Siber saldırılar, ekonomi-teknoloji haberleri (28.01.2023)

KARAİSMAİLOĞLU: 2022’DE YERLİ VE MİLLİ UYGULAMALARLA 138 BİN 445 SİBER SALDIRIYI ENGELLEDİK
Ulaştırma ve altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sınır kapılarındaki güvenlik kadar ‘siber kapılardaki güvenliğin’ önemli olduğuna vurgu yaptı ve 2022 yılında yerli ve milli uygulamalarla 138 bin 445 siber saldırının engellendiğini bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılında kurumsal Siber Olaylara Müdahale Ekibi’nin (SOME) kurulduğunu, SOME bünyesinde 2 bin 125 kişinin görev yaptığını kaydetti. Ayrıca, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ile SOME’ler arasında alarm, uyarı ve güvenlik bildirimlerini paylaşmak amacıyla SOME İletişim Platformu’nun (SİP) geliştirildiğini de aktaran Karaismailoğlu, internette artan kullanıcı sayısıyla birlikte, kötü niyetli eylemler ve hack’lemelerin arttığını, dijital saldırıların, kurumsal, sistemli ve uluslar üstü bir düzeyde yapıldığının altını çizdi.
6 YILDA 664 BİNDEN FAZLA SİBER SALDIRI ENGELLENDİ
Siber saldırı sayılarını açıklayan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 2022 yılında toplam 138 bin 445 siber saldırının engellendiğini bildirdi. Son 6 yıllık dönemde ise engellenen siber saldırı sayısının 664 bin 263’a ulaştığını duyuran Karaismailoğlu, “2022 yılı içinde USOM çalışmaları kapsamında tespit edilen 72 bin 226 zararlı bağlantının erişimi engellendi. Ayrıca, yine bu yıl içinde kurum ve kuruluşlara yönelik önlemler alınması için 14 bin 833 adet siber güvenlik bildirimde bulunuldu. Saldırılar, operatörler tarafından dağıtık servis dışı bırakma (DDoS), oltalama (Phishing) ve spam olarak gerçekleşti” dedi.
SİBER KAPILARIMIZIN GÜVENLİĞİ EN AZ SINIR KAPILARIMIZ KADAR ÖNEMLİ
Siber güvenlikte ciddi önlemler aldıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde kurulum çalışması tamamlanan Siber Güvenlik Operasyon Merkezi ile USOM ve operatörler arasındaki iş ve işlemlerin 7/24 kesintisiz olarak izlenebilmesi ve gerekmesi halinde aksiyonların zaman kaybetmeksizin alınmasına imkan sağladık. Yerli ve milli uygulamalarla sınır kapılarımız gibi siber kapılarımızdaki güvenliğimizi de sağlıyoruz. Siber kapılardaki güvenlik de en az sınır kapılarımız kadar önemli” ifadelerini kullandı.

Panasonic, kapsamlı dokunmatik ekran serisini sınıfının en iyisi EQ2-PCAP serisi ile genişletiyor

İnanılmaz dokunma doğruluğu, ödün vermeden kolay kullanım ve her türlü uygulama için altı ekran boyutu


Kullanımı kolay anında işbirliği teknolojilerine yönelik artan ihtiyacı karşılayan Panasonic Connect Europe, bugün sınıfının en iyisi EQ2-PCAP Serisini piyasaya sürerek 4K dokunmatik ekran yelpazesini genişletti. Kapasitif dokunmatik teknolojisine sahip bu birinci sınıf interaktif çoklu dokunmatik profesyonel ekranlar, 43-86 inç arasında değişen altı ekran seçeneğiyle toplantılarda, beyin fırtınası oturumlarında ve sınıflarda işbirliğini zahmetsiz ve verimli hale getiriyor. Bu yeni seri, mevcut kapsamlı Panasonic InGlass ve Kızılötesi dokunmatik ekran serisini tamamlayarak her türlü gereksinim ve bütçe için uygun bir dokunmatik ekran çözümü olmasını sağlıyor.
Üstün dokunma hassasiyeti
Yeni EQ2-PCAP Serisi, çıplak veya eldivenli bir şekilde kullanıldığında bile 10 noktaya kadar çoklu dokunma özelliği ile üstün dokunma doğruluğu sunuyor. Yüksek görünürlükte 4K görüntüleme için parlama önleyici işleme sahip 500cd/m2 parlaklık ekranı ile birleştirilen bu cihazlar, ilham verici grup çalışması için mükemmel bir şekilde tasarlandı. İçerik, dikey veya yatay modda 20 derecelik bir açıyla kolayca görüntülenebiliyor ve böylece bilgileri istenildiği gibi sunma özgürlüğü sağlanıyor. Ekran toplantı odalarında, sınıflarda veya herhangi bir tabela uygulamasında kullanıldığında 18 saat kesintisiz çalışacak şekilde tasarlandı ve çerçevesiz tasarım, ekran yüzeyindeki toz, kir ve mikropları silmeyi çok kolay hale getiriyor.
Çok yönlü bağlantı
Bağlantı ve alıcı kutuları veya kablolar olmadan temiz bir görünüm için EQ2-PCAP Serisi, kablosuz sunum sistemleri ve terminal kartı kullanan dijital tabela ve yayınlar gibi uygulamaları destekleyen Intel® SDM spesifikasyon yuvasıyla donatıldı.
USB aygıtları bir USB Tip A kablosuyla ekrana bağlanabiliyor ve USB Tip C bağlantı noktası üzerinden EQ2-PCAP’ye bağlı bir PC kullanılarak kontrol edilebiliyor. Bu işlevsellik, seriyi video konferanslara basit ve hızlı bir başlangıç için ideal hale getiriyor. Bir kamera veya hoparlör konferans odasındaki ekrana kalıcı olarak bağlıysa, kullanıcı yalnızca bilgisayarını takabilir ve toplantıyı başlatmak için tüm cihazları hemen denetleyebilir.
Seride HDMITM (x3), PC ve USB Tip C video giriş terminalleri de bulunuyor. LAN veya seri kontrolü de mümkün olduğu gibi eş zamanlı kontrol ve parti yönetimi ise ağ üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Ekranlar AMX veya Crestron Connected TM ile LAN kontrolünüdestekliyor.Seri, bir bilgisayarın kablolu bir LAN ile bağlı 64 ekrana kadar içerik akışı yapmasını sağlayan Ekran Aktarımı’nı da destekliyor.

