İzmirli gazetecilerden ‘Kardeşlik Köprüsü’

Deprem felaketinde ofisini ve ekipmanlarını yıkıntıların altında kalan depremzede medya kuruluşlarına ve çalışanlarına destek olmak amacıyla EMD İzmir Şubesi ile İzmir’deki 9 günlük gazete ‘Yerel Basın Yaşasın’ isimli özel ilave çıkaracak, geliriyle de bölgedeki yerel gazetecilere ekipman alınacak Ulusal basının deprem bölgesinden yayınlarının kısa bir süre daha devam edeceğini sonrasında ise deprem bölgesinin kendi kaderiyle baş başa kalacağını söyleyen Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan, sonraki süreçte yerel basının deprem bölgesinden haberleri aktarmayı sürdüreceğini belirtti. Demircan, “Deprem bölgesinin tarımdan konuta, sanayiden hak arama mücadelesine, kayıp insanlarının bulunmasından sağlık sorunlarına, eğitim sorunlarından ihracata kısacası hayata dair her noktada güçlü bir yerel basına ihtiyacı olacak” dedi. ‘HATAY İLE BAŞLADIK’Deprem bölgesinde bugüne kadar 26 gazetecinin vefat haberini aldıklarını, bu gazetecilerden 13’ünün Hataylı olduğunu söyleyen Demircan, “Halen kendilerinden haber alınamayan gazeteci meslektaşlarımız var. EMD İzmir Şubesi olarak odağına Hatay’ı konumlandırdığımız, meslektaşlarımızın yaralarını sarmak amacıyla ‘Yerel Basın Yaşasın’ isimli bir iyilik hareketi başlattık. Hatay’dan sonra Kahramanmaraş ve Adıyamanlı meslektaşlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz. İzmir’den deprem bölgesine ‘Kardeşlik Köprüsü’ kuruyoruz” diye konuştu. ‘EKİPMAN ALINACAK’Depremin hemen ardından İzmir Valiliği’nden alınan izinlerle 8 basın meslek kuruluşunun ‘Tek İşimiz Haber Değil’ kampanyası düzenlediğini hatırlatan Demircan, “Bu kampanyanın ardından deprem bölgesinde gazeteciler bize ulaşarak, ‘Sizden para istemiyoruz. Ofislerimiz, ekipmanlarımız enkaz altında kaldı. Bize ekipman gönderin’ dediler. Yani para yerine mesleklerini yapmak için teçhizat istediler. Biz de kampanyamızı ‘Yerel Basın Yaşasın’ olarak revize ettik. Toplanan yardım paralarıyla bilgisayar, tablet, fotoğraf makinesi, kamera, laptop gibi ihtiyaçlar alınacak. Bağışlarını ayni olarak yapmak isteyenlerden de fotoğraf makinesi, bilgisayar, kamera, laptoplarını EMD olarak teslim alıyoruz” ifadelerini kullandı. ‘TARİHE NOT DÜŞECEĞİZ’

Bu kampanya ile birlikte İzmir merkezli 9 Eylül Gazetesi, Ege Telgraf Gazetesi, Haber Ekspres Gazetesi, İlk Ses Gazetesi, İz Gazete, Ticaret Gazetesi, Yeni Bakış Gazetesi, Yeni İzmir Gazetesi ve Yenigün Gazetesi’nin tam kadro destek verdiğini sözlerine ekleyen Demircan sözlerini şöyle tamamladı: “Yerel Basın Yaşasın’ isimli özel bir gazete çıkaracağız. İnanıyorum ki, tarihe not düşecek, arşivlik bir çalışmaya imza atacağız. Depremden etkilenen 11 ilimiz için, diğer büyük illerdeki meslektaşlarımızın böyle bir çaba içine girmelerini bekliyoruz. Kampanyalarımıza destek olmak isteyen dostlarımız için Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarımız yol gösterici nitelikte.”
‘YEREL BASIN YAŞASIN!’ DİYORUZ, İZMİR’DEN DEPREM BÖLGESİNE KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURUYORUZ!
Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan ‘yerel basın yaşasın, İzmir’den deprem bölgesine kardeşlik köprüsü kuruyoruz’ diyerek şu açıklamayı yaptı.

Türkiye 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana 10 binden fazla depremle yıkıldı. Deprem sonrasında ulusal basın deprem bölgesine kamp kurdu. Yaklaşık 1 aydır yayınlar yapıyorlar.

Ulusal basının deprem bölgesinden yayınları kısa bir süre daha devam edecektir ancak sonrasında deprem bölgesi kendi kaderiyle baş başa kalacak. Yerel basın deprem bölgesinin haberlerini bizlere aktarmayı sürdürecek.

Deprem bölgesinin tarımdan konuta, sanayiden hak arama mücadelesine, kayıp insanlarının bulunmasından sağlık sorunlarına, eğitim sorunlarından ihracata kısacası hayata dair her noktada güçlü bir yerel basına ihtiyacı olacak.

