213 milyon elektronik tebligat, Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Projesi, EGİAD Ortaokulu Spor Salonu, TUİK verileri
213 MİLYON ELEKTRONİK TEBLİGAT
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, PTT tarafından 2019 yılında başlatılan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) üzerinden, beş yılda gönderilen elektronik tebligat adedinin 213 milyona ulaştığını bildirerek, “Zaman, işgücü ve maliyet gibi birçok alanda sağladığı yararın yanı sıra, 126 bin 990 ağacın korunmasına katkı sağlayan bu sistemimiz sayesinde 7 milyar 136 milyon 589 bin TL de kamu tasarrufu sağlandı” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nin (PTT AŞ) yurt içinde ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar, tüzel kişiler ve kamu kurumlarına UETS üzerinden hızlı ve güvenli olarak sunduğu elektronik tebligat hizmetinin beş yıldır başarıyla sürdüğünü açıkladı. Ulusal Elektronik Tebligat hizmeti ile PTT AŞ’nin, elektronik olarak tebligatların anında alıcılarına ulaştırılabilmesini imkan tanıyarak; zaman, işgücü ve maliyet gibi birçok alanda tasarruf sağladığını da açıklayan Uraloğlu, “Ulusal Elektronik Tebligat ile 5 yıllık süreçte 126 bin 990 ağacın korunmasına katkı sağladık. Ulusal Elektronik Tebligat hizmetinin yaygınlaştırılması ile hem zamandan tasarruf sağlarken hem de çevrenin korunması adına önemli adım atmış olduk” dedi.
UETS ile Büyük Tasarruf
Bakan Uraloğlu, UETS ile gönderilen 213 milyon elektronik tebligat sayesinde fiziksel olarak iletilen tebligat ücretinden 7 milyar 136 milyon 589 bin TL kamu tasarrufu yapıldığını vurgulayarak, “Bununla beraber gerek iş gücü gerek kullanılan kâğıt, toner, elektrik, araç, yakıt gibi maliyete etki eden unsurlar göz önüne alındığında söz konusu tasarruf miktarı bu rakamın çok daha üzerine çıkıyor. Bu sistem sayesinde ülkemiz önemli miktarda tasarruf sağlıyor” diye konuştu.
Mobil Uygulama ile Tebligatlar Arşivleniyor
Uraloğlu, UETS mobil uygulamasının da hizmete girdiğine işaret ederek, uygulama ile elektronik tebligatların kolaylıkla görüntülenebildiğini açıkladı. Uraloğlu, “Uygulama ile vatandaşlarımız mabil telefonları üzerinden anında yeni tebligat ile ilgili bildirim alabiliyor. Mobil uygulama üzerinden alınan tebligatlar ayrıca dijital olarak da arşivlenebiliyor. Vatandaşlarımız UETS ile ilgili www.etebligat.gov.tr sayfasından UETS hesabınızı açabiliyor, kullanım kılavuzlarına ulaşabiliyor ve mevcut hesabına gelen elektronik tebligatlarını da görüntüleyebiliyor” dedi.
“UETS ile Dünyanın Her Yerinden Ücretsiz Ulaşılıyor”
Bakan Uraloğlu, 2024 yılı başında devreye alınan yeni sistem ile kullanıcıların e-Devlet hesapları üzerinden “iki aşamalı giriş yöntemi” ile kimlik doğrulamalarını yaparak online olarak dünyanın her yerinden UETS hesaplarını ulaşabildiğini açıkladı. Sistemin en üst düzeyde güvenlikli olarak verildiğini de vurgulayan Uraloğlu, “UETS başvuruları e-Devlet hesabının yanı sıra elektronik imza ve mobil imza ile de online olarak açabiliyor. Bu yöntemlere ek olarak vatandaşlarımız en yakın PTT Müdürlüklerine şahsen başvurarak UETS adreslerini alabilmektedirler. Alınan e-Tebligat adresi kullanıcıların elektronik tebligatlarla ilgili doğrulanmış cep telefonu veya e-postasına, SMS ve e-mail yolu ile ücretsiz bir şekilde gönderiliyor” dedi.