Etki yatırım fonu Founder One’dan UnoMoi’ye yatırımDünyayı daha yaşanabilir kılmak için çözümler üreten erken aşama teknoloji odaklı etki girişimcilerini destekleyen girişim sermayesi yatırım fonu Founder One, tekstil tüketimine bağlı karbon salınımını azaltan ve kadınların lüks segment ürünlere kiralama yöntemiyle erişimini kolaylaştıran UnoMoi’ye yatırım yaptı. Toplum veya çevre üzerinde sürdürülebilir olumlu etki yaratacak ve ölçülebilir etki hedefleri olan girişimlere fikir ve tohum aşamasında yatırımlar yapan Founder One, UnoMoi’ye yatırım yaptı. Giyimde kiralama modelinin yaygınlaşmasına destek olacağızFounder One’ın kiralık kıyafet aboneliği girişimi UnoMoi ile tekstil tüketimine bağlı karbon ayak izinin azaltılması ve tekstil sektöründe kiralama modelinin yaygınlaşmasını destekliyor olmasından büyük heyecan duyduğunu belirten Founder One Yatırım Komitesi Üyesi ve Genel Müdür’ü Ali Şahin, “Tekstil sektörü, karbon salınımının en fazla olduğu sektörler arasında yer almakta. Bu alandaki kiralama modelinin yaygınlaşması ile karbon salınımının azalması noktasında giyimde kiralama modelinin yaygınlaşmasına destek olacağız. Yaptığımız yatırımlarla Türkiye’nin ve dünyanın daha yaşanılır bir yer haline gelmesi temel temennimiz ve bu doğrultuda girişimlere yatırım yapmaya devam edeceğiz.” dedi. UnoMoi kurucu ortağı Gözde Atasoy “Tekstil sektörü dünyanın en büyük ikinci kirleticisi. Özü sürdürülebilirliğe dayanan iş modelimizle, kıyafetlerin kullanım ömrünü uzatırken, bir yandan da bu hızlı üretime “dur” demeyi amaçlıyoruz. Tam da bu yüzden, toplumsal ve çevresel sorunları çözmeyi hedefleyen girişimleri destekleme parolasıyla yola çıkan Türkiye’nin önde gelen kurumları ve yatırımcıları tarafından kurulan yeni nesil etki fonu Founder One’ın desteğini almamız bizim için çok önemli.” UnoMoi kurucu ortağı Ayşe Kefli ise, “Dünya genelinde satılan giysi miktarı her geçen yıl artarken, kıyafetlerin ortalama kullanım süresi azalıyor. Yani mağazalarda bir ürüne ödediğimiz fiyat düşüyor ama doğanın ödediği bedel her geçen yıl artıyor. Biz, kiralamanın giyinmenin geleceği olduğuna inanıyoruz. Founder One’dan aldığımız bu yatırım, bizlere hedeflerimize ulaşma yolunda büyük güç verecek.

Apple Watch ile çocuğunuzun nerede olduğunu gösteren uygulama

150 ülkede kullanılan Find My Kids, Apple Watch’a özel geliştirdiği uygulamayla bir ilke imza attı.

Find My Kids, Apple Watch ile entegrasyonu doğrudan Apple tarafından onaylanan ilk üçüncü parti geliştirici çocuk güvenliği uygulaması oldu. Uygulama, konum takip özelliği ve yerleşik bir adımsayar (pedometre) içeriyor.

Dünyada 40 milyondan fazla indirilen Find My Kids uygulamasının Türkiye’de de on binlerce kullanıcısı bulunuyor.

Ebeveynlerin çocuklarının nerede olduğunu görmelerini ve telefon kullanım alışkanlıklarını incelemelerini sağlayan mobil uygulama Find My Kids, ilklere imza atarak gelişmiş özelliklerini yeni platformlara taşımaya devam ediyor. Find My Kids’in Apple Watch ile olan entegrasyonunun doğrudan Apple tarafından onaylanması sayesinde, uygulama bu alandaki ilk üçüncü parti geliştirici çocuk güvenliği uygulaması oldu.

Find My Kids, çocukların kullandığı Apple Watch cihazlarına yüklenen yeni uygulaması ile saat çocuğun telefonuna bağlı olmasa bile bağımsız çalışabilen bir çocuk güvenliği ve GPS takip uygulaması sunuyor. Bu, bir Apple Watch cihazının konumunu Apple ekosistemi dışındaki telefonlarla paylaşabilmesi açısından da bir ilk olma özelliği taşıyor.

Ebeveynler, uygulamayı kullanarak çocuklarının yerini gerçek zamanlı olarak görebildikleri gibi, 30 güne kadar ayrıntılı konum geçmişini de inceleyebiliyorlar. Çocukların herhangi bir acil durumda ebeveynlerini anında haberdar etmek için Apple Watch’larındaki SOS butonuna dokunmaları yeterli oluyor. Bu durumda, sessiz modda olsa bile, anne babaların telefonlarında yüksek sesli bir alarm sinyali çalıyor ve ebeveynler uygulamayı kontrol ederek çocuklarının durumunu görebiliyorlar.