Ancak, deprem 11 kent gibi o bölgedeki yerel basını da yıktı. Pek çok bina enkaz altında. Bugüne kadar 26 meslektaşımızın vefat haberini aldık. Halen kendilerinden haber alınamayan gazeteci meslektaşlarımız var.

Kahramanmaraşlı meslektaşlarımızla geçtiğimiz günlerde online olarak yaklaşık 2 saatlik bir toplantı yaptık. Kahramanmaraş’ta 3 gazeteci meslektaşımız enkaz altında hayatını kaybederken, 2 meslektaşımızın altında kaldığı enkazlar kaldırılmasına rağmen bu meslektaşlarımıza ulaşılamamış.

Deprem bölgesinde 26 gazeteci meslektaşımızın enkaz altından cansız bedenleri çıkarıldı. Bu 26 meslektaşımızın 13 tanesi Hataylı.

Adıyaman’da 9 gazeteci meslektaşımız depremde hayatlarını kaybederken, Adana’da bir meslektaşımızı yitirdik. Bu sayıların artmasından endişe ediyoruz.

Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi olarak, odağına Hatay’ı konumlandırdığımız, meslektaşlarımızın yaralarını sarmak amacıyla ‘YEREL BASIN YAŞASIN!’ isimli bir iyilik hareketi başlattık. Hatay’dan sonra Kahramanmaraş ve Adıyamanlı meslektaşlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz. İzmir’den Deprem Bölgesi’ne Kardeşlik Köprüsü kuruyoruz!

Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi olarak, deprem olduktan sonra ne yapabiliriz arayışına girmiştik. O süreçte İzmir Valiliği’nden aldığımız izin çerçevesinde 8 basın meslek kuruluşu ‘TEK İŞİMİZ HABER DEĞİL’ kampanyasıyla yola çıkmıştık. Bu kampanyanın ardından deprem bölgesinde gazeteciler bize ulaşarak, ‘Biz sizden para istemiyoruz. Bizim ofislerimiz enkaz altında kaldı. Çalışamıyoruz. Bize ekipman gönderin’ dediler. Buradaki meslektaşlarımız para yerine mesleğini yapmak için bizden teçhizat istediler. Bizde oradan yola çıkarak kampanyayı ‘YEREL BASIN YAŞASIN!’ olarak revize ettik.

‘YEREL BASIN YAŞASIN!’ isimli kampanyada bir yandan bağışçıların yaptığı küçük bağışları EMD İzmir Şubesi hesabında topluyoruz. Bu toplanan paralarla bilgisayar, tablet, fotoğraf makinesi, kamera, laptop gibi ihtiyaçlar alınacak.

Bağışlarını ayni olarak yapmak isteyenlerden de fotoğraf makinesi, bilgisayar, kamera, laptoplarını EMD olarak teslim alıyoruz.

Üçüncü aşamada; ‘YEREL BASIN YAŞASIN!’ isimli özel bir gazete çıkarmaya karar verdik.

İzmir ile deprem bölgesinde yaşayan Gazeteciler arasında bir kardeşlik köprüsü kurmayı hedefleyen, ‘YEREL BASIN YAŞASIN!’ isimli özel bir gazete projesine İzmir merkezli 9 günlük yerel gazete olan 9 Eylül Gazetesi, Ege Telgraf Gazetesi, Haber Ekspres Gazetesi, İlk Ses Gazetesi, İz Gazete, Ticaret Gazetesi, Yeni Bakış Gazetesi, Yeni İzmir Gazetesi ve Yenigün Gazetesi tam kadro destek veriyorlar.

İzmir’de farklı kurumlarda çalışan meslektaşlarımızdan bir yazı işleri kadrosu kurduk.

‘YEREL BASIN YAŞASIN!’ isimli gazetede İzmirli meslektaşlarımız depremle ilgili haberler yaparken, Hataylı meslektaşlarımız da yazacaklar. Tarihe not düşecek, arşivlik bir çalışmaya imza atacağız.

İzmirli gazeteciler olarak, Hatay’daki meslektaşlarımız için yapacağımız özel gazetenin örnek bir çalışma olmasını arzuluyoruz. Depremden etkilenen 11 ilimiz için, diğer büyük illerdeki meslektaşlarımızın böyle bir çaba içine girmelerini bekliyoruz.

Kampanyalarımıza destek olmak isteyen dostlarımız için Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarımız yol gösterici nitelikte.

‘TEK İŞİMİZ HABER DEĞİL’ ve ‘YEREL BASIN YAŞASIN!’ isimli kampanyalarına destek veren, yetkinliklerine göre projede görev alan çok sayıda meslektaşımız ve maddi, manevi destek veren iş insanları, belediye başkanları var. Bir dahaki yazımızda bu isimleri de sizlerle paylaşabilecek noktada olacağımıza inanıyorum.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

MEDYA DEPREM VE AFET ANLARINDA BİLGİLENDİRİCİ DAVRANMALI

Kısa adı TİMEF olan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu tarafından Ünye ilçesinde Medya’nın Deprem ve …