EGİAD Ortaokulu Spor Salonu İçin Koştular
EGİAD Ortaokulu İçin Maraton İzmir’deydik
Türkiye’nin en hızlı maratonu Maraton İzmir 2024, İzmir Büyükşehir Belediyesi organizasyonu ile 21 Nisan Pazar sabahı gerçekleşti. Maraton İzmir’e EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği de katılım sağladı. Bağışlarının EGİAD Ortaokulu Spor Salonu’nun yapımına aktarılması hedeflenen koşuya EGİAD adına 40 sporsever katılım gösterdi. EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer öncülüğünde EGİAD olarak Beliz Cengiz, Beril Karaman, Berna Çoban, Cihan Dinler, Deren Acay, Elif Kazanan Cun, Emre Artkıy, Erkan Karacar, Ethem Uysal, Eyyüpcan Nadas, Hakan Barbak, İlker Erdiliballı, İsmail Girginoğlu, Kadircan Yörük, Mehmet Deligöz, Mert Özbatır, Murat Çekirdek, Nevzat Gülay, Oğuz Atahan Sakarya, Orçun Tan, Özer Öztürk, Rahmi Özışık, Remzi Uslu, Tuğçe Gülcüler, Tuğhan Karaveli, Yeşim Şanal, Çağrı Ova, Serdar Ceylan, Özge Akbaş, Ege Taylan, Mert Hacıraifoğlu, Müge Şahin, Ladin Uğur, Yağmur Aksu, Samet Aslan, Gürsel Tırpan, Duru Yılmaz, İlhan Bilgehan, Tuğçe Uysal maratonda yer aldı.
EGİAD Ortaokulu Spor Salonu’nun yapımı için koşan EGİAD, 15 gün daha sürecek olan kampanya kapsamında şu ana kadar 500 bin lira ile sporcu gençlere bir katkı daha sağlamış oldu.
Koşuya yardımseverlik amacıyla katıldıklarını dile getiren EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, koşudan elde edilen bağışın EGİAD Ortaokulu Spor Salonu’na kaynak aktarmak için değerlendirileceğini ifade etti. Yelkenbiçer, “Adımlarımızı gençlerimizin spor kültürünün gelişmesi ve iyi bir sporcu olarak daha iyi yetişmeleri için attık. Katılan üyelerimize teşekkür ediyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği için katıldığımız bu koşu ile amacımız gençlere umut ışığı olmaktı. Gençlerin önündeki bariyerleri kaldırmak, artan ihtiyaçlara cevap vermek için gönüllü EGİAD üyelerimizle gençler için koştuk” dedi.
EGİAD, Maraton sonrası TAİDER Spor topluluğunun Mövenpick Otel’de düzenlediği kahvaltıya katılım gösterdi.
Gençleri tarım sektörüne yöneltecek Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Projesi start aldı
Türkiye tarım ürünleri ihracatında 50 milyar dolara gençlerin tarım sektörüne vereceği sinerjiyle ulaşacak
Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının 35 milyar dolardan 50 milyar dolara çıkması için gençleri tarım sektörüne kazandırmak isteyen Ege Bölgesi’nin bitkisel ürün ihracat lideri Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği” projesinin ikinci ayağını başlattı.
2022 yılında ziraat mühendisliği ve gıda mühendisliği mezunu ya da öğrencisi 55 kişinin katıldığı “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği” projesinin ilk ayağını gerçekleştiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yoğun talep üzerine gençleri tarım sektörüne kazandıracak projenin ikincisini 20 Nisan – 11 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenleme kararı aldı.
Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi’nde; Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, ATMOSFER TTO ve TARGEV güç birliğine gidiyor. Eğitim programına 82 genç katılıyor.
Pandemi sonrasında tarım stratejik sektör oldu
Pandemi sonrasında dünya genelinde gıda üretiminin stratejik bir iş kolu haline geldiğini dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, tarımsal üretimi artıracak ve gıda güvenliğini maksimum seviyeye çıkaracak projelere odaklandıklarını dile getirdi.
“Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Projesiyle tarım sektörüne gençleri kazandırmayı hedefliyoruz” diyen Uçak, “Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencileri ve mezunları, bitkisel üretim alanında kendisini geliştirmek isteyen tüm girişimci ve üreticiler bizim hedef kitlemiz. Bu isimler konularında yetkin isimlerden bir yandan 4 hafta boyunca eğitim alırken, öbür yandan işletmeleri ve bahçeleri ziyaret edecek, ürün hasat edecek” şeklinde konuştu.