Find My Kids Apple Watch uygulaması, güvenlik özelliklerine ek olarak yerleşik bir oyunlaştırılmış adımsayar da içeriyor. Ebeveynler bu sayede çocuklarının gün içindeki hareket etme ihtiyaçlarını eğlenceli bir şekilde karşılamalarını da sağlayabiliyorlar.

Find My Kids Ülke Müdürü Neşen Yücel, “Şirketimizin misyonu, ebeveynlerin güvenli bir ortamda mutlu çocuklar yetiştirmelerine yardımcı olmak. Uygulamamızı hem ebeveynler hem de çocuklar için erişilebilir kılmak için çalışıyoruz. Bu anlamda yeni Apple Watch versiyonumuz da tüm kullanıcılarımıza büyük fayda sağlayacak” dedi.

Toyota Corolla 2022 Yılında da Dünyanın En Çok Tercih Edilen  Modeli Oldu

Toyota’nın ilk kez 1966 yılında üretilmeye başlanan Corolla modeli, otomotiv endüstrisinin efsane modeli olmaya devam ediyor. 2022 yılı satışlarına göre Corolla, 1.12 milyon adet ile bir kez daha dünyanın en çok satılan modeli oldu.

Dayanıklılığı, yüksek konforu, verimli motorları ve geniş iç hacmiyle birçok farklı kullanıcı profiline hitap eden Corolla ürün gamı, yüksek satış adetleriyle de bu global başarısını tekrarlayarak müşterilerin bir numaralı tercihi oldu.  Birçok farklı ürün ve motor seçeneği alternatifini bir arada sunan Corolla, geniş ürün yelpazesiyle dünyadaki diğer tüm otomobil modellerini geride bıraktı.

İlk 5’te üç Toyota modeli yer aldı

Toyota Corolla, 162 ülkenin pazarlarından elde edilen focus2move verilerine göre, 250 bin adetlik fark ile ilk sırada yer aldı. İkinci sırayı ise 870 bin adet ile bir başka Toyota modeli olan RAV4 elde etti. Toyota, Corolla ve RAV4 ile global başarılarını artırarak devam ettirirken dünyanın en çok satan iki modeli Toyota markasına ait oldu.

Hibrit versiyonuyla büyük bir beğeni toplayan SUV segmentinin öncüsü RAV4 ise, bu başarısıyla 2022 yılında dünyanın en çok satan SUV’u unvanını elde etti. Bununla birlikte beşinci sırada 675 binin üzerinde satış adediyle Toyota’nın E segmenti modeli Camry yer aldı.

Toyota, dünya çapındaki başarısını sadece binek modellerle değil aynı zamanda hafif ticari modelleriyle de bütünleştirdi. Toyota’nın efsanevi bir başka modeli olan Hilux pick-up, 564 bin adetle tüm dünya satışlarında en çok tercih edilen 9. model olmayı başardı. Toyota’nın efsanevi Hilux modeli, yenilmez karakterini daha fazla teknoloji ve konforla birleştiren kombinasyonla yüksek satışlar elde etmeye devam etti. Toyota, bu satış rakamlarıyla ilk 10’da 4 modeliyle yer alan tek marka olmayı başardı.

Lexus Sıra Dışı Müşteri Deneyimlerini “Büyük Düşünce Ödülü” ile Taçlandırdı

Premium otomobil üreticisi Lexus, sadece otomobilleriyle değil aynı zamanda sunduğu hizmetlerle de adından söz ettirmeye devam ediyor. Lexus’un lüksü yeniden tanımlayan hizmetleri, yeni bir ödülle daha taçlandırıldı. NX’in global olarak başlatılan ECU ile ilgili geri çağırma işlemini eşsiz bir müşteri deneyimine dönüştüren Lexus, 70 projenin aday olarak yer aldığı CX Awards Turkey Müşteri Deneyimi Ödülleri’nde jürinin beğenisini kazandı.

Büyük Düşüne Ödülü Lexus’a verildi

Sıra Dışı Müşteri Deneyimi Projeleri’nde NX ECU Güncelleme Kampanyası, Lüks Tüketim Kategorisinde Büyük Düşünce Ödülü’nü kazandırdı. Her zaman müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak üzere çalışmalar yapan Lexus, NX ECU Güncelleme Kampanyası kapsamında da müşterilerinin serviste gerçekleştireceği işlemi istedikleri adreste ve tarihte yaparak eşsiz deneyimlerine bir yenisini daha ekledi.

Lexus markası, NX kullanıcılarına Bireysel Danışmanları aracılığı ile ulaşarak,  gerekli teknik ekip ve ekipmanla birlikte müşterisinin talep ettiği adreste güncelleme ve kontrol işlemini gerçekleştirdi. Bu işlem için teknik donanımları taşınabilir hale getiren Lexus, işlemi yaparken aynı zamanda müşterilerinin isimlerine özel yapılan hediyeleri sunarak, sıra dışı bir deneyim daha yaşattı. Lexus’un müşterilerinden tam puan alan bu uygulama, aynı zamanda CX Awards Turkey Müşteri Deneyimi Ödülleri’nde de jürinin ilgisini çekti ve markaya bu prestijli ödülü getirdi.

