Magazin-Yaşam

2050’de Türkiye nüfusu ne kadar olacak?

BM, mevcut eğilimlere göre hesapladığı Dünya Nüfus Tahmini Raporu’nun 2017 güncellemesini açıkladı. Rapora göre 2050’de Türkiye nüfusu 95 milyonu geçecek.

BM dünya nüfusunun 2030’da 8,6, 2050’de 9,8 ve 2100’de 11,2 milyarı geçmesinin beklendiğini duyurdu. Birleşmiş Milletler (BM) dünya nüfusunun 2030’da 8,6, 2050’de 9,8 ve 2100’de 11,2 milyarı geçmesinin beklendiğini aktardı.

BM, mevcut eğilimlere göre hesapladığı Dünya Nüfus Tahmini Raporunun 2017 güncellemesini açıkladı. Rapora göre dünyada halen en az 7,6 milyar kişi yaşıyor. Rapora göre dünya nüfusuna her yıl yaklaşık 83 milyon kişi ekleniyor. Tahminlere göre dünya genelinde nüfus artış eğilimi korunmakla birlikte artış hızında yavaşlamanın devam etmesi bekleniyor.

Raporda Türkiye nüfusunun 2050’de 95 milyonu geçeceği, 2058’den itibaren ise azalmaya başlayarak 2100’de 85 milyon civarına gerileyeceği öngörülüyor.

Raporda Suriye mülteci krizi de ele alındı, 2010-2015 arasında 4,2 milyon kişinin ülkeden ayrıldığı ifade edildi. Bu mültecilerin önemli bir kısmı Suriye’nin komşu ülkeleri olan Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e gitti.

2010-15 döneminde Türkiye’deki ortalama yaşam süresi beklentisi 74,8’ken, 2045-50 döneminde bunun 82,5’a çıkacağı tahmin ediliyor.

Raporda yer alan bazı önemli tahminler şöyle:

  • Halen 1.3 milyar nüfusu olan Hindistan’ın 2024 yılında şu anda 1,4 milyar nüfusa sahip Çin‘i geçmesi bekleniyor.
  • Nüfusu en hızlı artan ve şu anda 7. sırada olan Nijerya’nın 2050’de dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olacağı tahmin ediliyor.
  • En az gelişmiş ülkeler grubunun halen bir milyar olan nüfusunun 2050’de 1,9 milyara ulaşması bekleniyor.
  • 26 Afrika ülkesinin nüfusunun 2050’ye kadar en az ikiye katlanacağı tahmin ediliyor.
  • 60 yaş ve üzeri nüfus, 2050’ye kadar iki, 2100’e kadar ise üç kat artacak
  • Dünya genelinde halen 962 milyon olan 60 yaş ve üzeri nüfusun, 2050’ye kadar iki kattan fazla, 2100’e kadar ise üç kattan fazla artarak 3,1 milyara çıkması bekleniyor.
  • Avrupa’da halen toplam nüfusa oranı yüzde 25 olan 60 yaş ve üzeri nüfusun 2050’de yüzde 35’in üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
  • Dünya genelinde halen 137 milyon olan 80 yaş ve üzeri kişi sayısının 2050’de üç kattan fazla artarak 425 milyon olması bekleniyor. (Gıda Hattı)

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü