlü yatırımı, stratejik olarak planlıyoruz. Özellikle 5G teknolojilerinin geliştirilmesi, hükümetimizce en üst düzeyde sahiplenildi. Bu kapsamda HTK üyesi firmalarımız ile ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ni geliştirdik. Cumhurbaşkanımızın başlattığı yerli ve milli üretim çalışmalarının en önemli ayaklarından biri. Ülkemizin en önemli teknoloji firmalarının görev aldığı projemizin ilk fazı Mart-2021’de tamamlandı. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile 5G baz istasyonları, 5G çekirdek şebeke, 5G şebeke yönetim ve operasyonel yazılımları ve 5G sanallaştırma platformu gibi 5G teknolojisine özel, kritik şebeke donanım ve yazılımları geliştirildi. Yerli ve milli ürünler kullanılarak oluşturulan uçtan uca 5G şebekesi üzerinden, ticari 5G telefonlar aracılığıyla çeşitli 5G arama ve veri aktarımı senaryoları test edildi. Mevcut ticari 4.5G mobil şebekelere bağlanabilen yerli ve milli 5G baz istasyonları üzerinden çeşitli demo gösterimleri yapıldı. Projemizde önemli görevleri yürüten 10 firmanın bir araya gelerek Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ şirketini kurmaları bu kapsamdaki değerli sonuçlardan biri oldu. Bu şirket, proje kapsamında geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesi ve markalaşma faaliyetlerinin tek elden yürütmesinin yanı sıra sektördeki iş birliğini, güç birliğini de temsil ediyor. Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ ile bir Türk firmasının telekomünikasyon alanında Ericsson, Huawei, Nokia gibi firmalar ile küresel ölçekte rekabet etmesini amaçlıyoruz.”
YERLİ VE MİLLİ ÜRÜN PROJELERİNİN DESTEKLENMESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarında ürünlerin daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş versiyonlarının üretileceğini kaydeden Karaismailoğlu, “5G baz istasyonu için ilk fazda 8 katmanlı radyo ünitesi geliştirilmiş iken sonraki fazlarda 64 katmanlı radyo ürünleri geliştireceğiz. Böylece, piyasada bulunan yabancı tedarikçilerin ürünlerine muadil olarak piyasaya, yerli ve milli 5G ürün arz edeceğiz. Elektronik haberleşme sektörüne yönelik yerli ve milli ürün projelerinin desteklenmesine büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarını desteklemesine yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Ülkemizde 5G’ye azami ölçüde yerli ve milli şebeke ürünlerini kullanarak geçeceğiz. Ve bunun yerli ve milli ürünlerimizle yapılabilmesi için üretici firmalarımıza önemli görevler düşüyor. Öte yandan, 5G’ye geçişin başarılı olabilmesi için kullanıcı terminali tarafından da gerekli dönüşüm sağlanmalıdır. Bunu da yakından takip ediyoruz” diye konuştu.
EN ÖNEMLİ İHRACAT SIFIR KİLOGRAMLIK “TEKNOLOJİ” İHRACATIDIR
Ayrıca Türkiye’de yerli ve milli üretim kapsamında yürütülen çalışmaların öncelikli hedeflerinden bir diğerinin de ürünlerle dış pazarlara açılmak olduğunun altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “İç pazarda, 4.5G yetkilendirmesi kapsamında mevcut durumda işletmeciler tarafından yıllık yaklaşık 2 milyar TL’lik donanım ve yazılım yatırımı yapıldığını görüyoruz. 5G ile birlikte bu rakam çok daha yükselecektir. 1995’te küresel mobil operatör standartlarını geliştirmek amacıyla kurulan GSM Birliği tarafından yayımlanan raporlara göre; dünyada 2020-2025 yılları arasında operatörler tarafından mobil şebekelere 1.1 trilyon dolar yatırım yapılacağı ve bunun yaklaşık yüzde 80’ini 5G teknolojisine yönelik olacağı tahmin ediliyor. Bu durum bize hem iç pazar hem de dış pazar açısından büyük bir potansiyelin olduğunu gösteriyor. Bizlerde yerli ve milli üretim çalışmaları ile bu potansiyelden azami ölçüde istifade edilmesini hedefliyoruz. Çünkü biliyoruz ki en önemli ihracat sıfır kilogramlık “teknoloji” ihracatıdır. Böylece, ülkemizin cari açığının azaltılmasına çok ciddi katkı sağlanabileceğini biliyoruz. Projemizin; yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla odaklı büyüme stratejimizi destekleyecek çok önemli bir değer olduğunun da altını çizmek istiyorum. Çünkü bizler, ülkemizin stratejik konumu için stratejik projeler üretiyoruz, Çünkü bizler; inanıp, yola çıkıyor, hayallerimizi gerçeğe dönüştürüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
YERLİLİK ORANI YÜZDE 33’LERİ GEÇTİ
5G’yi sadece bir iletişim teknolojisi olarak değil, Türkiye’nin milli güvenliği açısından da öncelikli konular arasında gördüklerini belirten Karaismailoğlu, Ulaştırma Bakanlığı’nın 4.5G ihalesinde belirlediği ‘yerlilik yükümlülükleri’ ile sektöre yönelik önemli bir vizyon çizildiğini dile getirdi. 4.5G’nin ilk yatırım döneminde yüzde 1 olan yerlilik oranının, 2020-2021 yatırım dönemi itibariyle yüzde 33’leri geçtiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, “Ancak bu oranı yeterli bulmuyoruz, öncelikle yüzde 45’lik yerlilik hedefinin işletmecilerce yerine getirilmesini bekliyoruz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millileştirilmesi de temel önceliğimizdir. 5G’ye giden yolda yerli ve milli üretim ekosistemini desteklemeye ve korumaya yönelik önemli adımları attık. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini de alarak en uygun çözümleri geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRÜNÜN HACMİ 189 MİLYAR TL’YE ÇIKTI