Omotenashi ile şekillenen Lexus ayrıcalıkları

Japon misafirperverliği Omotenashi’den ilham alarak hizmetlerini şekillendiren Lexus, müşterilerinin ihtiyaçlarını henüz ortaya çıkmadan öngörmesiyle ayrıcalıklı bir marka olmayı başarıyor. Lexus, premium segmente birçok ilki yaşatarak müşterilerine Bireysel Danışman ve çalışma saatleri dışında showrooma gelmek isteyenlere randevuyla 7 gün 24 saat hizmet sunuyor. İhtiyaç durumunda müşterilerinin olduğu yere helikopter dahi gönderebilen Lexus, aynı zamanda müşterilerine özel TIR’lar ile araç transferi hizmeti sağlıyor. Böylece Lexus sahipleri herhangi bir şehre uçakla seyahat ederken, otomobilinin TIR ile yurtiçinde bulunduğu yere gönderilmesi sayesinde aracının keyfini sonuna kadar çıkarıyor.

Geri Alım Garantisi, markanın ikinci el değerine duyduğu güveni ortaya koyarken Türkiye genelinde 60’ın üzerinde servis noktasıyla hiçbir premium markada bulunmayan güçlü bir servis ağına sahip olan Lexus, müşterilerine Türkiye’nin hemen hemen her yerinde satış sonrası servis hizmeti sunuyor. Bununla birlikte müşterinin talebine göre Lexus araçları serviste bulunduğu süre içerisinde de Lexus marka ikame araç desteği sağlanıyor.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI: HONAZ TÜNELİ YARIN AÇILIYOR, DENİZLİ GEÇİŞİ 35 DAKİKA KISALIYOR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Denizli Çevre Yolu’nun 2’nci kısmı ve Honaz Tüneli’nin yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun teşrifleriyle açılacağını belirterek, projenin tamamlanmasıyla bayram ve tatil döneminde 45 dakika süren şehir geçişinin 10 dakikaya düşeceğine dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Denizli’nin Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri arasında geçit konumunda olduğuna, sanayi, ticaret, tarım ve ihracattaki önemine dikkat çekildi. Denizli’nin aynı zamanda her yıl 1 milyondan fazla yerli ve yabancı turisti ağırladığı kaydedilen açıklamada, “İzmir – Aydın, İstanbul – Akhisar – Buldan ve Afyon – Uşak istikametinden gelip Antalya, Muğla ve Çardak istikametine giden transit taşıt trafiği mevcut durumda Denizli şehir merkezinden geçmektedir. Özellikle yaz aylarında artan trafik yüküyle birlikte şehir içinde trafik yoğunluğu oluşmaktadır. Denizli’nin şehir içi ve transit trafik akışının düzenlenmesi çalışmaları kapsamında Denizli Çevre Yolu 32 kilometre uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirildi” denildi.
GÜZERGAH YARI YARIYA KISALACAK
Çevre yolunun 18 kilometrelik birinci kısmı daha önce açıldığı anımsatılan açıklamada, çevre yolunun ikinci kısmının da yarın hizmete sunulacağı kaydedildi. Çevre yolunun 2’nci kısım çalışmaları kapsamında da Honaz Tüneli’nin, 2 bin 640 metre uzunluğunda çift tüplü olarak inşa edildiği vurgulandı. Çevre yolunun 2’nci kısmı ile Honaz Tüneli’nin açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun teşrifleriyle yapılacağı bildirilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
“Projelerimizin hizmete açılmasıyla birlikte Denizli’nin çevre yolu ağını tamamlıyoruz. İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere ülkemizin pek çok önemli merkezinin Denizli üzerinden gerçekleştirecekleri seyahatleri, çevre yolu ile hızlı ve zaman kaybetmeksizin sağlanacaktır. Mevcut yol ile 28 kilometrelik şehir geçişi, 14 kilometreye düşecektir. Bayram ve yaz dönemlerinde 45 dakika süren şehir geçişi de 10 dakikaya inecektir. Transit trafiğin Denizli Şehir Merkezinden çıkarılmasıyla, günde ortalama 30 binden fazla aracın geçiş yaptığı şehir içindeki trafik yoğunluğu rahatlayacak, trafik güvenliği ve sürüş konforu artırılacaktır.”
Aynı zamanda Aydın-Denizli Otoyolu çalışmalarının da sürdüğü aktarılan açıklamada, iki önemli karayolu projesiyle Denizli’nin ulaşım standardının yükseleceği kaydedildi.

Egeli yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatçıları Cumhuriyetin 100. Yılında 1 milyar 400 milyon dolar ihracat hedefi koydu

Ege Bölgesi’nde üretilen lezzetleri dünyanın dört bir tarafına ulaştırarak 5 yıldır üst üste ihracat rekorları kıran, 2022 yılında yüzde 6 artışla 1 milyar 250 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandıran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, İzmir ekonomi basınıyla bir araya geldiği “Basın Toplantısı”nda 2023 hedeflerini açıkladı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2023 yılı Cumhuriyetin 100. Yılında 1 milyar 400 milyon dolar ihracat hedefi koydu.

Basın toplantısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ve EYMSİB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlendi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, “2022 yılı yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü için tatmin edici bir yıldı. Türkiye genelinde 3 milyar doları taze meyve sebze, 2,5 milyar doları meyve sebze mamulleri olmak üzere toplam 5,5 milyar dolar ihracat gerçekleşti ve bu ihracatın 1 milyar 250 milyon dolarına denk gelen yüzde 22’si Birliğimiz üzerinden gerçekleşti. Birliğimiz ihracatı 2021 yılına göre yüzde 6 oranında artmış oldu. Özellikle meyve sebze mamulleri sektöründeki yüzde 12’lik artış bizleri memnun etti.” dedi.