Tarım ürünleri ihracatında hedef 50 milyar dolar
Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının son 1 yıllık dönemde yüzde 4’lük artışla 34,5 milyar dolardan 35,8 milyar dolara çıktığı bilgisini veren Başkan Uçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Gıda ürünleri ihracatımız 28 milyar dolar seviyesinde. Dünya’nın gıda ambarı konumundayız. Yaş meyve sebze, meyve sebze mamulleri, kuru meyve, zeytin ve zeytinyağı, su ürünleri ve hayvansal mamuller, hububat bakliyat yağlı tohumlar, fındık, tıbbi aromatik bitkiler sektörlerinde dünyanın güçlü tedarikçilerinden biri konumundayız. Tarım sektörüne gençlerin daha yoğun katılımıyla, teknoloji ve verimlilik ön plana çıkacak. Kalıntısız güvenli gıda üretimiyle tarım ürünleri ihracatımız 50 milyar dolara ulaşacak zemin oluşacak. Ege Bölgemiz yıllık 7,5 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatıyla Türkiye’nin lideri konumunda. Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatını 10 milyar dolara çıkarmak için “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği” programlarıyla gençleri tarım sektörüne kazandırırken, “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” isimli projemizle de kalıntısız üretime katkı sağlıyoruz.”
İlk ders ETO Başkanı’ndan
20 Nisan – 11 Mayıs 2024 tarihleri arasında dört hafta sonu eğitim alacak olan “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği” katılımcılarına ilk dersi “Tarım, Tehditler ve Fırsatlar” başlığıyla, organik sektöründe dünyanın otorite isimlerinden Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy verdi.
“Sürdürülebilir Tarım Sistemlerinde Gelişmeler”i ETO Genel Sekreteri Ziraat Yüksek Mühendisi Özge Çiçekli paylaşırken, Toprak Verimliliği ve Bitki Besleme Stratejilerini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bihter Çolak Esetlili aktardı.
Tarımda Kooperatifleşmenin Önemini Sürdürülebilir Tarım Bilimsel Araştırma Kooperatifi’nden Prof. Dr. Meltem Onay kursiyerlere anlatırken, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şen, Meyve ve Sebzelerde gıda kayıplarını önlemek adına Hasat ve Depolanmasının ipuçlarını verdi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Esetlili, Akıllı Tarım Teknolojileri konusunda “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği” katılımcılarını bilgilendirdi. Selçuk Karaata ise; Tarım Sektöründe Yenilikçi Uygulama Örneklerini paylaştı.
“Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği” katılımcıları 3 hafta süreyle tarım sektörünün gündemindeki konuları, uzman isimlerden dinleyecek.
Hizmet Üretim Endeksi, Şubat 2024 Hizmet üretim endeksi yıllık %13,8 arttı
Hizmet üretim endeksi (2021=100) 2024 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,8 arttı. Aynı ayda ulaştırma ve depolama hizmetleri %14,3 arttı, konaklama ve yiyecek hizmetleri %18,0 arttı, bilgi ve iletişim hizmetleri %15,3 arttı, gayrimenkul hizmetleri %15,8 arttı, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler %15,4 arttı, idari ve destek hizmetleri ise %7,5 arttı.
Hizmet üretim endeksi aylık %2,7 arttı Hizmet üretim endeksi (2021=100) 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %2,7 arttı. Aynı ayda ulaştırma ve depolama hizmetleri %3,3 arttı, konaklama ve yiyecek hizmetleri %3,0 arttı, bilgi ve iletişim hizmetleri %4,6 arttı, gayrimenkul hizmetleri %7,2 arttı, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler %0,1 azaldı, idari ve destek hizmetleri ise %0,2 azaldı.
Tüketici Güven Endeksi, Nisan 2024 Tüketici güven endeksi 80,5 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Mart ayında 79,4 iken Nisan ayında %1,4 oranında artarak 80,5 oldu.
Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi, Mart 2024 Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık %67,25 arttı, aylık %4,70 arttı
YD-ÜFE 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %4,70 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,10 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %67,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %55,14 artış gösterdi.
YD-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %67,25 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %67,20 artış, imalatta %67,25 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %58,67 artış, dayanıklı tüketim mallarında %72,76 artış, dayanıksız tüketim mallarında %72,70 artış, enerjide %69,88 artış, sermaye mallarında %76,14 artış olarak gerçekleşti. YD-ÜFE imalat ürünlerinde aylık %4,69 arttı
Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %5,46 artış, imalatta %4,69 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında %5,03 artış, dayanıklı tüketim mallarında %3,64 artış, dayanıksız tüketim mallarında %4,76 artış, enerjide %3,55 artış, sermaye mallarında %4,72 artış olarak gerçekleşti.