Orta yaş ve üstü kuşakların, Türkiye’nin elektronik haberleşme alanında neler yaşadığını, nerelerden geçerek buraya geldiğini gayet iyi bildiğini aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2003 yılında 20 milyar TL seviyesinde olan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün hacminin 2021 sonu itibarıyla 189 milyar TL seviyesine çıktığını söyledi. Mobil hizmetlerden faydalanan abone sayısının 87 milyona yaklaştığını ifade eden Karaismailoğlu, “2003 yılında neredeyse yok dediğimiz genişbant internet abone sayısı bugün 87,5 milyona ulaştı. Fiber abone sayımız yaklaşık 5 milyona ulaşmış durumda ve hane halkı bağlamında 16 milyondan fazla vatandaşımız fiber internet hizmetinden yararlanıyor. Fiber altyapının ve kablolu internetin ulaştığı hane sayısına baktığımızda iletişim altyapılarımız; mevcut 5 milyon abonenin yaklaşık 3 katına 100 Mbit/sn ve üzerinde hızlarda hizmet verebilir kapasiteye sahip durumda” şeklinde konuştu.
TÜRKSAT 5B İLE YÜKSEK HIZDA GENİŞ BANT İNTERNET HİZMETİ SAĞLAYACAĞIZ
9 gün önce Türkiye’nin en yüksek verimli ve güçlü uydusu olan Türksat 5B’nin hizmete alındığını anımsatan Karaismailoğlu, “Türksat 5B; Ortadoğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini de içine alacak geniş bir kapsama alanına sahip. Yeni uydumuz üzerinden yüksek hızda geniş bant internet hizmeti de sağlayacağız. Mevcuttaki Ka-Bant veri iletim kapasitesini, 15 kattan fazla artıracağız. Yeni uydumuzla, karasal altyapı ile erişilemeyen bölgelerdeki internet altyapımızı genişleteceğiz. Türksat 5B, 55 gigabitten daha fazla veri iletim kapasitesi ile tüketici ve kurumsal uydu internet hizmetinde, çok daha geniş coğrafyalarda etkin olacağız. Son 20 yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 172 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırımlarımızla milli gelirimize, 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmayı hedefliyoruz. Bugünden 2053 yılına kadar gerçekleştireceğimiz toplam 198 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme yatırımıyla üretime 2 trilyon dolar, milli gelire de 1 trilyon dolar katkı sağlayacağız. Bakanlık olarak, ülke menfaatlerimizi gözeterek hem ulaşım hem de iletişim sektörlerinin gelişmesi için gereken her türlü çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri, Haziran 2022
KÜRESEL HAVACILIK SEKTÖRÜ, ICAO SEMPOZYUMUNDA TÜM YÖNLERİYLE ELE ALINACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde 28 Haziran -1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek ICAO Küresel Uygulama Destek Sempozyumu’nda havacılık sektörünün tüm yönleriyle ele alınacağını duyurdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 28 Haziran -1 Temmuz tarihleri arasında küresel havacılık sektörünün önde gelen temsilcilerinin İstanbul’da bir araya geleceği açıklandı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ICAO Küresel Uygulama Destek Sempozyumu’nun açılışının Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla yapılacağı ifade edilen açıklamada, sempozyumda 9 farklı oturumda 60’ı aşkın üst düzey katılımcının konuşma yapacağına vurgu yapıldı.
140 ülkeden yaklaşık bin katılımcının başvuru yaptığı sempozyumda, küresel havacılık sektörünün dünü, bugünü ve geleceğinin tüm yönleriyle ele alınacağı belirtilen açıklamada, “Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Genel Sekreteri Juan Carlos Salazar, 10’a yakın Bakan, Büyükelçiler, ICAO Bölge Direktörleri, Uluslararası Havacılık Kuruşlarının EASA, Eurocontrol, IATA, ACI Genel Müdür ve Başkanları, 40’dan fazla ülkenin Genel Müdürü ile çok sayıda üst sektör yöneticileri ile birlikte, akademik kurumların temsilcilerinin katılımı bekleniyor” denildi.
Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi;
“Sempozyum ile ICAO’nun, havacılık otoritelerinin üst ve orta yöneticileri ve endüstri paydaşlarının bir araya gelerek, küresel hava taşımacılığı için güvenli, emniyetli, sürdürülebilir ve verimli bir geleceği desteklemek için en iyi uygulamaların yanı sıra en son trendler ve yenilikler hakkında bilgi ve görüş alışverişinde bulunması amaçlanıyor. Ayrıca etkinlik, ICAO’nun Teknik İşbirliği Programı ve çeşitlendirilmiş ürün ve hizmet portföyünün, ihtiyaçları nasıl karşılayabileceği hakkında derinlemesine bilgi edinmek için eşsiz bir fırsat sunacak. Ayrıca, sempozyumda Türk Havacılık sektöründeki dönüşüm ve gelişim de uluslararası örgütlere anlatılacak.”

