Kayseri Tabip Odası başkanı: sağlıktaki bu problemler aslında halkın sağlığını, ülkeyi  tehdit eder boyuta ulaştı

Kayseri Tabip Odası başkanı Doç.Dr. M.İlhan Şahin, Sağlıktaki problemlerin  halkın sağlığını tehdit eder boyuta ulaştığını, bununda ülkeyi tehdit ettiğine  belirterek ‘Keşke doktor olmasaydım, bu alana nerden girdim’ serzenişinde bulunanlara dikkat çekti. Şahin “İnanamazsınız ama bizim Üniversitedeki doçent, profesör meslektaşlarımızdan, arkadaşlarımızdan bile ‘bu yola girdiğime pişmanım’ gibi sözler duyabilirsiniz’ dedi.

Kayseri Tabip Odası başkanı Doç.Dr. M.İlhan Şahin, sağlıktaki sorunları Anka muhabirine şöyle anlattı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GİDEREK ARTAN PROBLEMLERİ VAR

Hekimler başta olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının giderek artan problemleri var.  Bu problemlerin ne boyuta ulaştığını bugün biz gerek yurtiçinden gerek yurtdışına hekim göçünden, gerekse de kamudan özele hekim göçünden  çok iyi gözlemleyebiliyoruz. Büyük problemler var. Bunların başında sağlıkta şiddet meselesi geliyor. En büyük problemlerden bir taneside kötü çalışma koşulları ve özlük haklarının kötü oluşu. Kötü çalışma koşulları derken neyi kastediyoruz. Sağlık hizmetlerinin yükü çok artmış durumda. Bu yükün, artışın çok sebepleri var. Bunları ayrıca konuşmak lazım. Ama bu yükün artması sağlık çalışanlarının belini büküyor. Uzun nöbet saatleri, çalıştığınız süreler içerisinde çok aşırı iş yükünü kaldırmaya çalışmanız hasta yükü, iş yükü bunlar başta geliyor.

BU KADAR EMEK VERİYORSUNUZ, BUNUN KARŞILIĞINI DA ALAMIYORSUNUZ

Bunun haricinde de bu kadar emek veriyorsunuz, bunun karşılığını da alamıyorsunuz. Sadece o ay aldığınız gelir anlamında söylemiyorum. İnsanlar emekli olmuş doktorlara bakıyorlar, kazançları ne kadarlar. Çok düşük emekli maaşı alındığı görülüyor. Ya da covid geçiriyorsunuz, ya da başka bir hastalık geçiriyorsunuz 10 -15 gün raporlu oluyorsunuz o ay ki geliriniz yarı yarıya düşüyor. Bunlar tabi iş motivasyonunu ciddi şekilde kırıyor.

KEŞKE DOKTOR OLMASAYDIM DİYENLER ÇOĞALIYOR

Ve insanların keşke doktor olmasaydım ya da bu alana nerden girdim gibi serzenişlerine ve pişmanlıklarına gerçekten neden oluyor. Yani inanamazsınız ama bizim Üniversitedeki doçent, profesör meslektaşlarımızdan, arkadaşlarımızdan bile ‘bu yola girdiğime pişmanım’ gibi sözler duyabilirsiniz, eğer bir samimiyetle yüreğini açmasını sağlarsanız. Bun hep söylüyorum bu sağlıktaki bu problemler aslında halkın sağlığını tehdit eder boyuta ulaştı ve bu da ülkemizi tehdit ediyor.

İLGİLİ MAKAMLARIN ACİL ŞEKİLDE BU KONUYA EĞİLMESİ GEREKİYOR

Dolayısıyla bu meseleyi sadece tabip odaları, sadece sağlık hizmetleri verenlerin arasında konuşulması gereken bir meselenin ötesinde bugün bir ibare kullandım Milli Güvenlik Kurulu’nun gündemine gelmesi gereken mesele diye. Gerçekten de öyle. Meclisimizin, hükümetimizin ve devletin ilgili makamlarının acil şekilde bu konuya eğilmesi gerekiyor.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

45 yaş altındaki kadınların yüzde 5’inde erken menopoz, 40 yaşın altındaki kadınların yüzde 1’inde prematür menopoz görülüyor

Kadın yaşamında doğal olarak adet görmenin durması olan menopoz, sıklıkla 45-55 yaşlarında görülüyor, ortalama menopoz …