EİB üzerinden yapılan turşu ihracatı ilk kez 250 milyon doları geçti

Yaş meyve sebze ürünlerinde 2022 yılında en fazla ihracatı gerçekleşen ürünün sofralık üzüm olduğunu açıklayan Uçak, “53 milyon dolarlık üzüm ihracatını 41 milyon dolarla domates, 36 milyon dolarla kiraz ve 33 milyon dolar ile mandalina takip etti. En fazla ihraç edilen beşinci ürün de 29 milyon dolarla kestane oldu. Meyve sebze mamullerinde ise 2022 yılı ihracat şampiyonu 2021 yılında olduğu gibi turşular oldu. EİB üzerinden yapılan turşu ihracatı ilk kez 250 milyon doları geçti ve 257 milyon dolar olarak gerçekleşti. Meyve sebze mamulleri ihracatında ikinci sırayı 149 milyon dolar ile kurutulmuş domatesler alırken kurutulmuş domatesleri, meyve konserveleri, dondurulmuş meyveler ve sebze konserveleri takip etti.” diye konuştu.

Köy bazlı eğitim faaliyetlerimize başlayacağız

Hayrettin Uçak, “2022 yılında toplam 797 ihracatçı firmamızın desteği ile 189 ülke ve bölgeye ülkeye yaş meyve sebze ve mamulleri ihracat gerçekleştirmeyi başardık. 2022 yılında ihracatımızın en fazla gerçekleştiği ilk 5 pazarımız Almanya, ABD, Rusya, İngiltere ve Hollanda oldu. Kalıntı ile mücadele konusunda Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesinin ikinci yılını tamamladık. Sonuçları bu yıl daha olumluydu, bu yıl da hem bu projemize devam edeceğiz hem de bu projenin devamı niteliğinde köy bazlı eğitim faaliyetlerimize başlayacağız. Köy bazlı üretici toplantıları yanında işletme ve bahçede de hasat ve depolamaya ilişkin iyileştirme faaliyetlerine başladık. İlk olarak bu ay içinde Muğla ilimizde domates işletmelerinde eğitimler geçekleştirdik. Burada hem Ege Üniversitesi, hem de Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlükleri bizlere çok destek oluyorlar, onlara teşekkürlerimi iletmek istiyorum.” dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Asya pazarında da gücünü artıracak

Uçak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 2022 yılında başlattığı ve büyük ses getiren Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programını bu sene tekrarlamak istediklerine değindi.

“Yeni mezun olan gençlere A’dan Z’ye tarımı anlatarak bilinçli bir nesil yaratma amacımız var. Meyvelerde kayıpları azaltmak için 2022 yılında Ege Üniversitesi ile nar, mandalina ve domateste bir proje başlatmıştık. Bu sene bu projemize hız kesmeden devam ediyoruz ve projemiz bitince sizlerle sonuçlarını paylaşmayı umut ediyoruz. 2023 yılında yurtdışı tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizi de artırarak devam ettirme düşüncemiz var. Bu kapsamda Almanya, Rusya, İngiltere, İspanya gibi ülkelerde fuar katılımlarımız olacak. Aynı zamanda geçen sene Hindistan’a düzenlediğimiz URGE projemizde bu yıl yeni rota olarak Endonezya ve Singapur’u belirledik. Bu yolla Asya pazarında da gücümüzü artırmak istiyoruz.”

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılında yeni rekorlara imza atmak istiyoruz

2022 yılının sonuna doğru taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde ihracatçı firmalardan oluşan iki farklı komite kurduklarını anlatan Hayrettin Uçak sözlerine şöyle devam etti:

“Komite üyelerimizden proje önerileri ile hem yurt içi hem de yurtdışında önemli proje ve çalışmalara imza atmak istiyoruz. Hem komitelerimize hem yönetim kurulumuz mesailerinin önemli bir bölümünü Birliğimiz için harcıyorlar, buradan kendilerine de teşekkür etmek istiyorum. 2023 yılının hepimiz için çok önemli bir anlamı ve önemi var. Bu yıl Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz. Bu yüzden ihracatçılarımızla beraber tüm gücümüzle ihracatımızı artırmak, yeni rekorlara imza atmak istiyoruz.  2023 yılında katma değeri yüksek ürünlere daha çok önem vermek, bu ürünleri göz önüne çıkarmak istiyoruz. İhracatımızı artırmak için ihraç miktarını artırmaktansa ihraç değerini artırmayı önemsiyoruz.”

Uçak, “Kilogram fiyatı son derece yüksek ve C vitamini deposu olan Kumkat, özel ambalaj ve reçeteler ile piyasaya sunabileceğimiz soslar, meyve ve sebze cipsleri gibi ürünleri parlatmak, bu ürünlere özel projeler üretmek istiyoruz. Bu senenin zorlu bir yıl olacağını da biliyoruz. Avrupa’daki durgunluk bu yıl kendini daha belirgin bir şekilde hissettirecektir. Ama hem Avrupa ve Amerika’daki payımızı koruyarak yeni pazarlarla birlikte Cumhuriyetimizin 100.yılında da başımız dik bir şekilde yolumuza devam edeceğiz ve ihracatımızı artıracağız.” dedi.

2023 yılında ihracatımızı 1 milyar 400 milyon dolar seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz

Hayrettin Uçak, “Geçtiğimiz yıllarda Çin’e çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu sene de Ur-Ge Projemiz kapsamında Hindistan’a gittik. Uzak Doğu’yu önemsiyoruz aynı zamanda ihracatımızı Ortadoğu’ya da artırmaya çalışıyoruz, meyvelerini almaya başladık Hindistan’a ihracatımızı artırdık. Bu olağanüstü konjonktürde ihracat artışını bırakın mevcudu korumak bile başarı. 2023 yılında ihracatımızı 1 milyar 400 milyon dolar seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz. Üreticimiz ciddi anlamda bilinçlendi analizler sıklaştırıldı, ön analizlerimizi artıracağız.” diyerek sözlerini noktaladı.