ENDÜSTRİYEL OLGUNLUK SEVİYESİ GELİŞTİRİLMESİ NEDİR?

Firmaların büyük çoğunluğunda satın alınmış olan otomasyon uygulamaları ya da dijitalleşme araçları tam anlamı ile kullanılamıyor. Bunun nedeni işletmelerin o uygulamaları kullanabilecek ya da faydasını tam anlamı ile alabilecek olgunlukta olmamaları.

Endüstri 4.0, otomasyon ve dijitalleşme son yıllarda yoğun olarak gündemde olan kavramlar. Proven, bu konuda işletmelerin endüstriyel olgunluk seviyelerini geliştirerek onları bu uygulamaları verimli olarak kullanabilecekleri olgunluğa ulaştırıyor.

SONUÇLAR İŞLETMELERİN OLGUNLUK SEVİYESİ İLE İLGİLİ

Fabrikalarda, satın alınmış olan otomasyon uygulamaları ya da dijitalleşme araçlarının birçoğu tam anlamı ile kullanılamayabiliyor. Örneğin; fabrika içi malzeme taşıması için AGV satın almış olan bir firma, AGV’lerini sadece müşteriler fabrika ziyaretinde bulunduğu zaman çalıştırıyor, diğer zamanlarda ise istenilen işleri tam olarak istenilen şekilde tamamlayamadığı için kullanılamıyor. Benzer bir şekilde, satın alınmış olan dijital sistemler beklentileri karşılayamadığı için yedekte tutuluyor ve bu sistemlerin satın alınma sebebi olan işler manuel uygulamalar ile sürdürülmeye çalışılıyor. Bunun nedeni ise bu uygulamaların kötü ya da işe yaramaz olmaları değil, işletmelerin o uygulamaları kullanabilecek ya da faydasını tam anlamı ile alabilecek olgunlukta olmamaları.