Mevcut pazarlardaki payımızı düşürmememiz için pestisitlere dikkat etmeliyiz

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, “2022 yılı zor bir yıldı. 2023 yılında daha da zor bir yıl olacak. Ekonomik sorunlar, kovid, enerji fiyatlarının artması ve enflasyonun neticelerini göreceğiz. Dünya genelinde resesyon bekleniyor. Yeni pazarlar konusunda daha çok çalışmalıyız ve mevcut pazarlardaki payımızı düşürmememiz için pestisitlere dikkat etmeliyiz. Ürünlerin kalıntı durumunu tespit etmeden hasat yapmamalıyız. Birliğimizce iki senedir “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projemizi” yürütüyoruz. Bu kapsamda Bölgemizin haritasını çıkarıyoruz. Bu bilinci tabanda üreticide oluşturmamız gerekiyor.” dedi.

En önemli hedefimiz daha nitelikli katma değerli ürünlerle birim fiyatlarını artırmak

Cengiz Balık, “Firmalarımızda farkındalık başladı. Biz ürünlerimizin yüzde 10’unu ihraç ediyoruz, dahili piyasada tüketilen ürünlerde de aynı hassasiyet gösterilmeli eğer gösterilmezse 2023 ve 2024 yılı çok daha zor geçer. Üretim aşamasının üzerine düşmeliyiz. Ürünler sofraya gelene kadar yüzde 30’u ziyan oluyor. Gıda israfını da aşmamız gerekiyor. İhracatta sürekli miktarı artıramazsınız bu sürdürülebilir değil bizim amacımız kg birim fiyatını artırmak. En önemli hedefimiz daha nitelikli katma değerli ürünlerle birim fiyatlarını artırmak. Bunu artırırsak ihracatımızı da yüzde 20 artırırız. Ve daha fazla rekabetçi olabiliriz. Resesyonda miktar anlamında kayıp yaşasak da bunu birim fiyatı ile kompanse edebilirsiniz.” diye konuştu.

Mart ayında Malezya ve Kolombiya’ya sektörel ticaret heyeti

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz da 2021 yılında Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı Uzak Pazarlar stratejisine değinerek Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin önümüzdeki dönemde uzak pazarlara yoğunlaşacağını, Mart ayında Malezya ve Kolombiya’ya sektörel ticaret heyeti düzenleyeceğini vurguladı.

Mamul sektörü pandemide sınavını verdi ve kısıtlamalara gidilirken Türkiye üretimini artırdı

Türkiye Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu, “Sahada pestisitler üzerine çalışırken bir yandan da mamul ürünler gibi katma değerli ürünlere odaklanmış durumdayız. Ur-Ge projemiz ve EİB bünyesindeki 6 Gıda Birliğimiz ile birlikte ABD pazarında Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürüttüğümüz Turkish Tastes Turquality projemizin ilk dört yıllık aşamasını tamamladık ve ikinci dört yıllık aşamaya geçtik. ABD’li iş ortaklarımızla Türk tatlarını dünyaya kazandırıyoruz. Mamul sektörü pandemide sınavını verdi ve kısıtlamalara gidilirken Türkiye üretimini artırdı ve ülkemize talep kaymaları yaşandı. İnovasyon ile beraber dünyanın her noktasına katma değerli ürünlerimizi gönderme imkanı bulduk. AB’nin gündeminde resesyon konusu varken biz fabrikalarımızdan yeni hatlar, yeni siparişler yönünde pozitif haberler almaktayız. Mamul ürünlerimiz katma değerli ürünler ve oldukça önemli. Üniversitelerde mühendislerimizle sinerji ve doğru ambalajlama ile birlikte uzak pazarlara mamul ürünlerimizi göndermeye devam ediyoruz.” dedi.

Üniversitelerle yeni projeler gündemde

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Taze Meyve Sebze Alt Komite Başkanı Makbule Çiftçi üretimden paketlemeye kadar olan tüm değer zincirinde daha kaliteli ihracat için uğraştıklarını 2023 yılında üniversitelerle birlikte yeni projelerin gündemde olduğunu söyledi.

Malezya’ya ihracatta hedef 1 milyar dolar

Türkiye’ye 2022 yılında 254 milyar dolar döviz kazandıran Türk ihracatçısı, 2023 yılı ihracat stratejilerini, Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği Hedef Pazarlar Stratejisi ve Uzak Ülkeler Stratejisiyle uyumlu sürdürüyor. Ege İhracatçı Birlikleri, 2023 yılının en büyük Ticaret Heyeti Organizasyonunu 12-15 Mart 2023 tarihlerinde Malezya’ya gerçekleştirecek. Malezya’ya 453 milyon dolar olan ihracatta yeni hedef 1 milyar doları aşmak.

Avrupa pazarındaki resesyon beklentisi nedeniyle ihracat pazarlarını çeşitlendirmek isteyen Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı’nın Koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile iş birliğinde; dünya nüfusunun yüzde 40’ının yaşadığı Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya’ya erişimde kilidi açacak ülkelerin başında gelen Malezya’ya ihracatını artırmak için harekete geçti.

Eskinazi; “Hedefimiz Malezya’ya dış ticaret açığını azaltmak”

Malezya’nın 538 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmiyle güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin Malezya’ya 2022 yılında yaptığı 453 milyon dolarlık ihracata karşın, 3,5 milyar doların üzerinde ithalat yaptığını, 3 milyar doları aşan dış ticaret açığını minimize etmek için “Malezya Ticaret Heyeti Organizasyonu” yapma kararı aldıklarını dile getirdi.