SÜREÇLER STANDARTLAŞTIRILMALI

İşletmelerin bu uygulamaları kullanabilir endüstriyel olgunluğa çıkması için süreçlerin standart hale gelmesi gerekmektedir. Standart Çalışma Yöntemleri olmayan işletmeler kitle üretimi yapan, yüksek stok maliyetlerine katlanmak durumunda kalan, kişisel tecrübelere bağlı üretim yöntemleri ile çalışan işletmelerdir. Bu standartlaştırma aşamasında işletmelerin mevcut durumları iyileştirilerek, kişisel tecrübelere dayalı olmayan üretim yöntemleri devreye alınıyor. Bu proje döneminde işletme yönetimi ile proje yöneticilerinin ortak belirledikleri hedefler takip edilerek daha çok temel ‘Problem Çözme’ yöntemleri kullanılıyor.

PROVEN İŞLETMELERİ ENDÜSTRİYEL OLGUNLUĞA ULAŞTIRIYOR

Proven, işletmelerin endüstriyel olgunluk seviyelerini geliştirerek onları otomasyon ve dijitalleşme uygulamalarını verimli olarak kullanabilecekleri olgunluğa ulaştırıyor.

EYDK, Asya’da etki yatırım ekosisteminin inşasını odağına alan AVPN Konferansı’na katıldı Ulusal Danışma Kurullarının aracılığıyla düzenlenen AVPN Konferansı’nda Türkiye’den EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil konuşmacı olarak yer aldı. Ulusal Danışma Kurulları; etki ürünü inovasyonu, politika savunuculuğu ve Asya’nın gelişmekte olan pazarlarında SKA’lara (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) daha fazla sermaye yönlendirme yoluyla etki yatırımı hareketini etkileyecek. 21-24 Haziran 2022 tarihleri ​​arasında Bali Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 4 günlük AVPN (Asya Sosyal Girişim Ağı) konferansı Asya Pasifik bölgesindeki üyelerin etkinliğini artırmak için her türlü katılımı kucaklayan ve özel, kamu ve sosyal sektörleri de kapsayan bir platform. AVPN Konferansı’na Türkiye’den Etki Yatırımı Danışma Kurulu EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil konuşmacı olarak katıldı. Singapur merkezli ve 35 ülkeden 600’den fazla üyeye sahip AVPN, Asya’nın 1 numaralı fon sağlayıcı ağı olarak Asya’da canlı ve yüksek etkili bir sosyal yatırım topluluğu oluşturmayı hedefliyor. AVPN’in misyonu, hayırseverlik ve sosyal yatırıma daha stratejik, işbirlikçi ve sonuç odaklı bir yaklaşıma katkıda bulunmak. Bunu başarmak için sosyal sektöre finansal, beşeri ve entelektüel sermaye akışını artırmayı ve sermayenin mümkün olduğunca etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlıyor. EYDK Başkanı Şafak Şafak Müderrisgil “Bilgi paylaşmak, stratejik ortaklıklar kurmak ve sosyo-ekonomik zorlukları geniş ölçekte ele almak için dünyanın dört bir yanından fon sağlayıcıları ve kaynak sağlayıcıları bir araya getiren Asya’daki en büyük sosyal yatırım toplantısı bu alanda yılın en büyük etkinliklerinden biri. Konferansın özel sermaye ve kurumsal yatırımlar ile önümüzdeki on yılda etki yatırımlarını etkileyeceğine inanıyoruz.”       6’dan fazla genel kurul, 42 ara oturum, çalıştaylar, ağ oluşturma deneyimleri ve küçük grup oturumlarını içeren AVPN Küresel Konferansı 2022’nin gündemi, bölgedeki en acil zorlukları temsil eden tematik alanlara derinlemesine bir analiz sağlayacak. Konferansın odak noktaları iklim eylemi, cinsiyet, sağlık-beslenme ve ekonomik fırsatları olarak belirlendi. EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil’in yanısıra Japonya Fon Toplama Derneği ve GSG Mütevelli Heyeti Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Masataka Uo, Etki Yatırımı Küresel Yönlendirme Grubu- Pazar Geliştirmeden Sorumlu Başkan Krisztina Tora ve SKA Asya-Pasifik Etki Uzmanı UNDP Devahuti Choudhury de konferansın konuşmacıları arasında yer aldı. Konferansta Türkiye’yi temsil eden Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK), ülkemizde etki yatırımlarının gelişmesini kolaylaştıran bir platform görevi görüyor. Temel amacı, tüm paydaşların ortak bir dil etrafında toplanmasını sağlamak ve Türkiye’deki etki yatırım alanlarının haritasını çıkarmak. EYDK, bu konuda gerekli altyapının geliştirilmesine büyük önem veriyor. Altyapı geliştirme çalışmaları kapsamında ulusal bir etki ölçüm çerçevesinin oluşturulmasının kritik bir rol oynadığına inanan EYDK, politika geliştirme ve katılım süreçlerini desteklerken karşılıklı yarar sağlayan küresel, bölgesel ve yerel ortaklıklar da kuruyor.