Malezya’nın Kuala Lumpur şehrine yönelik yapacakları genel nitelikli fiziki bir Ticaret Heyetinin tüm sektörlere açık olduğunu aktaran Eskinazi, “Malezya ekonomisi sürekli büyüyen, enflasyon rakamlarının yüzde 2,5 seviyelerinde olduğu, işsizliğin yüzde 4’lerde kaldığı, alım gücünün yüksek olduğu bir ekonomi. Ticaret Bakanlığımızın Hedef Pazarlar ve Uzak Ülkeler Stratejisiyle örtüşen bir pazar. İhracatçılarımızı Malezya Ticaret Heyeti organizasyonumuzda güçlü bir şekilde görmeyi arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 2022 yılında 254 milyar dolarlık ihracata imza attığını hatırlatan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’nin Malezya’ya ihracatında öne çıkan sektörler; Demir-Çelik, Mücevher, halılar, makineler, mineral yakıtlar, kimyasallar, meyveler, elektrikli makineler, çimento toprak ürünleri. Ege Bölgesi’nden yapılan ihracatta ise; gıda sektörlerimiz Malezya’ya ihracatta çok daha güçlü. İhracatta sektörel zenginliğimiz çok fazla. Malezya pazarında yapacağımız çalışmalarla kısa vadede Malezya’ya ihracatta 1 milyar dolara ulaşabileceğimize inanıyoruz.”

Egeli ihracatçılar Malezya’ya ihracatlarını daha fazla artırdı

Türkiye’den Malezya’ya yapılan ihracat 2022 yılında yüzde 8’lik artışla 453 milyon dolara ulaşırken, Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin Malezya’ya yaptığı ihracat yüzde 26’lık artışla 28 milyon dolardan 36 milyon dolara tırmandı. Egeli ihracatçılar, 2022 yılında Malezya pazarında daha başarılı bir performans ortaya koydu.

Ege İhracatçı Birlikleri’nden Malezya’ya yapılan ihracatı sektörler bazında irdelediğimizde; Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Sektörü 21,5 milyon dolarlık ihracatla açık ara birinci olurken, ikinci sırada 2,5 milyon dolarlık performansla Madencilik sektörü yer aldı. Taşıt araçları sektörü 2,1 milyon dolarlık, kuru meyve sektörü 1,7 milyon dolarlık, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ise; 1,6 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaştı.

Başvurmak için izlenecek yol

Malezya Ticaret Heyeti Organizasyonu heyetine katılmak isteyen ihracatçı firmalarımızın en geç 03 Şubat 2023 tarihine kadar https://bit.ly/3H7WSOp adresinde yer alan başvuru formunu eksiksiz olarak doldurması ve 1.300 ABD$ tutarındaki katılım bedelini yatırarak ödemeye dair banka dekontunu tarim1@eib.org.tr e-posta adresine göndermesi gerekmektedir. Heyete ilişkin daha ayrıntılı bilgiye https://bit.ly/3XJVd7F adresinden ulaşılabilir.

Ege Bölgesi’nin ihracatı 2022 yılında 31 milyar doları aştı

Ege Bölgesi’nin ihracatı 2022 yılında yüzde 11 artışla 31 milyar 417 milyon dolara çıktı.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de en fazla ihracat yapan ikinci il olan İzmir yüzde 16 artışla 17 milyar 244 milyon dolarlık ihracatla Ege Bölgesi ihracatının yüzde 54’ünü gerçekleştirdi.

Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi, İzmir’in ihracatına 3 milyar 28 milyon dolarlık katkı sağladı. 2022 yılında Manisa 5,1 milyar dolarlık performans ortaya koyarken, Denizli yüzde 2 yükselişle 4,5 milyar dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı.

Balıkesir’de 1 milyar dolara ramak kaldı

Aydın ve Muğla 2022 yılında 1 milyar dolar barajını aşarak rekora imza attı.  Ege Bölgesi ihracatına Aydın yüzde 16 artışla 1,1 milyar dolar, Muğla yüzde 27 artışla 1 milyar dolar, Balıkesir yüzde 17 ivmeyle 934 milyon dolar, Kütahya yüzde 18 artışla 460 milyon dolar, Uşak yüzde 15 gelişimle 426 milyon dolar, Afyonkarahisar yüzde 5 artışla 401 milyon dolar katkı sağladı.

2022 yılında Ege Bölgesi’nin ihracat artış rekortmeni yüzde 27’lik sıçramayla Muğla oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri, 2022 yılında yüzde 12 artışla 18 milyar 297 milyon dolarlık ihracata imza attı. Demir ve Demirdışı Metaller Sektörümüz 2,56 milyar dolar, Kimya sektörümüz 2 milyar 81 milyon dolarla 2 milyar barajını geçen sektörler oldu. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörümüz 1,62 milyar dolar, Yaş Meyve Sebze ve Mamulleri Sektörümüz 1,25 milyar dolar, Maden Sektörümüz 1,2 milyar dolar, Otomotiv Yan Sanayi Sektörümüz 1 milyar 17 milyon dolar, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörümüz 1 milyar 1 milyon dolar ihracatla 1 milyar dolar barajını geçtiler.

EİB’te İhracatçı Birliği bulunmayan sektörlerden 2022 yılında 5,7 milyar dolar ihracat

EİB’te İhracatçı Birliği olmayan diğer sektörlere bakıldığında; Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında temsil edilmeyen Egeli kimyacılar, 2022 yılını yüzde 13 artışla 2 milyar 81 milyon dolarlık ihracatla geride bıraktı. Taşıt araçları ve yan sanayi yüzde 20 artışla 1 milyar dolar, elektrik elektronik sektörü 710 milyon dolar, makine ve aksamları 512 milyon dolar, iklimlendirme sanayi 651 milyon dolar, çimento cam seramik ve toprak ürünleri 368 milyon dolar, gemi ve yat sektörü yüzde 40 artışla 49 milyon dolar, savunma ve havacılık sanayi yüzde 239 artışla 311 milyon dolar, halı sektörü 60 milyon dolar, fındık ve mamulleri sektörü 24 milyon dolar, süs bitkileri ve mamulleri yüzde 84 artışla 6 milyon dolar, değerli maden ve mücevherat ise yüzde 144 artışla 1,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. EİB’te İhracatçı Birliği bulunmayan sektörler 2022 yılında 5,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ege Bölgesi Avrupa ülkelerinden Uzak Doğu’ya ihracat yapıyor

İzmir ve Manisa’nın ihracatında Almanya, Denizli’nin ihracatında Birleşik Krallık, Aydın’ın ihracatında İspanya, Muğla’nın ihracatında Rusya, Balıkesir’in ihracatında Irak, Kütahya’nın ihracatında İtalya, Uşak’ın ihracatında Çin, Afyonkarahisar’ın ihracatında ABD birinci sırada yer aldı.

İzmir’in ihracatında kimya sektörü lider

Kimya sektörü yüzde 14 artışla 2 milyar 473 milyon dolarlık ihracatla İzmir’de ihracatta lider sektör olurken, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü İzmir’in ihracatına 1 milyar 447 milyon dolarlık katkı sağladı. İzmirli çelik ihracatçıları yüzde 20 artışla 1 milyar 177 milyon dolarlık ihracat yaparken, otomotiv yan sanayi yüzde 22 artışla 922 milyon dolarlık, elektrik-elektronik sektörü yüzde 48 artışla 801 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Manisa’nın ihracatında lider sektör 2 milyar 258 milyon dolarla Elektrik-Elektronik sektörü olurken, Denizli’nin ihracatına en büyük katkıyı 1 milyar 329 milyon dolarlık tutarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü sağladı.

Muğla tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını geçti

2022 yılında Aydın’da madencilik sektörü 232 milyon dolarlık ihracatla birinci sektör oldu.

Muğla, 2022 yılında tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını aşmanın gururunu yaşadı. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, yüzde 27 artışla 673 milyon dolarlık ihracatla Muğla ihracatından aslan payını aldı.

Balıkesir’in ihracatına su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 206 milyon dolarla en fazla katkıyı sağladı.

Kütahyalı seramik ihracatçıları, 264 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koydu.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü yüzde 66’lık rekor artışla 121 milyon dolarla Uşak ihracatında ilk sektör olurken, tekstil sektörü de 97 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Madencilik sektörü 234 milyon dolarla Afyonkarahisar’ın ihracatında öne çıktı.

Sanayi ihracatı 10 milyar doları aştı, tarım ihracatı 7 milyar dolara koşuyor

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “2022 yılında EİB bünyesindeki 12 İhracatçı Birliğimizin 9 tanesi ihracatını artırdı. Sanayi sektörlerimiz EİB’nin ihracatına yüzde 8 yükselişle 10 milyar 359 milyon dolarlık, tarım sektörlerimiz ise yüzde 17 artışla 6 milyar 727 milyon dolarlık katkı sağlarken, madencilik sektörümüzün ihracatı ise yüzde 11 artışla 1 milyar 207 milyon dolara yükseldi. Demir-demirdışı metaller sektörümüz 2 milyar doları geçti. Bir diğer 2 milyar doları geçen kimya sektörü EİB bünyesinde temsil edilmesi gerektiğini bir kez daha ihracat rakamlarıyla ortaya koydu. 6 sektörümüz ise 1 milyar doları geçti.” dedi.

İki tane Serbest Bölgenin İzmir’i en çok ihracat yapan ikinci il konumuna taşıdığını vurgulayan Eskinazi, “Bölgemizin 2022 yılında ihracatı yüzde 11 artışla 31 milyar 417 milyon dolara çıktı. Bu ihracata en fazla katkı koyan ilk üç ilimiz İzmir, Manisa, Denizli oldu. 5 ilimiz milyar dolar barajını geçti. 2023’de bu başarıya Balıkesir’in de katılmasını bekliyoruz. Bugüne bugün Türkiye’de 13 il 3 milyar dolar üstü ihracat yapıyor. İki Serbest Bölgemiz 3 milyar 28 milyon dolar ihracat rakamıyla 68 ili geçmiş durumda. 2022 yılında Menemen ve Bergama ile iki yeni serbest bölge daha kazanmış olduk. 4 serbest bölge ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan Bölgesi konumumuzu daha da güçlendireceğiz.” diye konuştu.

Jak Eskinazi, “2022 yılında 218 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirirken 123 pazara da ihracatımızı artırdık. Almanya yüzde 8 artışla 1,9 milyar dolar, ABD yüzde 13 artışla 1,4 milyar dolar, İtalya yüzde 4 artışla 1 milyar dolar ile ihracatımızdaki ilk üç ülke arasında yer alıyor. 2022 yılı Ukrayna ve Rusya savaşı, enerji krizi, resesyon ihtimali, ekonomik belirsizlik nedeniyle hem küresel ekonomi için bir dönüm noktası hem de ekonomik krizin Türkiye’nin merkezine yerleştiği bir yıldı. Buna rağmen Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2022 yılı için belirlediğimiz 18 milyar dolar ihracat hedefimize Temmuz ayında ulaştık. Bu ortam değişmezse 2023 yılında ihracat rakamlarında mevcudu korumak bile başarı olacak. İhracat rakamlarında gerilemenin yaşanmasını kaçınılmaz olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Depremle, ekonomi, teknoloji ile ilgili haberler ve TUİK verileri (13.03.2023)

Ciro Endeksleri, Ocak 2023 Ciro Endekslerinin hesaplanmasında Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilen veriler …