SIĞIRLARDA GÖRÜLEN NODÜLER EKZANTEMİ HASTALIĞIYLA MÜCADELEDE TÜRKİYE’NİN ÇABALARINI DESTEKLEYEN AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİ SONA ERİYOR Sığırların Nodüler Ekzantemi hastalığıyla mücadelede Türkiye’yi desteklemek amacıyla yürütülen AB finansmanlı projenin kapanış töreni, 24 Haziran 2022’de Ankara Grand Mercure Otel’de yapılacak. Etkinliğe Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil ve AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Elçi-Müsteşar Eleftheria Pertzinidou katılacak.Projenin kapanışı dolayısıyla yaptığı açıklamada AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut şunları ifade etti: “Bugün kapanışını yaptığımız bu proje, Türkiye’nin hayvan sağlığı alanında devam eden çabalarına olumlu katkılarda bulunmuştur.”Projenin kapsamıAB’nin hayvan sağlığı politikası, bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadelede on yıllardır kaydedilen gelişmelerin bir sonucu olup Birlik çapında tüm evcil hayvanları ve hayvanat bahçelerinde tutulan veya gıda, hayvancılık, eğlence ve spor etkinlikleri amacıyla bulundurulan tüm hayvanları kapsamaktadır.Geviş getiren büyükbaş hayvanların hastalığa karşı aşılanmasını hedefleyen “Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığının Kontrolü ve Önlenmesi” (SNE) başlıklı proje, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hastalığı tespit etme ve kontrol altına alma konusundaki teşhis kapasitesini artırmanın yanı sıra çiftçiler arasında hastalığın önlenmesi konusunda da farkındalık yaratmayı amaçlamıştır. Proje, Türkiye’nin SNE’yle mücadelesini desteklemiş, Türkiye’de hayvan sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunmuştur.Bu hedeflere ulaşılmasını teminen son üç yılda geviş getiren büyükbaş hayvanlara yönelik toplu aşılama faaliyetleri düzenlenmiştir. Hastalığı yayıcı vektörlerin tuzaklanması ve bu vektörlerin ışık tuzakları yoluyla tanımlanması amacıyla çalışmalar yürütülmüştür. Epidemiyolojik analizler yapılmış ve çiftçilerin hastalığa karşı farkındalıkları arttırılmıştır. Laboratuvar personeline ışık tuzaklarının kurulması, epidemiyolojik değerlendirme ve vektör dağılım faaliyetlerinin raporlanması ve haritalanması konularında eğitimler verilmiştir.Avrupa Birliği’nin 12,7 milyon Avro’luk katkısıyla birlikte projenin toplam bütçesi, 14,8 milyon Avro’dur.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji haberleri

TÜBİSAD Plus’ın yeni bölümünün konusu: Üretken yapay zeka TÜBİSAD’ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını tuttuğu YouTube …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427